召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲

964 回覆
17 Like 4 Dislike
兩個禮拜後考, 上堂仲比師傅屌緊, 望鏡望盲區動作唔夠, 轉波會chok, 上落波段時間錯誤, 轉線速度不足等等等等, 真係無咩信心

轉波會chok已經
第一次我輕輕chok一下就
總結就係你犯既野全部都嚴重錯誤
希望你pass la

自己都知自己事, 望就望仲有幾堂自己做好d啦, 多謝巴打

其實自己開住YouTube 片練下望鏡都得
最好就睇下呢到既人肥咩就最好
一波行太耐,揮手叫人行,講得出呢到都可能出現
Btw 如果見到考官一上車就不斷寫野就咪撚理佢
條友會一直俾壓力你

受教了, 講起youtube都差不多要背熟d路線
今朝合併,肥左路試。
已經係鴨駕考
衰未能因應應交通情況調整車速,仲有超越物件時未有查看交通情況。
有無師兄指點下

即係大直路無塞你揸得慢
第二項係過車/道路阻塞物既無望盲點

其他都好多細take,係咪亂tick?
稔緊仲好無報鴨駕。
我記得有一段係一排車係我後面排住隊,應該係衰呢度?
我記得過死車時都有望,但係咪只要做漏一次就即肥?

做漏一次緊係即肥,嚴重錯誤黎

想問超車望鏡望盲點,係中鏡同側鏡都要望?師傅無詳細講。
另外如果過過下車係對頭線有車,要即減慢?

如果佢無掂到您條線
應該唔洗

其實過車果陣正常就係要慢車 要過之前落返二波中左右望鏡 過左邊車就呀sir車門位過到要超車嘅車門位望左鏡之後打左燈入返去熄燈

今日跟第二個師傅補鐘先知呢啲
未有遵照道路標記的指示 即係點? 大剔

同你衰同一樣野,早左一個燈位埋右線,條線只准轉右

考官叫我安全情況下轉返左線諗住冇咩野喇,最後都係肥左我哩樣
天光道26,最尾右轉返入試場,有人泊緊車我停車落右腳
重考快期抽到 何文田忠義街
有無巴打考過 可以比d貼士黎?
兩個禮拜後考, 上堂仲比師傅屌緊, 望鏡望盲區動作唔夠, 轉波會chok, 上落波段時間錯誤, 轉線速度不足等等等等, 真係無咩信心

轉波chok其實係手腳太慢
chok嘅原因係因為engine breaking
有車速,但係engine轉數太低,個clutch一放就被engine扯住
如果想順啲,轉波動作最好快啲,等轉數唔好跌咁多。
如果想好順,放極力子嘅時候加少少油,等engine轉數上少少(我唔知咁做會唔會肥,我通常有補少少,1 take pass)

其實唔係好難,上年1月考
係斜路多,泊車嗰啲全部車路,係街亦都幾個斜路停燈位。最緊要係吊熟極力子,唔好死活基本上pass一半
(我嗰時因為去完觀塘塞車,去到舊機場酒店對出斜路,塞住咁上成條斜路,咁樣吊熟咗,最正係前面架車係棍波,睇住佢幾時入波,我跟著做,就掌握到個節奏)
屌 今日考電單車 衰未清楚查看路面情況轉線
我都唔明幾時衰 問個考官又閪面

係斜路多,泊車嗰啲全部車路,係街亦都幾個斜路停燈位。最緊要係吊熟極力子,唔好死活基本上pass一半
(我嗰時因為去完觀塘塞車,去到舊機場酒店對出斜路,塞住咁上成條斜路,咁樣吊熟咗,最正係前面架車係棍波,睇住佢幾時入波,我跟著做,就掌握到個節奏)

補多句
嗰到有中學幼稚園,如果係返放學時間小心啲。特別幼稚園返放學時間考細圈嘅難度好高,因為好多家長車係迦密村街停,送仔女返學,雙線雙程行車,要爬一堆車頭,但係又可能有對頭車

多謝巴打
我淨係補考丙部

我有上過YouTube睇路線 但目測唔到有幾斜

斜路停車起步 會唔會好斜?

多謝巴打
我淨係補考丙部

分大細圈個位應該係最斜
9號快期忠義,呢兩日淨係學左7堂夜晚,好撚驚朝早好多死車, 抽中大圈就好啦

祝你好運 忠義一定考細路 大路太易啦

btw 其實電單車係點考試同點學車?架車應該唔會載人?所以係裝左車cam

利申,完全唔識電單車,亦都冇打算考,純粹好奇問下

btw 其實電單車係點考試同點學車?架車應該唔會載人?所以係裝左車cam

利申,完全唔識電單車,亦都冇打算考,純粹好奇問下

電單車有動力就會平衡到,基本上平衡到就可以跟師父行街,佢教你既野不外乎斜路八字同意識,考個到就個官跟你尾完全無車cam
第一次考果陣有架對頭既學牌黎緊,我要轉右但應該讓佢先,但係果陣車手上身諗都冇諗一鳩就扭撚左

多謝巴打
我淨係補考丙部

唔會 不過你鬆手制唔俾油就有機會留後
我個師傅都只係教我過死車前/後都要望盲點 無教我要望鏡
利申 棍van

望盲點望鏡連住做 鏡同盲點係同一樣野 只不過鏡照唔到盲點 你先要扭頭望
考試既時候,最緊要俾到個考官感覺到你無時無刻都做到一眼關七
就算行直路,都要望下路口、死車、行人
過路口或死車時,右腳收少少俾考官feel 到你有意識減速,個頭烏前少少望下個路口或死車個駕駛座有無人
考官見你安全意識咁好,自然會鬆手d

我考油塘時去到最尾返試場條直路有架貨車踩左我條線落貨,我要過既話要踩住右邊黃線+左邊同架貨車得兩尺都無
個考試剔左我一野跟住叫我過啦,我返到試場仲死左火

最後都pass

輕微 同埋你夠慢 唔係一野俾油過都唔同啦
聽日補元朗路試

等你好消息

巴打加油
我遲你一星期上路

爸打加油呀 記住瘋狂望鏡同唔好chock親個官

又係tick無留意路面情況+離合器控制不當?

chok親好多次?
上次考chok左一次只係剔輕微離合器控制不當

屌我肥左
開波個時chok左個官兩野同死火
但係後段完全無問題
但肥9左我

等你好消息

巴打加油
我遲你一星期上路

爸打加油呀 記住瘋狂望鏡同唔好chock親個官

又係tick無留意路面情況+離合器控制不當?

chok親好多次?
上次考chok左一次只係剔輕微離合器控制不當

屌我肥左
開波個時chok左個官兩野同死火
但係後段完全無問題
但肥9左我

chok兩野加次死火,咪岩岩好犯三次輕微錯誤囉,同樣野錯三次佢緊係肥你
好緊張
3日後補考沙田出街
呢幾日 香港區無快期ge
今朝合併,肥左路試。
已經係鴨駕考
衰未能因應應交通情況調整車速,仲有超越物件時未有查看交通情況。
有無師兄指點下

我都係今朝10點鴨駕lol
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞