【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
有仔?
大量文呢
隔離追女仔大量文囉
我要j一葵 唔要追女仔啊
Same
果然連登係最大gay友網
我終於明白點解標題係「遺忘的」
因為冇文
墨b啲時間比八爺用哂
有個人好得閒個個留言都比負皮
好想快啲見到一葵啊
負皮王你都唔識?!
我不敢亂說話,只敢遵循本能,像隻心如鹿撞發情貓,周圍亂滾亂翻。

「唉‧‧‧唯有冥想。」小松的祖先決定打坐。

就算面紅耳赤,都忍耐下來,我就在她周圍轉來轉去。把自己弄得滿身疲累,才真正停下。

「喔?我聞到紫魅嘅氣味‧‧‧‧‧‧」長軴家裡的爺爺,悠然地進來。

「係你?」小松盯向爺爺,眼裡沒半點敬意。

「噢,你係‧‧‧‧‧‧」

「你同我老對手,都有幾分相似。」仍在打坐的小松,疑問:「你係佢幾代之後嘅孫?」

「你係‧‧‧‧‧‧陰陽家祖先?」在衪面前,爺爺都顯得地位卑微。

小松默默頭:「嗯。」

「點解你會突然現身‧‧‧‧‧‧」爺爺踱步圍住小松,密密打量著:「仲喺到佛系打坐‧‧‧‧‧‧」

「應該我問你,你應該知道我現身嘅機制,係啲乜。」小松祖先反問。

「小松有真正嘅危險時‧‧‧」
葵b好可愛
「咁你明白未。」

「但點解小松會突然喺房出現?」爺爺不解一問:「理論上,你哋陰陽家應該唔識關於時空嘅咒術。」

「唓,我唔清楚‧‧‧‧‧‧」祖先跟外公性格一樣,一副不屑寫在臉上:「話說,我後人喺到做緊乜,我唔習慣同你哋驅魔人溝通。」

「佢返咗日本。」說的,應該是外公。

「咁就啱,返日本定居。」

「唔係,佢只係去處理一件事。」

「何事?」

「日本,出現咗白虎。」

「四聖獸?」

「係~佢去收伏緊。」

「自上幾代以嚟,就無點見過「四聖獸」蹤影,又會咁突然出現?」祖先問。

「唔清楚~不過最近真係諸多凶事。」
竟然有文
墨巴快啲完咗個毒撚故返嚟小松身邊啦
冥想完畢的小松祖先,緩緩地張眼:「危險似乎慢慢散去‧‧‧‧‧‧」

「咁你,係咪要消失?食唔食埋飯‧‧‧先走?」爺爺做個扒飯手勢。

「宜啲,就係你哋美國驅魔人嘅幽默?」衪白了一眼,就胡塗地向後倒下。

「呀啊啊啊──!」取而代之,是小松熟識的叫聲。

「小松返嚟囉?」爺爺上前慰問。

「我‧‧‧我‧‧‧」小松左望右望。

「點解你會出現喺到?」

「我唔清楚啊,印象中俾嘢捉走咗,入咗條好暈好暈嘅隧道」小松都不明不白的:「只係知你仲同阿祖先傾咗好多計‧‧‧‧‧‧」

「咁照我睇嚟,有嘢捉咗你入紫魅‧‧‧‧‧‧」爺爺扶起小松:「你成日返煲阿媽啲碟,應該知係咩地方嚟?」
雙線行車都咁多文
墨巴咁勁 出完嗰邊又出呢邊
Btw兩邊都有追 好好睇
「知啊‧‧‧」

「再係咁唔係辦法,小松你最近真係俾人刻意襲擊。」爺爺搖搖頭:「只要遇到稍為有真實力嘅對手,施加喺你身上嘅保護咒都無用。」

「即係會突然有妖怪過嚟桶我一刀!?」小松急問。

「睇嚟,你都係過唔到正常生活,今晚要召開家庭會議!」

爺爺宣佈後,是晚當真舉行了家庭會議,更特地等待總是半夜回家的杞仁。

「老豆,咁急乜事。」剛回來的杞仁,放下手上的傘子。

「坐低!」爺爺對他招手,並把手機放到桌上。

跳了上去的我,見到外公在電話裡。

這東西,好像叫視像會議?
邊到有兩邊
「今次好緊急,唔可以再好似以前咁,放任唔理,保護咒總有一日失效。」爺爺先說重點。

「做咩喺小松面前‧‧‧‧‧‧」杞仁聲音冷下來:「又講啲奇怪嘢。」

「仔,唔洗再呃小松喇,我一早講咗俾佢聽,關於佢嘅身世。」

杞仁眼神隨即一銳,更甚是殺氣:「老豆。」

「‧‧‧你咁做又唔多啱。」外公也說。

「我知道又點喎,知道家族歷史啫。」只有小松願意站在爺爺那邊。

「我‧‧‧係‧‧‧我知你好嬲,不過你要明白,小松開始面對威脅。」爺爺想平息兒子的怒憤。

「反而係老豆你一早知呢啲事,唔同我講,仲要扮到冇嘢咁,真係好嘔心!」小松補一刀。

「你知道‧‧‧‧‧‧」杞仁盡量沉住怒氣,說:「小松可能會有乜下場?」
「知道。」爺爺黯然稱是:「不過,比起佢傻傻咁俾人襲擊,我寧願佢識得憑自己能力反抗。」

「我都想啊!但係我完全唔識變魔法‧‧‧‧‧‧」這場家庭會議裡,小松的參與根本是多餘。

「最重要係,小松接受到?」

「接受到~我俾自己本筆記佢睇,佢都好快上手。」

「咁憑佢天賦,睇得明都正常。」外公點點頭。

兩老在對談時,只有杞仁在旁抑靜自己的怒火,其手部顫得非常厲害,不說還以為他想捏死人。

連小松她望見父親的波動後,都不敢再說太多。

「當初我哋傾好,十八歲就將佢解封!」爺爺說些,我們不明的事情。

「但唔係得我哋兩個傾就夠,仲有杞仁,佢係小松父親。」外公提醒。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞