召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲

964 回覆
17 Like 4 Dislike
2月考樂活道肥左 都係肥d無望盲點 個濕尻師傅淨係教左我超越物體要望盲點左鏡咁 其實仲有咩情況要望?同埋想轉師傅 各位巴打有無咩好推介?跟駕院定出面師傅好?

好多師傅都好仆街,我而家轉左個新師傅,真係想屌舊師傅老母,一堆細節都冇同我講

轉線、轉彎、停車、開車,總之你要扭軚前都要望,慎防電單車呀、其他濕鳩司機突然衝埋嚟
老實講,都真係有必要咁做,學車果陣都遇到好多濕鳩司機、電單車無神神左穿右插

停車都要望盲點?

我師傅同我講要,例如你左邊停車咁,你係要慢慢靠近左邊石壆,而果個gap位本身係可以畀電單車走到,所以你要望埋盲點確認冇電單車先安全

本身我其實唔係多信,覺得係考試先要我做咁多無謂嘢嘅姐
點知有次練車,真係有架麥麥送喺果條gap位到駛過,嚇死我

左邊條gap?
左邊盲點即係邊到,我以為淨係望左鏡就得

理論上貨van左邊無盲點
現實中
中鏡都會比貨阻住
一波真係有啲難控制
個油門好敏感好易chok
巴打有冇計

你意思起步難?

唔係
係有時過完燈位即刻急彎
所以keep住1波諗住轉完彎起比油上二波
但1波個時個輕輕踩下放下油門已經好chok
一波真係有啲難控制
個油門好敏感好易chok
巴打有冇計

你意思起步難?

唔係
係有時過完燈位即刻急彎
所以keep住1波諗住轉完彎起比油上二波
但1波個時個輕輕踩下放下油門已經好chok

一波輕踩都轉到灣啦
除非急灣姐

考幾點 如果考4點幾你就自求多福
果到放學既車真係多到痴線

我就係4點考

咁你唯有希望果日啲細路仔啲家長唔會亂咁過馬路同埋啲大巴唔會突然就開車
你考合併?

重考合併

我果陣考2點幾 亞皆老街 順利不過都係肥咗
如果你抽中亞皆老街就....
祝你好運

3條路邊條最簡單?

其實三條都有唔同難道 但係如果真係揀 公主道應該最易

靠背壟道 多死車 間唔中有人係車同車中間跑出黎 你車速又唔可以太慢 去到美善同道如果冇乜車正常係要上3波 去到盡又要落返2 出果個路口又係好易肥 要睇得好清楚 左右都冇車先好出 之後出到又係勁多地車同對頭車 過哂就之後上山做三手軚 上斜停車 之後返試場

公主道就差唔多半程都係上斜考你上斜停車開車熟唔熟 睇你好唔好彩燈位前多唔多車 多車就吊極力子吊到腳軟都得 之前學車呀SIR操我吊極力子都係操公主道 考試緊張果下對腳真係好快攰

亞皆老街 一出車就轉右 呢到已經係難道 考你夠唔夠狠一見到左右冇車就放極力子比油出 如果你慢慢黎 到有車埋到你就已經肥 天光道落亞皆老街轉灣唔可以踩線 要慢住轉 之後如果前面有巴士埋站又要停 之後轉上學校就係地獄開始 死車 學生衝出馬路 大巴 家長 菲傭 之後班馬線如果有人等記得一定要停車係班馬線前 唔停 停咗入班馬線都係肥

大約係咁多啦 成年前考 都唔知宜家路面情況點

亞皆老街嗰個彎好難轉,宜家就快考都會出界

重考合併

祝你好運

問十個人,十個都話亞皆老街最易WO

其實真係睇咩時間 樓上位巴打撞正放學時間 好多大巴 校巴 呢啲車好撚伏

靠背壟多車你先會小心翼翼咁行

小心翼翼 但係考試緊張做小樣嘢就好易肥

條靠背壟左右死車一排過你有啲咩好做?
慢到仆街左右係咁望防止有傻閪衝出黎囉

好怕太貼近物體
等陣 0910 考忠義街棍 van緊張到訓唔到

等巴打好消息

好消息迦密村街 1 take

恭喜晒
多唔多死車, 我後日1120考
聽日到考 永孝街
有無巴打有心德
聽日到考 永孝街
有無巴打有心得

等巴打好消息

大圈定細圈?

重考合併

祝你好運

其實真係睇咩時間 樓上位巴打撞正放學時間 好多大巴 校巴 呢啲車好撚伏

我考試腳震反應唔夠呀sir快
我上面都係個人經驗 唔代表個個都會嘅

祝你好運

好怕太貼近物體

爬車果陣要留意埋對頭車 有對頭車要搵位zip/慢車 又要防止啲行人衝出黎 根本唔知個考官會想你搵位zip停車定慢車

等巴打好消息

大圈定細圈?

細圈

聽到有人細圈pass 而家都有返多d信心
聽日到考 永孝街
有無巴打有心得

小心路口轉出去有死車
葵盛圍整路多留意

記得多望鏡擰頭

等巴打好消息

大圈定細圈?

細圈

聽到有人細圈pass 而家都有返多d信心

我反而想行細圈多 d有死車基本即停睇對面線睇鏡睇盲點慢慢過就得,係出迦密村右轉果到容易過界啫,不過係三角位早少少停夠時間扭軚
反而大圈比較多 cut 線果 d, 打少次燈擰少次頭睇盲點就死,我就無咩信心喇

希望我1120考都無乜車啦
真係好驚加密村果到d死車, 如果前面架死車係貨車完全遮晒隔離線睇唔到咁可以點
同埋一出試場果個灣我都好驚坐界
後日就考鴨駕 師傅成日小9我 轉低波嗰時空波行車
有冇咩tips?

你要印住個brake嚟轉低波

有印到震震地先轉 但3>2>1 好快嗰時 全程左腳踩住 就俾佢小...

做咩要落返1波 其實2波停車都得
同埋唔係右腳控制油門同BRAKE 左腳淨係踩極力子咖咩
正常我做就右腳踩brake 到差唔多速度feel到震就放brake踩盡極力子落2波到磨刷點 之後停車 手掣空波

其實咁樣可以剔你空波滑行
有冇咩tips?

有印到震震地先轉 但3>2>1 好快嗰時 全程左腳踩住 就俾佢小...

正常我做就右腳踩brake 到差唔多速度feel到震就放brake踩盡極力子落2波到磨刷點 之後停車 手掣空波

停車轉2波?
有冇咩tips?

應該係話 踩盡整力子轉2波磨刷點 放極力子之後brake 再極力子到底 brake到底 手掣空波 語癌sorry
有冇咩tips?

停車轉2波?

2波可以停車 唔一定要轉到落1波先停 除非去到讓路口先會落一波 望有冇車要讓 冇就繼續行 不過如果見到有車要反應得切識停 如果真係驚就照停啦
有冇咩tips?

停車轉2波?

2波可以停車 唔一定要轉到落1波先停 除非去到讓路口先會落一波 望有冇車要讓 冇就繼續行 不過如果見到有車要反應得切識停 如果真係驚就照停啦

佢上面係話
本身1波
係停車個陣轉2波
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞