【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
「葵啊葵!嚇死我咩。」小松依然托好懷裡的我。

直至進入女廁,才把我放出來。

「咳‧‧‧嗄‧‧‧好侷。」我乾咳幾聲。

「玩嘢啊你!小葵。」小松一手插腰,一手指我:「我好專心聽緊書嫁嘛。」

「你晏就唔記得俾罐頭我。」我銳利地盯小松一眼。

「喔。」小松抿嘴,笑問:「想食嘢個陣,就終於識得掛住我啦?」

突然,外面傳來腳步聲,靠近女廁。

小松馬上將我抱起,帶入廁格裡。

其後,那腳步聲的主人,也走進女廁的廁格中。

「呼‧‧‧‧‧‧」小松鬆一口氣,小聲說:「趁依家出去,唔好俾人見到。」

就在她想開門之際,一把怨恨的聲音,從那一格隱約傳出。

「詛咒你!詛咒你!!」
「邊個,咁惡毒嘅聲線‧‧‧‧‧‧」小松不敢開門。

對方一連說出七次「詛咒你」,才停下來。

然後,一陣沖廁聲,對方就急腳離去。

「嚇死咩‧‧‧‧‧‧」小松緩緩開門。

見周遭沒人,才將我放下:「小葵你仲留喺學校,小心會俾人捉到啊。」

我淡然地說:「就算我俾人捉到天涯海角,你點都會搵到我。」因為那條紅線的存在。

「咁又係~」小松朗然一笑,輕快離去:「再見喇小葵。」

接著,我當然沒有離開學校,因為我尚要周圍參觀。

時間亦不知不覺間,到了放學。

「喂~喺圖書館做咩啊?」在圖書館角落打盹的我,被經已放學小松發現。
「總好過喺出面曬。」窗外的太陽,十分刺熱。

「但係你點偷入嚟嫁?!」小松望望周圍。

「我都估唔到圖書館咁少人。」

小松將我收入書包內:「放你入去先喇?喺學校唔可以太大搖大擺咁放你喺膊頭到。」

她的背包不大不小,恰好能裝載住我。

這位置,意外地舒服。

像睡袋一樣,能把身體包得密密實實。

此外,小松故意將拉鏈打開一點,讓我能夠透氣。

「你依家會返屋企?」我問。

「唔會啊,會周圍行下先。」
之後的時間,我都躲藏在小松的書包內。

「小松,等你好耐啊。」這女生的聲線,既青春又成熟。

「果然係阿妤,得你夠義氣等埋我放學。」小松嘆氣,遙想石澳之遠:「不過都冇所謂啦,反正最遲返屋企嘅永遠都係我。」

好奇的我,偷偷把頭伸出瞧一眼,就極速縮回入書包中。那叫阿妤的女生,是個膚色健康、高身腿長、看似不言苟笑的女生。

「咦!?」阿妤怔住。

「咩啊?」

「冇‧‧‧啱啱好似見到啲奇怪嘢啫‧‧‧‧‧‧」阿妤不肯定地說。

我就是她口中的「奇怪嘢」。

「係喎,你知唔知我哋座位表啲相呢,俾人偷咗。」阿妤邊行邊說。

「吓?點解嘅?」小松問。
肥婆落小松咒
「唔知啊,不過學校咁多變態佬。」阿妤不當作一回事:「唔出奇嘅。」

「哇,直接話學校嘅男仔係變態佬。」小松應該正在行樓梯,因為盪得特別厲害。

「有個句講嗰句啫,佢哋成日眼望望咁。」阿妤突然將書包拉鏈拉好:「你書包未拉好啊,唔好似阿糖咁冒失。」

「呃‧‧‧‧‧‧」小松不敢說出真相。

走完樓梯,小松才偷偷把拉鏈拉開,讓我呼吸新鮮空氣。

「你上次真係去咗睇地下偶像啊?」走著走著,阿妤問。

「係啊,仲經歷咗幾多嘢‧‧‧‧‧‧」小松歷歷在目:「不過講你都唔會信嫁啦,平日我早會同你講啲鬼故,你都唔信嘅。」

「咁‧‧‧因為真係幾難令人相信。」阿妤苦笑。

二人在巴士站分道揚鑣後,我總算可以出來吸吸氣。

「呼,依家返屋企?」

「No。」小松站在巴士隊列,答:「我約咗芥草,喺旺角等。」

「又約佢?」

「因為上次食人魔嘅事,仲未完結‧‧‧‧‧‧」
「未完結?」我以為,小松一早放下了:「我以為,你已經唔記得咗。」

「我都想,但我呃唔到自己。」小松嘆氣:「包括,我有一小段時間,變得好異常,好似另一個自己咁。」

她說的,就是給我吻過之後吧。

前去旺角後,小松很快就在一間咖啡廳跟生芥草會合。

「芥草!」小松揮手。

「啱啱放學?」

「係啊,準備好調查未?」小松笑問。

「準備好!」

「好,出發。」

「你平時帶出嚟嗰隻貓,今日冇嚟‧‧‧‧‧‧?」生芥草問起。

「佢喺‧‧‧‧‧‧」小松正想回答。

「搵我?」我從小松的書包冒出頭部。

「哇,佢識聽人話‧‧‧?佢又會識喵一聲應我嘅‧‧‧‧‧‧」生芥草感到不可思議。

「哈哈哈哈哈。」小松淺淺地笑。
想要更多文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞