召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲

964 回覆
17 Like 4 Dislike
借朋友ac問,借問聲係咪知道左考路試既線就搵師傅操就得?

拎埋學牌就學得車

你都可以搵左師傅先拎既

我師傅教
行緊二波
拖慢車,睇清冇車直接去

行緊一波就點都停

點解停唔停車係睇你行緊幾多波
而唔係睇路面狀況
一波都可以拖慢車 睇下有冇車直唔直接去
緊急嘅時候都可以二波停車
其實最好係印brake
當二波收慢收到架車震
轉一波 吊極力子
最後都發覺出唔到去先停
最忌即停
若果後車反應唔切就等收皮

行幾多波都會慢

一波係咪都停
二波冇車就踩油

我就係想問點解一波點都要停
冇車都要照停?

ys

完全錯晒concept

我下次問下師傅

1波行有咩所謂
今日先1波行10km/h以下行左一陣(塞車同起步落短斜)
and pass

係,通常早2-3個月操

出咗考場就搵師傅睇下有冇期俾到你,有就可以約師傅開始學

而唔係睇路面狀況
其實最好係印brake
當二波收慢收到架車震
轉一波 吊極力子
最後都發覺出唔到去先停
最忌即停

行幾多波都會慢

一波係咪都停
二波冇車就踩油

冇車都要照停?

ys

完全錯晒concept

我下次問下師傅

1波行有咩所謂
and pass

其實我都唔知
本身我都唔覺有問題
但你地講完後又好似怪怪地
我下次問下師傅先
Pass左沙田

我今朝都係
二波停車 一波起步
學神基本野

我師傅教
行緊二波
拖慢車,睇清冇車直接去

行緊一波就點都停

而唔係睇路面狀況
其實最好係印brake
當二波收慢收到架車震
轉一波 吊極力子
最後都發覺出唔到去先停
最忌即停

行幾多波都會慢

一波係咪都停
二波冇車就踩油

冇車都要照停?

ys

完全錯晒concept

我下次問下師傅

1波行有咩所謂
and pass

congratz
巴打考邊度
唔洗問呀貴你都係考棍van架啦
過啲運黎先啦
今朝考油塘肥左 落山好多紅van死車,借線出但比考官話我借得太多,影響左對面線
明明之前次次都無問題,點解今日先黎手殘扭軚扭得咁盡 好sad...

同一死法
我上次仲撞正有紅van上黎,結果俾官踩停

係唔係高超道落迴旋處果條路線
果度長期都有一大堆紅van泊咗係左邊
我師傅話一定要踩界落斜
有次我落落下見對頭有巴士揸緊上黎
扭少少軚向左
我師傅屌柒我 問我做咩扭軚
話架巴士會識就
但係其實上山果條行車線都幾寬
加上冇咩車泊左係度
唔似落山果邊勁多紅van
好心啲人上山就靠左少少
等落山嘅人好揸啲啦
我諗到時考果陣有對頭車
都係揸慢少少 有需要真係要停同踩少啲條界

我就係到考試可能個人想更加安全又緊張就借多左位 唯有寄望下次啦
二波停車 一波起步
學神基本野

我啱啱開始學果時都成日畀師傅屌唔記得要一波起步
屌得多就自然記得
今朝考油塘肥左 落山好多紅van死車,借線出但比考官話我借得太多,影響左對面線
明明之前次次都無問題,點解今日先黎手殘扭軚扭得咁盡 好sad...

同一死法

我師傅話一定要踩界落斜
扭少少軚向左
話架巴士會識就
加上冇咩車泊左係度
好心啲人上山就靠左少少
等落山嘅人好揸啲啦
我諗到時考果陣有對頭車

我記得好似係差唔多位gg
油塘好多小巴佬同死車,真係好煩
努力下次一定pass

多謝你鼓勵呀巴打 諗起今日真係sad左成日,錢係一個問題,最煩係要時間等同再補鐘

同一死法

我師傅話一定要踩界落斜
扭少少軚向左
話架巴士會識就
加上冇咩車泊左係度
好心啲人上山就靠左少少
等落山嘅人好揸啲啦
我諗到時考果陣有對頭車

我就係到考試可能個人想更加安全又緊張就借多左位 唯有寄望下次啦

死車同生嘅對頭車
你覺得邊樣危險啲
慢慢印brake落
一見有對頭車就快啲望一望左鏡
駛埋少少左邊 我諗照踩界踩少啲都應該夠過同埋安全

同一死法

我師傅話一定要踩界落斜
扭少少軚向左
話架巴士會識就
加上冇咩車泊左係度
好心啲人上山就靠左少少
等落山嘅人好揸啲啦
我諗到時考果陣有對頭車

死車同生嘅對頭車
你覺得邊樣危險啲
慢慢印brake落
一見有對頭車就快啲望一望左鏡
駛埋少少左邊 我諗照踩界踩少啲都應該夠過同埋安全

明白巴打 我會好好記住

努力下次一定pass

多謝你鼓勵呀巴打 諗起今日真係sad左成日,錢係一個問題,最煩係要時間等同再補鐘

最煩係如果唔同試場又要花時間去熟習
想問下去到讓線位,冇車係咪都要入返一波拉手制再鬆手制行?

雙白停既一定係, 虛線既停車入番一波睇定再出就得

如果虛線入左空波等得唔得

如果你發現有排都未出到大路
可以停車空波拉手掣(或者拉手掣空波)
之後就起步入一波搵摩擦點
過完死車返左邊果時淨係望盲點冇望鏡,俾個考官提左幾次,但係我有望,可能動作唔夠大

我之前都係咁,但我其實做到足

果次葵盛考

其實就算雙白停線都係拉完手掣就入番一波搵定摩擦點有機會就出
有陣時機會一到你出唔切就要再等,下下有機會先搵磨擦點太慢會出唔切

同一死法

我師傅話一定要踩界落斜
扭少少軚向左
話架巴士會識就
加上冇咩車泊左係度
好心啲人上山就靠左少少
等落山嘅人好揸啲啦
我諗到時考果陣有對頭車

努力下次一定pass

時間
壓力

我係過來人,我明

冷靜少少,唔好急住爬(我上次係),
我今日考寧願停晒俾對頭車過晒先爬

俾官剔個細好過大

重新做過一定冇死
過完死車返左邊果時淨係望盲點冇望鏡,俾個考官提左幾次,但係我有望,可能動作唔夠大

我之前都係咁,但我其實做到足

果次葵盛考

我自己做法係由左到後鏡到右掃一次
再望盲點(下巴掂膊頭)
再望鏡
再盲點

(loop只少 2次)

其實就算雙白停線都係拉完手掣就入番一波搵定摩擦點有機會就出
有陣時機會一到你出唔切就要再等,下下有機會先搵磨擦點太慢會出唔切

當你試過油塘欣榮街右轉出茶果嶺道
就知道原來小路出大路可以等成幾分鐘
始終都要睇你考邊度同埋你自己熟唔熟果頭嘅交通狀況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞