召喚所有最近肥左路試嘅學神巴絲

964 回覆
17 Like 4 Dislike
吊離合器你地腳踭落唔落地?
係咪我腳短 腳踭唔落地踩唔盡個離合器
愈學愈多問題 個心好亂

好多野唔係得兩個做法既,好似腳踭落唔落地係睇你著咩鞋,如果你著對鞋個腳踭位會卡住既,咁你仲會唔會落地?
唔好話考車,揸車係要執生既

著波鞋,咁如果卡住就當然唔落地咁吊個離合器 卡住左空波滑行就gg

考車唔好著波鞋喇,一定著平底鞋好,吊極力子真係好好多

呢樣真,學車著Vans吊得好舒服
想問下

點樣可以係冇拉手制停車後起步

例如前面紅燈,我慢慢停
點知一停即綠燈
咁我冇拉手制
請問點樣可以再起步?

好驚踩住break 起又死火
動力唔夠又溜後

停車正路極力子同逼力都踩住
師傅教停咗再起就入返一波,鬆極力子搵磨擦點,再鬆逼力
(好似係)

冇信心就照拉手制由零開始重新起步,最多俾考官剔幾個細剔

路口位 ,等轉線,我建議唔拉手制,淨係 吊極力子再印住brake就好
因為時機話黎就黎,要鬆手制個人會亂

但燈位呢d時間預計到幾時綠燈,拉下手制做下樣比考官睇都無坊

我上面就係講緊路口位
或者塞車既情況

燈位 我一定拉

唔該上面咁多位
下次練車試下先

最緊要一停就要轉一波
雖然二波都起到步,但極力子要吊耐d(唔建議二波但假如唔記得一波起步就要補救)

呢個我知
起步要一波

考車黎講,最緊要一定要一波起步,二波起步大部份考官都肥硬
我都試過學車果陣二波行,係讓線前諗住慢駛睇清楚有無車,跟住見到大路無車,而架車就停晒,就重新比油行,但係師傅話咁既情況考官會當我二波起步,好易一野就大剔未有使用正確波段

我覺得好啱既一樣野就係,讓線前咪停定再一波起步,就算明知無車,停定睇清楚考官唔會剔你未有利用道路優先權,反而可能會覺得你有安全意識

無規例話讓線唔可以照停車,除非你停太耐唔出去變左堵塞交通啫

其實練得熟, 二波停>HANDBRAKE>一波起步都係幾秒既事
考果時我就試過, PASSED

路口位 ,等轉線,我建議唔拉手制,淨係 吊極力子再印住brake就好

我上面就係講緊路口位
或者塞車既情況

燈位 我一定拉

唔該上面咁多位
下次練車試下先

最緊要一停就要轉一波
雖然二波都起到步,但極力子要吊耐d(唔建議二波但假如唔記得一波起步就要補救)

呢個我知
起步要一波

我都試過學車果陣二波行,係讓線前諗住慢駛睇清楚有無車,跟住見到大路無車,而架車就停晒,就重新比油行,但係師傅話咁既情況考官會當我二波起步,好易一野就大剔未有使用正確波段

我覺得好啱既一樣野就係,讓線前咪停定再一波起步,就算明知無車,停定睇清楚考官唔會剔你未有利用道路優先權,反而可能會覺得你有安全意識

其實練得熟, 二波停>HANDBRAKE>一波起步都係幾秒既事

其實一停定就打手制最穩陣
除非你練唔熟開車啦

我上面就係講緊路口位
或者塞車既情況

燈位 我一定拉

唔該上面咁多位
下次練車試下先

最緊要一停就要轉一波

呢個我知
起步要一波

除非你練唔熟開車啦

咁都啱既
其實最緊要安全啦係香港揸車,拉手掣的確最安全

我第一次肥 係拉手掣拉得唔實,之後溜前左
舊款hiace 會有呢個意外
新手一問 係咪其實考試時間早就好考好多
陣間0940 掃桿埔丙部第二take
Good luck to me

我上面就係講緊路口位
或者塞車既情況

燈位 我一定拉

唔該上面咁多位
下次練車試下先

最緊要一停就要轉一波

呢個我知
起步要一波

我都試過學車果陣二波行,係讓線前諗住慢駛睇清楚有無車,跟住見到大路無車,而架車就黎停晒,就重新比油行,但係師傅話咁既情況考官會當我二波起步,好易一野就大剔未有使用正確波段

我師傅教
行緊二波
拖慢車,睇清冇車直接去

行緊一波就點都停
愈學愈多問題 個心好亂

好多野唔係得兩個做法既,好似腳踭落唔落地係睇你著咩鞋,如果你著對鞋個腳踭位會卡住既,咁你仲會唔會落地?

著波鞋,咁如果卡住就當然唔落地咁吊個離合器 卡住左空波滑行就gg

冇平底鞋

加油

加油

我上面就係講緊路口位
或者塞車既情況

燈位 我一定拉

唔該上面咁多位
下次練車試下先

最緊要一停就要轉一波

呢個我知
起步要一波

除非你練唔熟開車啦

咁都啱既
其實最緊要安全啦係香港揸車,拉手掣的確最安全

我第一次肥 係拉手掣拉得唔實,之後溜前左
舊款hiace 會有呢個意外

好彩學車係新款
比架舊款我應該都會肥我呢 d 咁鈍

我學車個陣揸過新舊車,
揸得熟嚟講新車係爽啲,
但係學車計我覺得舊車易上手好多
肥左4次掃桿埔
諗緊轉師傅定轉鴨駕
肥左4次掃桿埔
諗緊轉師傅定轉鴨駕

考慮下唔好揸車
愈學愈多問題 個心好亂

吊就係隻腳吊住
教啱張櫈個位先
除非傷殘人士,唔係唔會有呢個情況
愈學愈多問題 個心好亂

冇平底鞋

h&m
1055 永孝 pass
Good luck all
油塘第一線肥左三個大tick
呢個post 真係好多有用資訊 陣間考忠義街2:00幾 見到好多巴打比的士小巴佬玩 好驚
Cut 線過死車個陣成日同d車太近 希望等陣無乜死車
Good luck 呀大家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞