【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
F. 摸肚 (物理)
負皮王,唔準偷懶唔負皮追女仔個故
小松
幾時有小松
會唔會有日係出晒小松啲文先出追女仔
「我冇任何值得追尋嘅真相,我就係我。」

「你入過紫魅世界,應該清楚自己本體係點。」惡魔貓說。

「‧‧‧‧‧‧」

「我當然唔係迫你掘挖出~因為挖出真相,對你嚟講都唔會有好處。」惡魔貓留意味深長的一句,就消失不見。

對於自己真實身份,我從來沒有去思考過。

貓?

人?

真的,有那樣重要嗎。

盡管我很想成為人,也是出於守護貓族目的,要我真的變為人、食為人、睡為人,恐怕一時三刻,我無法接受。
那晚後,我們生活終於回複平靜。

什麼邪神妖物,都沒有再近來一步。

而外公那邊,他仍然在日本收服著不明的聖獸,總之是說出來都不知道長怎樣的怪物。

爺爺帶小松逛過巫市之後,都沒有再牽扯惡魔的事到她附近。小松為應付DSE大考,也顧不得那些符咒魔學了,書上通通換成練習簿,成為一個認真溫書的乖小孩。

直至近十二月份,畢業禮的那一天,她平日煩忙的溫習進度才稍稍停下,到天台陪朋友歇一歇息。

見那黃昏快將下沉,留得住她們不離開學校的籍口也沒了,小松才快快地問,那位叫阿妤的女生,有什麼樣的夢想或目標。

「我啊~?跑步囉。」靠在天台大門,喝著維他奶的阿妤,純粹地答:「我喺出面又係田徑隊、又係泳隊、又玩成日玩風帆,真係唔知掂邊樣好喎。」

「阿妤你把聲咁靚,有女仔嘅情、男仔嘅氣,我覺得你做電台主持應該幾正,我實晚晚聽住收音機!」小松說。
「你除咗調皮啲,任性啲,都幾乖嘅,出到學校無咗我照顧,你掂唔掂啊?真係好擔心你同阿糖~」在群體中,阿妤彷彿就是她們的大姐姐。

「阿糖‧‧‧‧‧‧唔憂柴唔憂米嘅,唔好講佢。」小松掩住面部,唉聲嘆氣:「我好煩啊──」

「煩咩。」

「你當我,接觸咗第二個世界,一開始覺得幾好玩,後尾諗諗吓都幾麻煩!」

「你又正常發揮緊,講啲我根本聽唔明嘅嘢。」阿妤哈哈一笑。

「我家族係驅魔嘅,咁一開始貪得意,咪係咁叫爺爺帶我周圍去,又教我啲新嘢咁,直至宜家DSE大難臨頭!!」小松低頭,一沉不起地說:「突然就覺得前路好迷茫‧‧‧‧‧‧」

「只要考好嗰試,你有乜好驚。」

「我最近訓覺‧‧‧總覺得‧‧‧‧‧‧」小松將我抱到膊上,說:「好似有個人,喺夢入面叫緊我咁。」
「咁怪?」

「唔係‧‧‧叫,直頭係呼喚咁款。」小松不解地說:「叫我‧‧‧‧‧‧要搵番佢。」

「哇‧‧‧‧‧‧又嚟料啊,又靈異嘢?」

「唔係,係認真架。」小松沉默半晌,又說:「你都知,我屋企嘅事。」

「‧‧‧至少,你仲有阿爸、阿爺、阿公啊嘛。」阿妤安慰道。

「我成日都覺得,係我媽咪叫我。」

阿妤捏捏手上的盒子,奶已喝光。

「越近自己十八歲生日,就越嚟越清晰,前排有段日子仲癲咗咁,遇到好多想襲擊我嘅‧‧‧‧‧‧惡魔?」
係文呀
重有冇
通常都係四篇
葵:何事我會妒忌我會擔心魔鬼搶走你
阿妤
強烈要求多啲女童軍戲份
文啊
你個名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞