【遺忘的】《小松奇妙物語》(4)

1001 回覆
432 Like 7 Dislike
係因為小葵入去搗亂先咗嬲
江小姐有古怪
今日大爆射
墨B
㗩㗩㗩㗩㗩㗩
明天早出
早抖
文啊。。
小松遇到藏屍變態婆
依家感覺似冇乜心機理依個故咁
互動故害人不淺
佢話小松正評少啊
已經幾日先開依個po一次 都是冇乜文
互動故𠴱邊冇睇過 冇乜興趣
x2 對互動故無興趣
「叮」不出兩分鐘,手機響起。

生芥草以非比尋常的速度,為小松尋出該黃符的資料。此為「封屍符」的一種,常貼於棺木之上,封印怨氣甚重的往生者。

小松面色稍變,可以看出她內心寒了寒,敷衍打個表情感謝芥草,便立即收起手機。

「江小姐,你手工咁純熟嘅。」小松抑制不明的畏意,問。

「細個成日幫手整家施⋯⋯」她答。

「咁你當時出事,點解會搵我媽媽幫手嘅?」

「我讀書嗰陣睇過佢主持嘅靈異節目,令我好有興趣,嗰陣仲好想投身宜一科。」江小姐微微一笑。

「咁⋯即係神學?」

「嗯,但嗰陣我阿媽極力反對。」

「喔⋯」

「咁博子教授呢,佢係咪從小就熏陶你?」

「唔可以咁講嘅⋯⋯我都係最近先知道,家人真正嘅工作。雖然我出於唔知咩原因⋯好自然咁接受咗呢個事實。」小松說下去:「但對於牛鬼蛇神嘅事,我覺得睇吓知吓係好有趣!但如果要真係接觸就⋯⋯」

「就,接觸一啲冇害嘅?」

「可以咁講。」
驀地,小松將我抱起。

不知她是心有不安,還是怎麼樣。

江小姐用電鑽將釘子鑽入時,那模樣不可以用入神來形容,更近乎是「執著」。

「封死佢⋯就出唔到嚟。」江小姐說。

「不過如果係我遇到呢啲情況呢⋯⋯」小松抓抓頭,假笑:「我應該會直接搬走。」

「點解佢要喺床到,放封屍符?」我徑自疑惑起來。

「你隻貓由剛才開始,好似就有啲失神⋯⋯聽人講貓係最容易感受靈體嘅生物,你覺得會唔會係⋯⋯」江小姐盯住我。

「無事,小葵佢係不嬲鐘意講嘢!」小松把我抱得更緊。
「我再去睇下,邊到未封好。」

江小姐手握電鑽,於屋內遊走。

那種壓迫感,油然而生。

「你知唔知?博子教授幫我驅走隻「怪物」之後,我問過佢可唔可以收我做學生。」江小姐一邊幹活,一邊說:「因為我唔單單係神秘學有興趣,更加覺得你媽媽好有親和力。」

「我媽媽⋯」小松都想有這麼一段思憶。

但奈何,那時候她年紀太小。

畫面永遠只存在那幾個瑣碎的。

「之後呢?」小松續問。

「佢拒絕咗。」江小姐停下手腳。
「係嘅⋯我都冇點聽過媽咪曾經有過徒弟、助手之類。」

「但事實上,佢有。」江小姐卻如此說:「有一個⋯行為神態都好封閉嘅少年,做佢徒弟,所以我先問佢肯唔肯收我做學生,可惜佢唔願意,如果唔係我或者唔洗喺到住,已經有自己一片嘅彩雲天⋯⋯」

「你都對宜個行業幾樂觀。」

「哈⋯人係鐘意真相啊嘛,搵唔到,就會有股欲望去驅使你追尋落去,源源不絕咁驅使。」

「咁我媽咪有冇講話,點解拒絕你⋯⋯?」

「佢話,我係一個「無法看清真相之人」。」江小姐低沉地答。

「無法看清真相之人?」

「唔敢面對自己真相嘅人,係唔可以睇清事物嘅本質,宜句係佢講。」江小姐哈哈一笑:「但到宜家,我都仲未知係咩意思⋯⋯」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞