【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
Lm
仲有45分鐘
墨巴
輕輕放低個名
放下正皮
3?4?
留名
我愣然地抬頭:「啊‧‧‧好鮮甜。」

意外地好喝的茶。

「因為我哋茶譚村最出名就係茶嘛~係呢,好少外人會入嚟呢到,你哋喺城到嚟?」婆婆問。

「喺現實世界嚟。」

「現實世界?」

「同宜到差唔多嘅地方。」我打量四周。

「我哋呢到,係好純潔嘅地方呀~」婆婆笑道。

突然,一股不明的感覺湧上心頭。

這種感覺,很難去形容,硬是要說的話‧‧‧‧‧‧

就是罪惡感。
Lm
我好純潔
開始渾身不自在。

「你有冇見唔舒服啊~」婆婆細問。

「我覺得‧‧‧‧‧‧」我不自禁張大嘴巴。

口腔肌肉不受控地,要我張開住,任我如何努力用手去按,都無法合上嘴巴將上下鄂牙關咬緊。

「~睇嚟你背負住一啲罪業啊。」婆婆神色嚴肅起來。

「‧‧‧‧‧‧」合不上口的我,無法言語。

「我哋茶譚村~有一種好出名嘅茶,就係你飲嘅呢種「罪孽茶」。」婆婆不緩不急地說:「只要過去背負住罪孽嘅人,飲咗之後都會受到呢種詛咒~」

這阿婆由一開始就用心不良‧‧‧‧‧‧
巫婆黎嘅
我觀望一旁的假道學,他毫無反應,不把我身處的險境當做一回事,反倒悠然地觀賞著楓葉。

說不出聲,唯有做做動作。

我雙手合十,誠求她會放我一馬。

「嘻嘻,求我?捉到我先。」說畢,婆婆轉身跑走。

「‧‧‧‧‧‧」

這阿婆是發生什麼事?腦袋入水???

無言的我,睹著她漸去的背影,不得不追上去。
認罪悔改啦罪人
墨巴筆下嘅阿婆通常都係壞人
阿婆跑得咁快
婆婆圍住潭邊,笑嘻嘻地奔跑。

我花了不足三十秒時間,就成功把她拉住。

「啊!俾你捉到~」婆婆興高采烈地拍掌,並在我不為意之際,把我的頭強行壓在潭中。

「呯~」激起水花。

「嗚‧‧‧」被張口的我,口鼻瞬速湧入大量潭水。

我不得已之下,單手推開阿婆才掙脫出來。

「嗄‧‧‧嗄‧‧‧」

嘴部應該快要裂開了‧‧‧‧‧‧

「醒。」忽然出現的假道學,按一按我太陽穴。

一陣舒緩的涼意,頓時佔據腦袋。

那強烈的抽搐感,亦隨之退去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞