【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
「啊…!!又嚟多件食人魔!!!」小松望見我的出現,變得更是驚恐。

她的四肢被床角四邊分別綁住,動彈不得。

「哈庫拉,要一齊沐浴品酒~?」背住我的羅蘭,問。

「唔需要……」我用快要流失殆盡的食人魔力量,一口氣助跑、跳到床上,在半空直接越過羅蘭的浴池:「因為…我根本唔係哈庫拉。」

我稍稍回頭,盯住羅蘭。

「…你。」羅蘭意想不到地站起。

我把綁住小松的繩索,都一口氣咬斷:「我嚟,救佢出去。」然後,我把小松抱起。

「……」小松整個人愣然,被我公主抱著。

我低頭望住懷中的她,感覺好奇妙。

因為,平日都是我被她抱住。
羅蘭一手將腰下圍起浴袍,只露出上半身。

沒想到,他上身的肌肉跟我這軀殼一樣健壯。

「穆阿基,哈庫拉?!」羅蘭呼喊著。

可惜叫天不應,叫地不聞。

「捉實。」我對小松細語。

我向後退了步,打算在床上助跑,跳到門外。

「呯──」這下力度大得床也破掉,陷了下來。

半蹲的羅蘭雙腳正凝聚力量,待我越過浴池之際,隨即跳起想要把我捉拿。

幸好,他只捉住鞋子,沒抓住腳掌。

在速度之下,如同金蟬脫殼般,只甩了隻鞋子,並成功著地。

為免引起高低腳的不平衡,我索性把另一隻鞋子亦脫下來,擲向羅蘭。

可鞋子飛到他面前,瞬間就被分成七、八塊碎皮。

此時的羅蘭,經已長出兩手畸形的利爪……
F5壞左
係呢度停
如果呢幕葵係無著衫咁就正啦
我覺得之後葵會變番做貓。。
pish
我把小松抱出門外放下:「之後嘅路,你自己走。」

而我,則選擇擋住大門。

「你係…」小松望著我。

「如果有命出番嚟……」我低頭,說:「再同你講。」

「咔!」羅蘭正用利爪,試圖把大門破裂。

她明白我的用意後,點一點頭便跑離走廊。

「我呢世可能唔會再搵到咁完美嘅貢品……」羅蘭的尖爪穿過我旁邊的門身。

為免被他刺穿胸膛,我決定迎面戰鬥。

「咔!!!」大門被完全分裂成一塊塊。

羅蘭如今的外貌,跟剛才判若兩人。

尖爪、爪牙,稍為變大了些的體格,還有那暴怒的眼神。
「嗄…嗄嗄!!」他的每下喘息,都混合不明的惡臭。

他一手抓住我的脖子,再舉至雙腳離地,使我毫無還擊之力……

「噠、噠」即使不斷往他堅實的胸膛猛踢,也起不了任何用處。

「你肉質可能無佢咁,入口即溶。」羅蘭那張高貴的臉孔,一息就變成狂暴的野人般:「不過你肉身比例完美……除下貓騷味都應該用神戶牛差唔多味道。」

「呯!」他一下子拋我入心形浴池中。

水花四濺。

「喺我接受「黑暗六日」之前,就俾我飽腹一頓。」羅蘭幾聲無形的步伐,就來到浴池前:「反正個貢品,唔會走得甩,哈庫拉,穆阿基會喺出面迎接佢。」

我想掙出水面,他卻死死將我踩住,想將我淹死。

他的腳掌有如千斤巨石,水中我的完全移動不得。

突然,他用力更深!把我含住的一口氣也吐出,正式進入窒息的煎熬。
很多種死法,我最討厭淹死。

那與外界隔絕的空間,和使人腦袋空白的窒息感……

會讓我感受到格外的孤獨。

「咕…咕…咕嚕…」

「啪啦──啪啦──!!!!」玻璃碎裂聲。

羅蘭的背部好像正承受著什麼攻擊。

「啊!!!!」然後,他上半身忽然燃起來。

痛苦的凌叫,強烈得刺穿了水面,傳入我耳膜。

羅蘭亂跑亂行掙扎一番後,一同跌落心形浴池中。

相反的我坐起身,貪婪地呼吸著。
一起身,只見小松手上捧住一堆不明的藥瓶,出現在眼前。

「趕得切…」依小松的喘氣程度看來,她跑得好劇烈。

脫困的我與小松對望一眼,就有共識地一同逃出房間,在走廊上狂奔。

「你返咗嚟……」我持續望前。

「你救咗我…我唔會掉低你。」小松答。

「啊啊啊啊啊啊呀呀呀呀呀呀呀!!!!!!!!!!」在那房間的羅蘭發出狂暴的吼叫聲,回音震懾我倆。

「你頭先點樣對付佢…?」我問。

「我見到有間房放咗好多藥瓶,我諗點都應該有用,就入咗佢。」小松即使氣喘,還是繼續訴說:「然後我記起爺爺喺我細個講過,自己點樣對付食人魔嘅故事。」

「你爺爺……?」

「啊…嗄…」小松停下來,低頭喘息:「跑唔郁啦…」
我都沒什麼氣和力,去抱起小松逃走了。

「嗒嗒嗒嗒……!」後方傳來急速的腳步聲。

「佢嚟緊…」我對小松,說。

「咁唯有你走先……」小松抬頭,對我說:「幫我同爸爸爺爺公公講,小松好愛佢哋!估唔到世界真係有鬼怪,證明我一直以嚟都估得冇錯……!」

「你唔會死,呢件事情嘅真相,仲等緊你去揭露……」我捉住小松的手。

「……」腿軟無力的小松望著我。

「嚟…!」我把她牽到鄰近的房間:「雖然唔知佢聞唔聞到,不過再喺條大直路跑都冇用。」

我們進入房間後,立即坐到門前細聽門外的腳步。

「嗒嗒嗒嗒嗒!」數秒後,那步伐聲直接掠過我們所在的房間。

「佢跑過咗…」如果沒有聽錯的話。

「嗄…避過一劫。」小松嘆氣。

「未…我哋仲要諗辦法出去。」我說下去:「依個異空間。」
暫時遠離危險的我們,待回好氣後才繼續對談。

「你係邊個…?」小松第一個問題:「…都係被抽中嘅觀眾?」

「我唔係,我係入嚟救你。」我轉換話題:「你對入嚟之前,有冇記憶?」

「我叫杞小松。」她不忘先作自我介紹:「抽中咗「死亡高斯樂團」星期五晚同羅蘭獨處嘅機會,但根本係假!原來佢哋係變態食人魔!!將我帶咗上三樓一間好細嘅房,入面有啲類似儀式嘅嘢?然後唸唔知咩咒,我就暈吓暈吓咁,一清醒就俾人綁咗喺床上面,被迫同嗰變態佬對話。」

「你講到咁詳盡又咁精靈……」我被小松的意志嚇到了:「完全唔似受到驚嚇。」

「我好驚嫁!」她焦慮地握住兩拳,馬上重申:「但…但係,我可能我細細個就聽慣呢啲故事…?我又唔會嚇到心理不平衡嘅……」

「咁就好…」

不用花時間說些鼓勵的話。
我係葵
「好…?」

「如果肯相信呢啲超自然嘅事物,咁到真係面對時,觀念都唔會話受到特別大嘅衝擊。」於我而言,我也半信著。

「唉,其實呢,啱啱見到隻食人魔都只係想走,冇思考過點解會有呢種生物存在。」小松轉口風,說:「不過,唔知點解我好開心。」

「……開心?!」

小松被嚇傻了?出面還有個想把我吃進肚的恐怖食人魔,居然說開心?!

「就好似世界突然多咗啲奇妙嘅事咁,令生活唔會太苦澀,唔覺咩?」小松反問兼反思:「我一直以嚟都想遇到呢啲嘢!冇錯啦,其實我嘅人生根本應該係咁先啱!刺激、緊張又奇妙嘅冒險,我已經受夠枯燥同乏味嘅生活。」

小松越說越高興,我不得已地掩住她的嘴:「唔好太興奮住……出面仲有隻食人魔。」
出左好多篇!!好happy!!!今日好灰心一見到有文就開心返少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞