召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲

964 回覆
17 Like 4 Dislike
我係觀駕學,次次唔同師傅,路試最後幾次幾個師傅都話我ok ,咁就真係無咩問題,有師傅講過 考試得果十至十五分鐘,做足果d野比佢睇有幾難
Cut線個時已打晒擰晒頭做晒所有野,後面架仆街寶馬唔撚讓我cut線格硬攝上黎,考官就踩brake收左我皮

老實講佢唔一定要讓你
我之前都係肥呢樣
香港太多仆街司機

人地正線。真係無道義讓你。 係你自己on9.

呢個關仆唔仆街咩事,人地正線大條道理洗乜讓,你要入人線就梗係要睇清楚啲嫁啦,考車係考你安全行車同判斷力夠唔夠,咁都做唔到俾個牌你咪好快出事囉
學左五堂,極力子仲係操控得唔好
肥硬

放要慢
踩要快

停車嗰陣已經有印住brake咁踩埋極力子,但係斜路停車嗰陣架車自己滑行 然後俾師父鬧我左右腳協調唔到

你停完車唔踩住brake拉手制?

有呀,我印brake,然後踩極力子去到盡+踩住brake,之後拉手制入空波

踩住brake點解會自己滑行

放要慢
踩要快

停車嗰陣已經有印住brake咁踩埋極力子,但係斜路停車嗰陣架車自己滑行 然後俾師父鬧我左右腳協調唔到

有呀,我印brake,然後踩極力子去到盡+踩住brake,之後拉手制入空波

空波滑行囉

拉完手掣之後唔係入空波咩?

係,但可能係你架車仲未係最慢,所以你踩離合器會滑得太快

準備想停車 踩盡極力子嘅時候 行多過一米就肥

行緊車轉波另計

係架?
我平時係差唔多到就極力子到底+印brake...
Cut線個時已打晒擰晒頭做晒所有野,後面架仆街寶馬唔撚讓我cut線格硬攝上黎,考官就踩brake收左我皮

cut唔到最多咪停車

空波滑行囉

行緊車轉波另計

係架?

我認真呀。。。
平時學車你要記住brake嘅時候減到幾多km/h架車會震
咁就起震果一刻就踩盡極力子

btw考試係要1/2波停

空波滑行囉

行緊車轉波另計

係架?

我認真呀。。。

平時2波停車 無留意幾多km/h
應該踩完極力子起碼碌半個車位

空波滑行囉

行緊車轉波另計

係架?

我認真呀。。。

正常d人揸車都係一早踩極力子啦

但考試規則無謂搏啦

你下堂問下你師傅啦

空波滑行囉

行緊車轉波另計

係架?

我認真呀。。。

2波5公里左右就震
我上次考好on9地臨停隻左腳香港腳發作kick一kick個極力子搞到踩唔到就死撚左火
個post太長 唔知有冇人講過,考個陣不坊出下口術,要望鏡時話:「睇下有冇車先,好冇車」或者簡短d講句:「好冇車,出得/cut得/行得」 呢d野,就算你冇望鏡(但其實真係要望,唔望抵你肥) 都過到骨,有望望得唔明顯,都比考官知道你有望

同埋你反應一定要快過考官,我考個陣唔記得左前面係小巴站,我又跟住架小巴,架小巴突然停低小巴站我先即刻dum brake, 快過個考官dum 9 我,最後都pass左

利申一take pass同以上方法係pass左嘅人喺我考前提我

空波滑行囉

行緊車轉波另計

係架?

我認真呀。。。

2波5公里左右就震
我上次考好on9地臨停隻左腳香港腳發作kick一kick個極力子搞到踩唔到就死撚左火

唔該巴打, 下堂試下
點樣避免斜路溜後
一斜路溜後就好驚,跟住自然反應踩brake,唔記得踩極力子,其實係咪兩隻腳要一齊踩?
個post太長 唔知有冇人講過,考個陣不坊出下口術,要望鏡時話:「睇下有冇車先,好冇車」或者簡短d講句:「好冇車,出得/cut得/行得」 呢d野,就算你冇望鏡(但其實真係要望,唔望抵你肥) 都過到骨,有望望得唔明顯,都比考官知道你有望

同埋你反應一定要快過考官,我考個陣唔記得左前面係小巴站,我又跟住架小巴,架小巴突然停低小巴站我先即刻dum brake, 快過個考官dum 9 我,最後都pass左

利申一take pass同以上方法係pass左嘅人喺我考前提我

有人講過
btw 感謝巴打咁詳細
點樣避免斜路溜後
一斜路溜後就好驚,跟住自然反應踩brake,唔記得踩極力子,其實係咪兩隻腳要一齊踩?

要快過個官幫你拉手制
點樣避免斜路溜後

左腳搵多d動力先放手制

溜咪即踩break+ 離合器
手制

黎多次
點樣避免斜路溜後

離合器搵磨擦點 定住
右腳比少少油架車 直到架車嘈
之後望鏡 放手掣
郁左半個車位
左腳慢慢放離合器就好順
咁如果斜路準備停車係咪唔洗踩brake, 到差唔多停就踩極力子先之後再brake?
咁如果斜路準備停車係咪唔洗踩brake, 到差唔多停就踩極力子先之後再brake?

上斜停車

上斜停車

視乎車速

上斜停車

老實講你上斜都唔會太快,20-30到
一踩離合器都己經無乜動力
之後踩離合器再印brake,拉手掣空波
冇擰一次頭大tick左果格
成張form得一格大tick

6號考 依家仲未搶到快期
一出大路 比架車閘埋黎 個官停鳩我

同您一樣出大路死,側面泊哂貨車 望咗勁耐諗住無車 一出,有巴士殺出嚟 我即刻踩停,個傻閪官無扣安全帶,成個登前,我已經知奶嘢 唉

個官似陰鳩你喎
司機有責任提醒乘客扣安全帶
個官未扣安全帶你開左車,唔係考試規程一樣肥得你
因為你犯果條係香港法例
6號考 依家仲未搶到快期
一出大路 比架車閘埋黎 個官停鳩我

同您一樣出大路死,側面泊哂貨車 望咗勁耐諗住無車 一出,有巴士殺出嚟 我即刻踩停,個傻閪官無扣安全帶,成個登前,我已經知奶嘢 唉

個官似陰鳩你喎
司機有責任提醒乘客扣安全帶
個官未扣安全帶你開左車,唔係考試規程一樣肥得你
因為你犯果條係香港法例

停車踩幾多brake 同幾時落離合器 有點難掌握

踩多左就好chock 印住落 又唔夠停
但係上斜停車開車又無問題 有無巴打可以指點小弟一二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞