【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
終於出呢邊!
瞓咗?
逛完巫市,我們乘車回家。

對於今天的預言,小松不太在乎,她就是那種見步行步的小女孩,災難到了,就跨過去。

到現在,她依然一徹樂觀。

在同一夜,我察覺到不祥的氣氛。

早已熟睡的杞爺和小松,自然沒料到。

從窗戶邊企站,我可以看到有隻黑貓,正凝視我們這一家,牠不敢靠近,目光卻兇悍非常。

「咁夜出嚟。」我行到門外,跟牠交涉:「唔怕凍?」

「唔認得我~?」牠反問。

「你係‧‧‧‧‧‧」
「又係‧‧‧‧‧‧」牠一副高高在上的姿態,說:「我換過咁多次肉身,你都唔會認得。」

「你係嗰隻‧‧‧」

「你哋會稱我為‧‧‧‧‧‧」牠從對面屋的高牆上,跳落地面:「惡魔貓?」

「中。」隨著一股風影,牠逐漸幻化為人影貓。

高瘦的身形且孤高的貓眼,讓任何人都深感畏懼。

「你應該入唔到宜間屋。」否則,看他垂涎的牙,早就衝入來。

「好聰明~」他以人形貓的姿態,跟我對話:「我哋嚟場交易。」

「交易?」

「啊~係。」他指向杞爺住的那一間別墅,說:「幫我殺咗屋入面嗰個老頭子就可以。」

「好啊,成功再通知你。」惡魔竟然會找上門,太誇張了。
揾隻貓殺人 咁睇得起小葵呀
「事成,我可以實現你任何夢想‧‧‧‧‧‧包括你失蹤嘅好朋友。」惡魔貓都知道此事?!

「你點知?」我稍稍回瞧。

「惡魔啊‧‧‧‧‧‧可以穿透他人嘅心靈,你仲好想同宜個女仔喺一齊?但以宜種主僕形式,你太無大志。」惡魔貓冷笑數聲,就像女人的獰笑。

「我宜家就入去叫醒老頭子,你企定。」

「都無用,你殺幾多次我都係會復回。」惡魔貓在門外來回踱步:「只要世上一日仲有黑貓,我都可以無限借屍還魂,我生命唔會有盡頭,而我存活宜幾千世紀以嚟,就係為咗擁有佢。」

惡魔貓貪婪的眼神,盯向了小松房間的窗戶:「幾千個世紀‧‧‧‧‧‧足足,幾千個。」

「你得到佢個身,都得唔到佢個心,放棄吧。」現在連惡魔也愛上小松。

「或者咁?作為交換條件,我引導你去尋找,你自己真相嘅迷題。」凡惡魔貓待上的地方,都會開始產出一股迷霧。
訓先 嚟緊依幾日會加速返
墨兄
深夜推推
墨巴唔好咁辛苦啊,呢邊個忠實讀者會等你㗎
惡魔貓出現啦
我係咪miss左小松一開始隻啦啦 佢去左邊?
會唔會上埋小葵身
好似冇講過小葵係黑貓,我之前問墨巴佢都話未交代
牠一直在母親的房
用錯acc
不是 廢是轉而已 反正大家都知道了
今次係最快穿煲嗰次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞