【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
假道仙人係佢徒弟?
「然後,往後嘅幾十年我都忘記咗件事,直至最近又俾佢騷擾⋯⋯先搵番個電話想向你媽媽求救。」江小姐無奈一笑。

「係呢,你間房會唔會有未補好嘅裂隙?」小松特意問。

「可以去睇吓」江小姐入房,我們跟在後。

「咦⋯」小松裝作無知,問:「點解有張符喺到嘅?」

「我都唔知⋯⋯」江小姐急切地將黃符掉棄。

「好大陣檀木香味。」

「係⋯」江小姐虛望一番,說:「應該都冇位要補。」

「哇!張床有蟲啊!」小松指住床單。

果見一條條細小的蟲及卵,在床單上愚動,
「要洗一洗張床單佢?」小松問。

「唔洗⋯唔洗!」江小姐立即拒絕。

「小松,床架同床單之間,夾住好多張封屍符。」我把剛才所見,通通說給她清楚。

「咁點解會有咁多封屍符喺到!?」沒想到,小松卻一下子戳破對方,將床單托起。

把數十張封屍符,完形畢露在眾人面前。

「宜啲係⋯⋯」

「江小姐啊,你唔同我講出真相,係無用嫁!」小松把知道的,都爆出來:「檀木、封屍符,宜兩樣完全係藏屍組合包。前者可以除屍臭阻邪惡靈,後者就將怨氣沉重嘅死者強行封印,宜啲我都知!」

「我⋯」江小姐像被說穿,無言而對。
「我⋯」

「的確係⋯」

「藏咗條屍。」江小姐眼也不眨,盯住床架。

「吓⋯!」被她言論嚇到的小松,馬上退到房門之後:「真嫁!?」

「你啱啱唔係確信咩?」我反問。

「我以為⋯⋯有第二啲解釋,例如係收藏下自己心愛寵物嘅屍體。」小松面色慌起來:「點知⋯真⋯真真真真⋯真係藏咗條屍嫁⋯!!?」

「冷靜!佢都未激動,你就唔好咁驚⋯⋯」我看,江小姐還是沒半點表情,無論失望、高興。

「床架入面裝載住嘅,係我阿媽⋯⋯」江小姐望向小松,說:「你一定要幫我趕走佢⋯」
Push
係大量文
即刻推下先
小松
小葵應該係一副膠都廢事俾嘅樣
終於有文
推下先
好恐怖
前面個巴打估中好勁
其實好多tips 好容易估中
去左燒烤 要夜點返黎出
燒烤大王?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞