召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲

964 回覆
17 Like 4 Dislike
上斜開車係咪搵到摩擦點再鬆手制就俾油?
上斜停車次序係點?
師傅講得太快唔記得

離合器 入一波 摩擦點 鬆手制

上斜停車係踩盡離合器 再踩腳掣減速至停車 手掣空波

黑技術
Van only
上斜開車 離合器揾左磨合點之後 右腳踩住個break
放手制 放break 之後就繼續上路 流後就大break 扮冇事發生過

會唔會俾考官肥

頭盔先 肥唔肥呢真係睇官 我既流後意思唔係真係等到架車向後行先大break停車 你未放曬break 果時車應該會開始郁 果時唔行 or 冇信心 break 返 只要車唔郁 我佢冇野剔到你
兩個禮拜後考, 上堂仲比師傅屌緊, 望鏡望盲區動作唔夠, 轉波會chok, 上落波段時間錯誤, 轉線速度不足等等等等, 真係無咩信心

轉波chok其實係手腳太慢
chok嘅原因係因為engine breaking
有車速,但係engine轉數太低,個clutch一放就被engine扯住
如果想順啲,轉波動作最好快啲,等轉數唔好跌咁多。
如果想好順,放極力子嘅時候加少少油,等engine轉數上少少(我唔知咁做會唔會肥,我通常有補少少,1 take pass)

學車有咁做過,俾師傅話左兩句話會肥。
如果你真係手腳慢, 1波起步俾大啖油先再轉

我師傅教我放極力子摩擦點俾油會冇咁chok
但冇講過話會肥
想問下,如果唔多熟條路線,個考官講話第n個燈位轉左咁,可唔可以去到再問清楚佢,係咪呢到轉左?又或者聽唔清楚、唔記得邊到轉彎果啲,可以問個考官?
想問下,如果唔多熟條路線,個考官講話第n個燈位轉左咁,可唔可以去到再問清楚佢,係咪呢到轉左?又或者聽唔清楚、唔記得邊到轉彎果啲,可以問個考官?

唔清楚可以問 因為佢有責任教你點行

聽唔清楚絕對可以問
但而家成個YOUTUBE咁多片你睇都可以唔熟路
你可以準備定$510
唔熟路去考好影響你反應能力
屌 今日考電單車 衰未清楚查看路面情況轉線
我都唔明幾時衰 問個考官又閪面

btw 其實電單車係點考試同點學車?架車應該唔會載人?所以係裝左車cam

利申,完全唔識電單車,亦都冇打算考,純粹好奇問下

電單車有動力就會平衡到,基本上平衡到就可以跟師父行街,佢教你既野不外乎斜路八字同意識,考個到就個官跟你尾完全無車cam

分強制試同路試
強制試係場內轉下彎 打下燈 緊急剎車
路試就斜路8字 之後路試 考官係後面跟住

原來個考官係喺後面跟尾
又八掛咁問下,如果學神控制得唔好,炒車、失平衡果啲,個考官係咪齋睇咩都做唔到?唔似得私家車,個考官都有得剎車,出左事嘅話個考官都有責任
就咁睇,考電單車都幾危險...我講啲途人
兩個禮拜後考, 上堂仲比師傅屌緊, 望鏡望盲區動作唔夠, 轉波會chok, 上落波段時間錯誤, 轉線速度不足等等等等, 真係無咩信心

轉波chok其實係手腳太慢
chok嘅原因係因為engine breaking
有車速,但係engine轉數太低,個clutch一放就被engine扯住
如果想順啲,轉波動作最好快啲,等轉數唔好跌咁多。
如果想好順,放極力子嘅時候加少少油,等engine轉數上少少(我唔知咁做會唔會肥,我通常有補少少,1 take pass)

學車有咁做過,俾師傅話左兩句話會肥。
如果你真係手腳慢, 1波起步俾大啖油先再轉

我師傅教我放極力子摩擦點俾油會冇咁chok
但冇講過話會肥

一開始學車3轉2,車速成日會急降,搞到CHOK
師傅話要印多D BREAK先可以落2
之後試過大約BREAK到25以下先落2波,咁就順好多
同埋最後鬆極力子要慢
考天光道有咩注意地方?

考幾點 如果考4點幾你就自求多福
果到放學既車真係多到痴線

我就係4點考

咁你唯有希望果日啲細路仔啲家長唔會亂咁過馬路同埋啲大巴唔會突然就開車
你考合併?

重考合併

我果陣考2點幾 亞皆老街 順利不過都係肥咗
如果你抽中亞皆老街就....
祝你好運

問十個人,十個都話亞皆老街最易WO

聽唔清楚絕對可以問
但而家成個YOUTUBE咁多片你睇都可以唔熟路
你可以準備定$510
唔熟路去考好影響你反應能力

因為抽快期去左新考場果幾條路仲係未分得清楚
今個禮拜就考啦,睇熟啲YouTube 先
考天光道有咩注意地方?

我就係4點考

咁你唯有希望果日啲細路仔啲家長唔會亂咁過馬路同埋啲大巴唔會突然就開車
你考合併?

重考合併

祝你好運

其實真係睇咩時間 樓上位巴打撞正放學時間 好多大巴 校巴 呢啲車好撚伏

我就係4點考

你考合併?

重考合併

祝你好運

其實真係睇咩時間 樓上位巴打撞正放學時間 好多大巴 校巴 呢啲車好撚伏

靠背壟多車你先會小心翼翼咁行
2月考樂活道肥左 都係肥d無望盲點 個濕尻師傅淨係教左我超越物體要望盲點左鏡咁 其實仲有咩情況要望?同埋想轉師傅 各位巴打有無咩好推介?跟駕院定出面師傅好?

我就係4點考

你考合併?

重考合併

祝你好運

小心翼翼 但係考試緊張做小樣嘢就好易肥

你考合併?

重考合併

祝你好運

小心翼翼 但係考試緊張做小樣嘢就好易肥

條靠背壟左右死車一排過你有啲咩好做?
慢到仆街左右係咁望防止有傻閪衝出黎囉
2月考樂活道肥左 都係肥d無望盲點 個濕尻師傅淨係教左我超越物體要望盲點左鏡咁 其實仲有咩情況要望?同埋想轉師傅 各位巴打有無咩好推介?跟駕院定出面師傅好?

好多師傅都好仆街,我而家轉左個新師傅,真係想屌舊師傅老母,一堆細節都冇同我講

轉線、轉彎、停車、開車,總之你要扭軚前都要望,慎防電單車呀、其他濕鳩司機突然衝埋嚟
老實講,都真係有必要咁做,學車果陣都遇到好多濕鳩司機、電單車無神神左穿右插
等陣 0910 考忠義街棍 van緊張到訓唔到

早啲訓啦巴打,一陣無精神,反應真係慢幾拍
巴打有冇tips 啲直角彎應該點轉
聽朝考港島

學左4堂就考會唔會出事
聽朝考港島

學左4堂就考會唔會出事

考試前飲red bull 拉下筋
考車最緊要係放鬆
等陣 0910 考忠義街棍 van緊張到訓唔到

等巴打好消息
一波真係有啲難控制
個油門好敏感好易chok
巴打有冇計

好多師傅都好仆街,我而家轉左個新師傅,真係想屌舊師傅老母,一堆細節都冇同我講

轉線、轉彎、停車、開車,總之你要扭軚前都要望,慎防電單車呀、其他濕鳩司機突然衝埋嚟
老實講,都真係有必要咁做,學車果陣都遇到好多濕鳩司機、電單車無神神左穿右插

停車都要望盲點?

停車都要望盲點?

我師傅同我講要,例如你左邊停車咁,你係要慢慢靠近左邊石壆,而果個gap位本身係可以畀電單車走到,所以你要望埋盲點確認冇電單車先安全

本身我其實唔係多信,覺得係考試先要我做咁多無謂嘢嘅姐
點知有次練車,真係有架麥麥送喺果條gap位到駛過,嚇死我

停車都要望盲點?

我師傅同我講要,例如你左邊停車咁,你係要慢慢靠近左邊石壆,而果個gap位本身係可以畀電單車走到,所以你要望埋盲點確認冇電單車先安全

本身我其實唔係多信,覺得係考試先要我做咁多無謂嘢嘅姐
點知有次練車,真係有架麥麥送喺果條gap位到駛過,嚇死我

左邊條gap?
左邊盲點即係邊到,我以為淨係望左鏡就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞