【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
俾糖果女孩影響太深
我個小松b
阿妤
墨巴唔好遺忘咗小松
小松呢
考完試冇文
兩邊都live咗
一陣出
「小松,睇嚟DSE迫害得你太深。」阿妤神色確切無誤。

「吓!點會呀!」

放學一如昨往,乘搭使人疲累不已的車程。

回到家,繼續那寂靜的溫習。

其實小松這樣活潑,可能要歸夠於居住環境。附近無論早上還是夜晚都非常靜,對喜歡熱鬧的人來說,是很難適應。

這晚,她依然久久不睡,在努力複習練習卷的題目,直至一道電話,打破了屋子的沉默。

「嘟嘟嘟嘟⋯嘟嘟嘟嘟⋯⋯」

專注溫習的小松,居然注意不到聲音的響徹。

「小松⋯下面有聲。」我只好提醒她。

「聲⋯?係喎⋯⋯咩聲嚟。」小松回過神來,準備下去查看。
落到客廳,她當先找找燈制的位置,才敢在這寬闊的空間移動。

「噠」的一聲,全屋照亮。

「咩聲呢⋯⋯」小松跟隨聲源,走到一部家用式電面前:「哇⋯屋企電話響緊?差唔多七、八年無用過喇喎,自從我上咗中學⋯⋯」

「電話?同你成日拎住個部有咩分別。」我問。

「宜隻呢,叫家用式電話~」儘管電話在響,小松依然像教小孩一樣,跟我解釋兩者的差異:「係用嚟聯絡某個家庭,我用開嗰隻就叫手提電話,係屬於私人性質嘅。」

「咁點解家庭電話無用幾年?」

「因為宜個世代嗰個都有電話喇,洗鬼要部又冇得打機、又冇得聽歌嘅家用式咩⋯⋯」

「咁所以⋯呢個電話你仲接唔接⋯⋯?」我再問。

「呃⋯」小松猶豫地,把手放在家用式電話上:「接囉⋯。」

「⋯」

「喂~?」小松接起電話。
「呀啊啊啊啊啊──!!!!!!!」一陣慘烈的驚叫。

「哇呀⋯!」小松馬上掉走電話,小腿軟坐地上。

「唔!?」我跳上電話旁邊,嗅嗅它有什麼古怪。

「唔⋯唔洗⋯聞啦⋯⋯我諗係俾人整⋯蠱嫁⋯⋯痴線嫁⋯!咁夜打過嚟大叫⋯」小松嚇得小腿仍在發顫:「小葵,幫我熄咗部電話⋯!」

「點熄?」家用式電話上,有很多按鈕。

「呀啊⋯!救⋯救命⋯⋯啊啊啊啊!!!」電話又傳來女人的怪聲、呼救聲。

「求其喇!!」小松雙手掩耳,不聞不聽。

我隨便踩了幾個鍵,想看看能否掛掉電話,卻沒想到⋯⋯聲音反而變大了。

「呀啊啊啊啊!!!!杞島博子教授⋯⋯!」那女的,不斷呼喊。
又會咁突然出文嘅衰鬼
「啊啊啊啊!!!小葵你撳咗擴音呀!!」小松更加害怕地大叫。

「佢喊杞島博子⋯⋯」我疑惑地問:「係咪搵錯人。」

「吓⋯?杞⋯島博⋯子?」小松怔住。

「嗯⋯」

小松愣思一陣,立即去把電話湊到耳邊:「你⋯你係邊個啊⋯?搵我⋯媽咪做咩啊⋯?」

「你⋯你又係邊個⋯」電話另一頭的人,反問。

「我係佢⋯個女。」

「咁⋯請你幫我轉達俾教授聽⋯佢⋯佢又嚟咗,應該話佢又返咗嚟⋯!」那女的語氣,十分危緊。

「邊個返咗嚟⋯⋯」

「叫⋯幫我叫博子教授⋯聽日五點半,喺旺角B出口等,我會一直等到佢出現⋯⋯」說畢,那女的就掛掉電話。

屋裡,重拾一片寧靜。

「原來你母親,叫杞島博子⋯⋯日本人」我思索了數秒:「不過啱啱嚟嘅人,到底係邊個。」

「我都唔知⋯⋯」小松仍然心有餘悸。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞