【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
老闆
救到小松未 過咗好多日啦
病港3今次幾時出呀?
我去到初中生所在的樓層,並把消防喉拿出,進入其中一間班房噴水!

喪葵 為救小松真係好喪 我鐘意

「封住?我小松喺入面。」

「小咩松呀!入面根本無可能有人,而且無人入到去!」校工大喝:「七樓鎖匙一早唔見咗啦!」

「點會‧‧‧」紅線明明就說,她在七樓。

我小松
假道學幾時先會印證到佢個名既意思
要溫一溫書,可能1點左右先出文
我做修改緊 應該好快
我同墨b同一時間推post呀
温書唔準出文
考完試先好同我出
最終,鎖匙未找到,我就被騎著單車到來的警察趕離學校,更被帶到警察局問話。

「你嚟自邊到啊?」在盤問室中,他不斷追問。

「我係嚟自,講咗你都唔識嘅世界‧‧‧‧‧‧」我答。

「得。」警察舉個OK的手勢,然後不知致電誰:「喂?幫我聯絡一下精神病院嘅工作人員嚟,我懷疑發現咗一個輕度弱智嘅年青人。」

「啊‧‧‧」我苦惱地嘆氣。

天啊!小松跟我明明只有一層之隔,那一層卻像接觸不到。

「嗱,你乖乖喺到等啊,好快有叔叔帶你去玩遊戲。」警察真的把我當成智障嗎?

「哇,嗰到有隻UFO。」我指向左邊。

「吓?」警察往左邊望。

我立即往右邊逃!
「哇‧‧‧哇哇哇!!!」警察望見疾速而逃的我,馬上大喊:「走犯呀!」

「繼續睇你嘅UFO啦!」我推開門,逃出警察館。

靠著年青力壯的人類身軀,我很順理地跑到一處天橋下的陰暗荒地,避過警員的追捕。

「嗄‧‧‧嗄‧‧‧」

這地方,我壓根不懂行。

在街上貿易走動,應該會好危險。

沒辦法,只能等晚上再到學校。

這段空白的時間,我思良過任何可以打得開學校七樓鐵閘的方法,包括找電鋸、買開鎖工具等等。

可是一時間,我找到電鋸購買,更何況我身上沒錢。倒是開鎖那邊,有個匙匠告訴我,只要有鎖孔的模樣,就能為我打造一條開鎖的匙。

因此,接近黃昏,我又回到學校查看。
為了不太顯眼,我特意低調行事。

即便是黃昏,天空上依然瀰漫著一片詭異的紫,加上校園放學低沉的鐘聲,感覺有種莫名的沉重,堆到肩膊上。

我好不容易偷偷潛行到六樓,意外發現有三名女孩子,同樣圍堵在鐵閘之前。

「咦‧‧‧?」其中一個,發現了潛伏在樓梯轉角的我:「美少年‧‧‧‧‧‧?」

「你係邊個?」另一個轉頭,問。

「我‧‧‧我係‧‧‧」暴露的我不知如何解釋,只好反問:「咁你哋又係邊個!?」

「呢到嘅學生囉,你眼睛有問題?」她們答。

「我都係學生,你哋眼睛有問題?」我一樣是穿著校服的。

「仲以為你係美少年添‧‧‧‧‧‧」她們一副厭棄的樣子。

「美少年?」

「吓,你冇聽過?」她們好奇地問。

「無‧‧‧」

「你係唔係讀呢間學校嫁‧‧‧‧‧‧咁都無聽過。」

「咁係咩事?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞