【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
人類的高度,足夠我去吻住小松了。

一出廳,我便往她唇嘴吻下去。

「唔⋯」小松愣住。

這是,召喚祖先的必要儀式。

原本捉緊住小松的每一隻枯手,忽然被憑空而出的紅線所束縛住,如限制它們的力量。

以我亦跑到廚房,拾起一把肉刀,往那些由牆壁裂隙伸廷出來的怪手,一一砍斬!

「啊~~~~!!!!!」房子傳來怪叫。

所有怪手被我砍斷後,小松雙腳才能碰地。

她不忘提醒:「喂,你可唔可以著番件衫先⋯⋯」

「反正你係祖先,唔係佢本人,睇到都應該無所謂。」我正氣凜然地的手握豬肉刀。

「宜家經歷嘅事情,小松都會有些少共同記憶嫁!仲要咁深刻!!」小松祖先指住我。
正氣凜然地手握豬肉刀的裸男
我要文啊
仲要係大隻靚仔
墨説大人

我可以
Metoo
「整多件衫嚟,得嘛?」我望向房間內的惡魔貓。

「皮膚本來就係一件衫,但如果你有需要,我都好樂意幫忙。」說罷,一件筆直西裝,貼服地穿到我身上。

結構純粹黑和白,簡單整潔。

「你⋯同惡魔打交道?」小松祖先質問。

「唔打嘅話,等得你嚟小松都落咗地獄。」我說。

然惡魔貓,亦憑空消失。

「宜隻到底係咩嚟,可以伸咁多隻手出嚟搞事⋯⋯」我問。

「又係紫魅世界嘅怪物⋯屋主似乎得罪咗某個人。因為怪物嘅生命力,同宜家屋緊緊相連住,隻怪物生前都應該同間屋有些少淵緣。」小松祖先分析。

現在,屋內每隻從牆壁伸出的怪手,都如漏氣汽球軟軟垂著。

「個床架,好大怨氣。」小松祖先行入房間。

「唔⋯唔好打開⋯⋯」江小姐畏怯地說。
文呀
她將全身伏在床上,防止我們靠近。

「做嘢。」小松祖先向我打眼色。

我捉走江小姐,讓小松祖先她把封屍符都撕毀掉:「啲符都俾蟲蛀到差唔多爛,我唔撕遲早都會破解。」

「嘶──」小松祖先一手將符撕開。

「用釘鑽實咗⋯⋯」小松敲敲床架,裡面是空心的:「你好似叫⋯葵?」

「嗯。」我答。

「做嘢。」小松祖先盯向床架。

「啪呯!」我用手肘一下擊破殘舊泛黃的檀木板塊。

「人類嘅身體果然好好用⋯⋯」我轉一轉手臂。
「就算你係貓,但你都幾有人性。」小松祖先打量我。

「有人曾經話過我,係個人。」

「咁宜層我就唔清楚。」小松祖先把破碎的木板挪開:「好臭⋯」

「陣味咁似死老鼠嘅一千倍加強版⋯⋯」我只能以此形容。

「喀⋯喀⋯」床架內發出聲音。

「佢⋯佢出嚟啦⋯⋯出嚟啦⋯!」江小姐想要逃走。

「喂,你講清楚先好喎。」小松祖先擋住江小姐的去路。

「佢!我阿媽一定會殺咗我!!!」

「有我保護你。」

「係我將佢變成怨靈⋯!係我啊⋯!報應呀!」江小姐精神開始失常了。
黃月慕巧個嬤嬤係大地之母?!!
「你點將佢變成怨靈。」

「我將佢活埋喺床架入面,餓死佢⋯⋯」江小姐道出真相。

一部份的真相。

小松祖先聽罷,立即使出紅繩技能將江小姐全身束縛住,一下子就動彈不得。

「將佢拉出去廳到,之後要面對嘅嘢⋯可能會好危險。」小松祖先吩咐我。

「嗯⋯」感覺,我在當他的苦工。

「同我諗嘅一樣⋯有條屍收埋喺入面。」小松祖先盯住惡臭的床架內部,徑自分析著:「木板有大量抓痕,死者生前曾經極力掙扎、發狂過,好想逃出宜個黑暗又狹窄嘅空間入面,你點可以咁對你阿媽⋯⋯」

「係佢迫我⋯係佢迫我⋯⋯!」江小姐只能大呼小喊。

「可以點迫你。」

「我鐘意咩都唔得⋯⋯我想讀神學科,佢就罵我垃圾,叫我搵份正經嘅工,搵咗工之後又要照顧佢、俾錢佢用,我頂唔順⋯!」江小姐飲恨地說:「用神學嘅方法殺佢,令到佢變成一世帶住憎恨嘅怨靈⋯⋯」

「你所謂嘅「神學」方法,就係將佢困喺一個又黑又窄嘅環境下,活生生咁餓死佢?」小松祖先搖頭。

「係⋯哈⋯哈哈,咁樣我可以順便⋯叫埋博子小姐佢過嚟,幫我驅走呢隻惡鬼⋯⋯」

「杞島博子⋯⋯我嘅子孫?」小松祖先問。
「嗯,小松佢一直都好想見番自己媽媽,祖先你有冇方法,叫佢現身?」我答。

「博子佢都未死⋯⋯點會召到佢過嚟!」我反被祖先責罵。

「佢好似只係失蹤⋯?但你哋屋企人完全做唔到嘢,得小松一個渴望住母親總有一日會出現。」

「根本,就做唔到任何事情。」小松祖先一語道破,說:「喺宜行立足,唔見一年半載係好平常嘅事,有驅魔人會用成近乎十年時間,去捉捕一隻惡魔,又有陰陽師會為心靈上修行,而終身閉關,不問世事,生同死對我哋嚟講,已經係隨時預備好嘅事情。」

「但對於小松未免太⋯⋯」我轉別的話語:「而且小松都係最近先知,成家人係涉及鬼神呢回事。」

小松祖先對我呈現出,深遠的眼神:「或者,佢一早知,而你其實唔知。」

「佢無可能一早知⋯⋯」

「正常我哋世世代代,都唔會對子女有所隱瞞家業,因為涉及生命安全,我哋會要佢哋從小就受訓,面對突破性嘅超自然事件。」

「你咁嘅意思,即係代表⋯⋯」我說下去:「小松有特權,可以特別破例做個平平凡凡嘅小女孩!?」

「唔係⋯」小松祖先無奈地按頭:「係代表⋯我宜個孫,可能有段「空白的記憶」。」

「空白的記憶⋯⋯」第一次聽這用詞。

「即係一段遺忘咗嘅過去。」小松祖先低頭,望著自己一雙幼滑的手:「我都覺得奇怪⋯點解宜個孫,會拎到「月老」嘅神器,無可能憑空出現。」

「月老⋯月下老人?」我不記得在哪裡聽說過,好像是假道學那裡。

「嗯。」小松祖先將手腕脈搏位置露出,發現其中一條筋正呈現深紅顏色,特別透紅:「月老嘅神器,正想唔會交俾任何人,除非小松佢⋯⋯曾經⋯經歷過某種事情。」
「啊⋯」忽然,房間內傳來怪異的叫聲。

「!?」我望向入面。

發現床架中有隻枯萎的手,正想往外爬出⋯⋯

氣氛,又變得緊湊。

「隻怪物,已經返到本體入面。」小松祖先續說:「以後小松有咩危險,你都要好似今日咁,好好保護佢。」

「我叫你出嚟咪得⋯⋯」

「唔好咁無出色,下下叫我出嚟應付啲牛鬼蛇神,真係死咗都無得斷氣⋯⋯」被小松的聲線責問,有點奇妙:「而且,當小松要拎番自身嘅力量時,施加喺佢身上嘅保護咒,就會全數消失,唔可以共存。」

「啊⋯你咁樣講。」我望向小松,說:「我突然有啲懷念你,祖先。」

「你乖乖哋繼續做隻忠貓,死喺考慮留個位俾你。」小松祖先淺笑。

「嗄⋯嗄⋯好黑⋯好黑⋯⋯好餓⋯好⋯餓⋯⋯好黑⋯好痛⋯好餓⋯」一隻瘦骨嶙峋、面目全非的生物,從床架爬出。

「我要點做,你即管吩咐我。」我握好拳頭、紮好馬步,做好戰鬥準備。

「收返埋你啲拳頭,」小松祖先伸出一隻手,掌心向它:「束縛!」

繼而,一條紅線從其腕脈激出,把那隻怪物緊緊地束縛住。

「啊啊啊啊啊啊啊啊啊!!!!!!!!」江小姐見到怪物面目後,激動大叫。
「叫嗰女人面對佢。」小松祖先命令。

於是,我把江小姐捉起,放到那隻怪物面前。

「你一日唔講出真相,紫魅嘅怪物係唔會就咁心息。」小松祖先交代。

「我⋯我⋯⋯」江小姐眼珠不定,不斷掙扎:「我好⋯好憎你⋯先殺你⋯想你死後變做怨靈,一世帶住怨恨⋯!困喺嗰檀木箱入面⋯」

「你⋯你⋯笑⋯得⋯好⋯開⋯⋯心!」被束縛住的怪物痛恨地說:「我不斷敲床架⋯不斷敲⋯你⋯都唔放我出嚟⋯!!」

「你未斷氣之前⋯我日日訓住張床⋯係好開心⋯⋯但我之後好後悔!好想放番你出嚟⋯但已經太遲⋯⋯」江小姐正面對她的畏懼:「但我係憎你先⋯⋯」

「呀啊啊啊啊啊!!!!!!」怪物撕叫著。

「雖然我與你素未謀面⋯⋯」小松祖先上前,安撫那隻被紅線束縛住的怪物:「但請你,就此安息。」

不久,它化為一抹塵埃而去。

「搞掂?」我問。

「正常就會用燒屍,比較快啲、有效率,符合嗰班「驅魔人」嘅風格。」小松祖先站起,背住我說:「但我比較懷柔,就算感化唔到佢哋成佛,都希望佢哋帶住真相咁離開。」

剛才,江小姐把自己對母親做的事情,都說出了。

所以⋯

她是個殺人犯!?
「今次⋯⋯佢係咪真正咁走咗!?」江小姐哀問。

「嗯,乜有上一次?」小松祖先反問。

「有,嗰次佢話係十幾年前,博子媽媽幫佢驅逐⋯⋯用塊鏡。」我代江小姐答。

「鏡?」小松祖先托鄂、思考:「鏡好似係用嚟收妖入某個空間⋯⋯」

忽然,小松祖先失去平衡,頭有點痛:「啊⋯⋯睇嚟⋯時間都差唔多⋯」

「你又夠鐘⋯返去天堂之類嘅⋯地方?」幸虧,小松祖先被我扶住了。

小松祖先冷冷一笑:「雖然你係隻⋯貓,但下次記住唔好同惡魔交易⋯⋯特別如果佢講明要收取靈魂做費用⋯」

「祖⋯祖先⋯你叫咩名!?」我趁他仍未離去,便問。

「杞⋯佐伯。」然後,他就慢慢合上眼皮。

再次張眼時,已是小松精靈的目光。

我亦變回杞家的貓兒。
墨巴新年快樂
「又⋯又嚟⋯」小松揉揉眼睛,迷濛地起來:「又有啲⋯零瑣嘅記憶入咗腦⋯⋯」

「小松,你應該記得,啱啱你祖先講過你嘅嘢?」我走去確認。

「一部份啦⋯⋯」小松像剛醒來的孩子,頭髮鬆鬆的。

「你面前宜個人,係殺人犯嚟。」我望向江小姐。

「呃⋯我知⋯」小松下意識地遠離幾步。

「你會點處理。」

「我都唔知⋯⋯」

「不如打俾爺爺問問。」我建議她。

「好⋯」於是,小松立即致電過去。

一接通,她就把剛才的事情詳盡說出。

但祖先與我之間的猜想和對話內容,都沒說出去。

「小松,你返屋企抖吓先,訓一覺就無事。」爺爺如此吩咐。

「真⋯真係就咁走就得⋯?」小松詳細地問:「有條屍喎⋯仲有⋯個江小姐⋯殺人犯一個⋯」

「係啊~有人會處理,你放心咁離開。」爺爺說下去:「而且佢哋應該差唔多時候到⋯⋯」

於是,小松就快快穿鞋,想要開門離開⋯⋯

「小松⋯!」江小姐叫住她。

「你⋯你為咗見我媽咪⋯特登將自己母親⋯⋯變成怨靈⋯」小松對她的做法,完全不解:「你真係⋯好恐怖。」

「呯」小松奪門離去。

「宜個方法⋯⋯」屋中,餘下落寂一人的江小姐:「係我⋯問你媽媽⋯⋯博子小姐⋯」

很快,走廊外傳來一陣徐徐的腳步聲。兩名身穿整齊西裝的黑衣人,戴住太陽鏡強行入屋。

他們快速地打量環境,並開始行動。

「你⋯你哋咩人⋯!!」江小姐慌問。

一個手持針筒槍的西裝黑衣人,在江小姐臂上注射一針,她隨即暈去。

另一個黑衣人,則用某種高科技儀器,探測屋內環境:「磁場穩定⋯⋯但冇幾耐之前,大約二十分鐘前探測到⋯有唔屬於地球嘅超自然現象,正式出現喺宜個座標。」

「繼續追查,刪除宜橦大廈嘅閉路電視,同埋打返總部,叫佢哋暫時斷電、斷網絡十五分鐘,同埋出新聞稿,宜到有年約三十歲嘅女主戶自殺身亡。」

「收到。」黑衣人拿起一捲黃色的警告膠帶,上面印有「危險」、「禁止進入」兩字。

最後,把它拉貼到這單位的大門外。

封閉消息,

抹殺這裡短暫發生過的事。
模擬市民3 高斯家族
Push
好耶 大佬就係佢老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞