【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
「好多裂隙。」破舊得,像我以前住的貓寺。

「趁仲日光日白,我哋倒倒啲鹽先。」小松望望時鐘,決定快快行動。

接著,小松依照筆記教學,將鹽以直線的形式撒在窗戶、門邊。由於江小姐沒床,是席地而睡。

因此,我們在她放被褥睡覺的位置,以圈形方式撒鹽,防止被窩裡走出什麼妖魔鬼怪。

「四包鹽都倒哂⋯⋯」江小姐仍然憂慮:「希望真係有用。」

「通常⋯你大概幾點,會開始feel到有嘢⋯?」現在,小松連說話都小小心心。

「一、兩點⋯」江小姐精神質素欠佳,眼袋可見:「總覺得,有對眼監視住我⋯⋯然後,我唔理一段時間嘅話,佢就會開始伸隻手出嚟⋯」
江小姐其實就係果隻怪物黎捉小松

今次mola mola
睡鬼
小松唔買保鮮紙同朱古力點搞啊
「咁距離凌晨都仲有排嘅⋯⋯」小松稍為安心地,坐到沙發:「你屋企⋯住咗好耐?」

因為牆壁滿佈裂隙,嚴重一些的,更破出個小洞,完全是日久失修。

「咁不如,講吓我媽咪點樣捉佢?」小松轉換話題時,可以看到她笑逐顏開。

自己驅邪不太想,但聽媽媽驅邪的事跡就很樂意。

我想,亦是她此行目的。

「其實我嗰陣仲係個學生⋯⋯」江小姐一邊說,目光一邊放空回憶:「佢陪我喺屋入面等到凌晨,一直到我傾計、關心我,真係好似我媽咪,令我直頭忘記有「嘢」嘅存在。」

小松抿嘴,臉蛋泛起窩心的悅貌。

「直到佢突然企起身唸咒,再拎一塊細圓鏡照唔知邊到,嗰隻「嘢」就俾你媽咪塊鏡扯出嚟⋯⋯」江小姐說得緊湊:「最後入咗鏡到,成功收服。」
「咁佢塊鏡應該係捉鬼神器嚟呱,我邊有咁勁啊⋯⋯」小松兩手是空,只餘點鹽的殘屑:「我都係最近先知⋯⋯全家係做驅魔捉鬼行業。」

「吓?咁⋯⋯慘?」江小姐有點愕然:「咁你接唔接受到⋯」

「出奇地,我又接受到喎。」小松不明解地瞇眼、嘆氣:「我真係唔明啊⋯⋯正常青春期少女面對宜啲事情應該會接受唔到,喊住跑出屋企嫁嘛!但係我好理所當然咁接受咗。」

「或者你天生就流住宜種血,唔覺得怪,唔出奇。」我躺在江小姐的被褥上,說:「暑假前夕你明明仲好興奮,話搵到新世界。」

「嗰陣好悶啊嘛⋯但我宜家好多書要搵⋯」小松像哭不是哭。

「你同⋯緊隻貓講嘢⋯?」江小姐怔住。

「係啊⋯你唔信啊?」

「冇嘢⋯我信,世界咁多奇奇怪怪。」
小松和江小姐兩人說著說著,就什麼都說上一遍,感情慢慢增厚,到後來有說有笑,好像忘記驅邪的事宜。

江小姐更做了一頓飯,有湯、有飯、有菜,跟小松一起共進晚飯。直至時間慢慢迫近,她們才意識到,差不多時候。

「搭正十二點。」她們望向牆上的鐘。

江小姐抱住雙腿而坐:「一到呢啲時間,就好不安。」

「一想訓著個陣,佢就出嚟⋯?」小松再問。

「係⋯」江小姐深入說明:「只要我一日唔訓,佢都唔會出現,每次都係我意識薄弱嗰陣先出嚟⋯」

「咁我明白,你訓先。」

「但係⋯」

「今次有我保護你。」小松說出這句時,已在地板畫符陣。

驅魔符陣,用於驅逐一般邪靈入侵。
小松:「我阿媽個波罩你
小松唔好有危險
我已經完全涵接左墨b嘅生理時鐘

等文呀墨巴
一下子就睇曬
墨巴唔好掛住追女仔 小松會呷醋
手土
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞