召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲

964 回覆
17 Like 4 Dislike

放要慢
踩要快

停車嗰陣已經有印住brake咁踩埋極力子,但係斜路停車嗰陣架車自己滑行 然後俾師父鬧我左右腳協調唔到

你停完車唔踩住brake拉手制?

有呀,我印brake,然後踩極力子去到盡+踩住brake,之後拉手制入空波

空波滑行囉

拉完手掣之後唔係入空波咩?

係,但可能係你架車仲未係最慢,所以你踩離合器會滑得太快

準備想停車 踩盡極力子嘅時候 行多過一米就肥

行緊車轉波另計

先踩brake,減到25km左右踩盡極力子,停車距離靠brake控制,我踩盡後向前行左成個車位都冇話剔我空波滑行囉
記住踩盡左極力子就一定要keep住減速,否則多謝$510
點樣避免斜路溜後
一斜路溜後就好驚,跟住自然反應踩brake,唔記得踩極力子,其實係咪兩隻腳要一齊踩?

極力子囉高啲,架車震到就死火就岩啦,鬆手制同時俾啖油,易控制好多
停車踩幾多brake 同幾時落離合器 有點難掌握

踩多左就好chock 印住落 又唔夠停
但係上斜停車開車又無問題 有無巴打可以指點小弟一二

Brake 輕重真係靠練

最緊要輕腳,覺得重腳可以放下brake 再輕腳印番
點樣避免斜路溜後
一斜路溜後就好驚,跟住自然反應踩brake,唔記得踩極力子,其實係咪兩隻腳要一齊踩?

極力子囉高啲,架車震到就死火就岩啦,鬆手制同時俾啖油,易控制好多

我斜路開車 一開始打右燈
踩盡極力入一波 右腳印少少brake
搵到個摩擦點 (搵到果下會好震)
哩個時候我會踩低少少極力子 係好少
因為如果依家鬆手掣開車 好大機會會死火
所以我會踩低少少極力子 部車仲會震 但係唔係好震
哩個時候 望右鏡 右盲點 冇車就鬆手掣
之後再望多次reconfirm 冇就鬆埋腳掣揸出去
好多時我係搵到摩擦點之後就踩低少少 印brake 鬆手掣
望右鏡右盲點
冇車就鬆腳掣出車
出車果時數六下 六下之後先慢慢鬆極力

利申棍van未考
點樣避免斜路溜後

望右鏡右盲點
冇車就鬆腳掣出車

利申棍van未考

你咁做係可行,但要睇架車既馬力,馬力唔夠都係後溜
考試前一定要玩熟架車,用自己覺得最自然既方法渣啦
屌星期一考啦仆街
點樣避免斜路溜後

望右鏡右盲點
冇車就鬆腳掣出車

利申棍van未考

每架車都有唔同
但係吊咁高極力子
當然
唔會溜後
若果唔死火
都可能好易標前去咗隔離線
一下唔覺意chok到尊貴嘅考牌官就唔好啦
再加上鬆極力子果時畀少少油
若果唔覺意控制得唔好
真係會標咗出唔知邊度
我師傅話有可能會畀考官話控制油門不當
當然
棍私可能唔同講法
鬆極力子果陣畀少少油可以有助起步
始終van仔同私家車都有唔同
有次我係斜路真係見到有個私家車學神溜後

利申 頭盔mode 要睇自己操開果架車係咩料先可以決定到點開車好
轉彎轉得太慢

考大車
沙駕 河㫠 單線雙程 左邊有死車 有做足爬頭動作 但唔記得讓對面線車行先 過完即刻比考官開聲屌
我認我廢柴 考沙駕都肥
沙駕 河㫠 單線雙程 左邊有死車 有做足爬頭動作 但唔記得讓對面線車行先 過完即刻比考官開聲屌
我認我廢柴 考沙駕都肥

比錢再考過啦
下次唔好再錯
Cut線個時已打晒擰晒頭做晒所有野,後面架仆街寶馬唔撚讓我cut線格硬攝上黎,考官就踩brake收左我皮

老實講佢唔一定要讓你
我之前都係肥呢樣
香港太多仆街司機

人地正線。真係無道義讓你。 係你自己on9.

呢個關仆唔仆街咩事,人地正線大條道理洗乜讓,你要入人線就梗係要睇清楚啲嫁啦,考車係考你安全行車同判斷力夠唔夠,咁都做唔到俾個牌你咪好快出事囉

同意,大部份女人同新牌仔揸車就係覺得人地一定會讓自己仲慢慢黎所以先出事
cut 線既情況就好似小路出大路,大路車做乜一定要讓你?

利申:新牌仔,學車學到最後兩三節先識 cut 線要大膽 d 加速去

不嬲都話大家相同速度其實cut唔到線
要cut線一係加速一係減速,一定要同隔離架車有車速差距先得
而減速的話,有機會再後面架車加速唔讓你,你就逼住愈收愈慢,愈慢愈出唔到
所以係cut線之前加速先係正確做法
6號考 依家仲未搶到快期
一出大路 比架車閘埋黎 個官停鳩我

同您一樣出大路死,側面泊哂貨車 望咗勁耐諗住無車 一出,有巴士殺出嚟 我即刻踩停,個傻閪官無扣安全帶,成個登前,我已經知奶嘢 唉

個官似陰鳩你喎
司機有責任提醒乘客扣安全帶
個官未扣安全帶你開左車,唔係考試規程一樣肥得你
因為你犯果條係香港法例

之前有個 friend 比個考官咁樣陰鳩佢,唔扣安全帶,一出大路行就比個考官話已經肥左,唔好屣時間快 d 返試場

我個考官都試過,我出試場前最後一個路口拉手制,望住佢死都唔開車,佢先戴返安全帶
之後佢全程釣魚釣到落車,俾我pass左
三年前兩take pass

衰泊位,路試一take pass
又肥左
原先條路有架死車 我騎對面線打燈過
過完架死車點知又有架車掉頭 我停左係度望住架車 掉頭架車個司機又望住我 望左3秒 佢唔郁咁我咪郁囉
點知攞唔夠出過又俾考官踩停
考官仲要之後講其實你係等
屌 咁條蛋散望住我唔郁
諗住朝早考石蔭實冇死 都係肥佬
我都覺自己7
又肥左
過完架死車點知又有架車掉頭 我停左係度望住架車 掉頭架車個司機又望住我 望左3秒 佢唔郁咁我咪郁囉
屌 咁條蛋散望住我唔郁
我都覺自己7

唔好咁心急嘛
又唔計時 咪等
除非考官叫你行
又肥左
屌 咁條蛋散望住我唔郁
我都覺自己7

寧願慢
都唔好估對方想點
可能佢真係想畀你過先
但係原來唔夠過 或者考官認為唔夠過
所以到最後都係寧願安全
寧願等
廢事畀考官剔啦
點樣避免斜路溜後

望右鏡右盲點
冇車就鬆腳掣出車

利申棍van未考

每架車都有唔同
但係吊咁高極力子
當然
唔會溜後
若果唔死火
都可能好易標前去咗隔離線
一下唔覺意chok到尊貴嘅考牌官就唔好啦
再加上鬆極力子果時畀少少油
若果唔覺意控制得唔好
真係會標咗出唔知邊度
我師傅話有可能會畀考官話控制油門不當
當然
棍私可能唔同講法
鬆極力子果陣畀少少油可以有助起步
始終van仔同私家車都有唔同
有次我係斜路真係見到有個私家車學神溜後

利申 頭盔mode 要睇自己操開果架車係咩料先可以決定到點開車好

同意,轉過一次師傅,兩架車極力子逼力油門踩幾深都有分別
6號考 依家仲未搶到快期
一出大路 比架車閘埋黎 個官停鳩我

同您一樣出大路死,側面泊哂貨車 望咗勁耐諗住無車 一出,有巴士殺出嚟 我即刻踩停,個傻閪官無扣安全帶,成個登前,我已經知奶嘢 唉

個官似陰鳩你喎
司機有責任提醒乘客扣安全帶
個官未扣安全帶你開左車,唔係考試規程一樣肥得你
因為你犯果條係香港法例

認真, 個官上左車叫你開車前, 我都會望一望佢有冇扣安全帶
第一司機真係有責任提醒乘客扣安全帶
第二比個官知道你有安全意識, 印象都好D
第三慎防D考官陰你
又肥左
屌 咁條蛋散望住我唔郁
我都覺自己7

寧願慢
都唔好估對方想點
可能佢真係想畀你過先
但係原來唔夠過 或者考官認為唔夠過
所以到最後都係寧願安全
寧願等
廢事畀考官剔啦

唉 我都覺得自己好7又要再考
又要乖乖準備銀両
明明考前師傅揸入去係一架車都冇
冇運
4月跑馬地考,揸過1 round,城和道幾多死車,成日驚過死車被剔冇望鏡/擰頭

明知大部份死車,咁咪一定要望鏡擰頭
無咩好驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞