【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
Live
「咩怪物⋯」我尾巴豎起。

「我估,係地縛靈⋯⋯」我們的視線跟隨聲音移動。

「地縛靈?」

「一種會宿居喺屋入面嘅鬼魂邪靈,人死後成為地縛靈有兩種原因⋯⋯」小松邊解說,手心邊堆積鹽巴:「一種係對居所有太深執著,例如收藏咗某種寶物,令佢死後念念不忘⋯另一種,係被困喺居所到嘅人。」

「被困⋯?」

「喺屋內死於非命,或者被人用邪術困住喺到嘅往生者。」小松點頭,確信自己推測:「應該無錯⋯!媽咪某個節目係咁講。」

「佢暴走緊,我諗又要請你祖先出嚟。」我盯向小松。

說畢,我就奔向小松、跳到她身上準備吻她一下。

「等陣⋯!」小松雙手卻捉住我:「等我試下。」

屋內的家俱隱隱作動起來,諸如椅子、廚具、掛畫,彷如有生命般,跟隨這隻看不見的怪物在哀叫。

天花上的燈,一閃一爍。

「咔」的一聲,大門更被鎖上。
忽地,一對枯燥的手從沙發下伸出,將小松腳脛捉住不放。

「啊⋯」小松狼狽地摔倒。

「嘶!」我立即跑到沙發底下,發出警告。

入面匿藏一個骨瘦如柴、全身乾枯、眼白混濁的女人。

「嗄啊⋯」她發出微弱的聲音,繼而以扭曲的身姿鑽入沙發後的某個小洞。

「小松有個人。」我回報。

「蝦!」小松將鹽都撒入沙發下。

「佢會不斷鑽入牆嘅洞到⋯⋯」我說。

「小松⋯」江小姐被我們的騷動擾醒:「係咪⋯有咩事,佢係咪出現咗?」

「嗯⋯」小松保持警戒。

「就算有外人⋯佢果然都會嚟。」江小姐說。

「你牆上面嘅小裂隙⋯⋯係點整成?」小松詢問。

「樓齡太高⋯?近幾年情況一直好差,成日出現裂紋,我已經一直拉人維修補養都係咁⋯⋯」她如實回答。
小松咬唇細想,說:「事出必有因⋯⋯」

「⋯關事咩?」

「唔知,不過要阻止佢出嚟先。」說罷,小松將原本撒在窗邊及門前的鹽巴,都撒到牆壁的小裂隙內。

「沙嗄咔!!!」一聲詭異的叫聲後,屋子內的傢俱都停止作動。

像是,暫時回復平靜。

「成功咗⋯?」江小姐問。

「我諗只係治標不治本⋯⋯」

「嗯⋯?」

小松坐到沙發上,橫視屋內的周圍:「連我媽咪用正統方法幫你驅走過,佢十幾年後都仍然會返嚟再騷擾你,咁我呢啲少少嘅食用鹽,都應該只係暫時性方法⋯⋯」

「如果每日倒鹽落去裂隙到,就可以阻止佢⋯我可以嫁。」江小姐點點頭。
牆入面有條屍
「暫時安全?」我嗅嗅周圍:「我仲感覺到,佢存在嘅氣息,佢嗰陣死腐嘅氣味。」

「你無諗過搬屋咩?江小姐。」小松問。

「無⋯無⋯⋯宜間屋我由細住到大,冇諗過搬走,何況出面啲樓價咁貴,我根本負擔唔起。」江小姐沖了杯茶,給予小松:「你要唔要⋯定驚茶。」

「你飲啊,我仲未見到佢正面⋯⋯」她板直腰子,說:「都仲頂得順。」

「我見到。」我說。

「小葵,唔洗形容俾我聽。」小松雙手掩著耳朵。

「我壓力真係就快爆⋯⋯」江小姐臉色憔悴。

「今晚應該訓唔到,江小姐,睇嚟我只可以一齊捱夜捱到聽朝。」
是晚,兩個女生交談了不同的事情。

儘管二人年齡有十年之距,但話題都沒差多少,一起待在被褥的小鹽圈內閒聊。

「小松你有冇拍過拖?」

「冇啊,你呢?」

「有啊,不過都係好耐以前。」江小姐會心一笑。

「江小姐,你自己一個住咗好耐?」

「都成十幾年啦⋯」她答。

「咁獨立,換轉係我一定捱唔到幾耐。」

「自己一個生活呢,好辛苦⋯好似面對宜種事,想搵嗰傾訴對象都無。」江小姐輕嘆。
墨巴又唔記得轉ac
佢一早講左懶得轉,因為已經揚曬
「咁又係⋯⋯我成日覺得,全個世界得媽咪會明白我。」

「點解咁講?」

「因為細嗰個陣得佢會哄我訓、陪我玩、周圍去,佢溫暖嘅笑容同笑聲⋯⋯仲好似殘留住喺我嗰腦咁。」小松神色黯然,說:「就算過咗好多年,我對佢都一直有住憧憬。」

「真係好⋯你有位咁出色嘅母親⋯⋯杞島博子教授,佢嗰陣都係成晚陪住我、開解我,令我感受到從未有嘅關心。」江小姐苦笑,說:「相反,我阿媽係個好廢嘅人。」

「⋯」

「廢到,個女得十幾歲,就要佢出嚟做嘢,自己就日日喺屋企發臭。」

「江小姐你好細嗰就要養家?」

「係啊⋯仲要日日受佢怨言。」江小姐捏拳:「真係人都癲。」
條友殺咗佢老母?!
紫魅世界入面o既怪物係一塊鏡, 江小姐心入面對佢母親o既怨恨產生左呢隻怪物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞