【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
仲有少少 不過我整一整啲野再打
等你啊墨巴
唔好又爆腎呀
牠的出現,亦引至陣陣冷風吹襲,不知是巧合還是注定。

雖然本體是貓,但其影子卻是人模人樣。

「依個出場真係有氣勢。」我強行抑制內心的狂暴食性:「但勸你‧‧‧‧‧‧離我遠一啲。」

萬一我控制不住自己‧‧‧‧‧‧

「你同佢,似乎都遺忘咗一啲事情。」即便牠見我面相獰凌,都依然一副高姿勢。

「嗄‧‧‧」胃液在沸騰著。

再不消化點什麼,也許就連胃壁也溶掉。

「期待你嘅後續。」牠說。

控制不住思維的我,正將準備飛撲,可是一個扭曲的消影,牠就憑空消失,不留一點痕跡。

留下我一人,獨留原地。
忽然,那條連繫住我與小松的紅線,再度出現。

「葵!小葵!」小松的聲音,逐漸走近。

我趁理性尚在,躲到她不會發現的地方。

可是任憑我走去哪,紅線都依然跟緊,完全擺脫不了。

「葵,你做咩離家出走啊?」追逐之間,小松來到我背後了。

「我想食肉‧‧‧‧‧‧」我咬牙切齒地說。

「肉‧‧‧?呃,呃‧‧‧‧‧‧蔬菜有營養啲喎?!!」素食者小松,恍然一想:「係喎!琴晚你飲完食人魔藥劑之後就開始咁‧‧‧‧‧‧」

「係‧‧‧」

「你頂唔頂到返屋企?」看小松動作,是打算過來抱起我。

「盡量‧‧‧!」
小松兩手將我抱起,並伸直了手,與我保持一定距離。

「想點‧‧‧‧‧‧」我不受控地掙扎著。

「緊係帶你返去喇!一陣你周圍亂咬人就死啦!」小松急急腳地,把我帶回家:「啲人會話我培養咗隻怪物出嚟!!」

一陣慌忙的步伐,我被小松強制性帶回家中。

期間不斷想要咬住小松的手指,幸好她都一一避開。

「爺爺拎個籠嚟啊!」一入屋,小松就喊。

「乖孫,做咩啊?」爺爺一見孫女現笑顏。

「我要困住阿葵先!」小松說。

「呢隻食人貓!?小松啊,你小心啲啊!!」爺爺馬上衝過來,將我從小松手上奪走:「佢好危險‧‧‧‧‧‧」

「唉,咁我去拎籠啦!」小松沒好氣地離開。
客廳,只餘下我們兩人。

「你隻食人貓!!居然仲敢返嚟‧‧‧‧‧‧!想食咗我孫女啊?!」他力度大得要將我捏死一樣。

「汪汪!!」忽然,金毛從後咬了咬爺爺的腿,將我解救。

「啊!!」爺爺鬆手,小腿騰痛得單腳跳起:「阿毛你搞乜鬼嘢啊!!!咬我!!?你個二五仔!!」

「爺爺做咩事啊?!」正在上層,搬籠子出來的小松呼問。

「冇事!!」爺爺咬牙忍痛,回答。

「可惡‧‧‧‧‧‧」爺爺盯我一眼,把金毛的骨頭玩具掉給我:「頂住先啦!」

骨頭玩具一落到地面,我馬上張口大咬,唾液更快快地流下,我的食性總算能舒緩一下。

直至小松把籠子搬出來,將我困入裡面,才暫時告一段落。

至少,我不能夠衝出來發瘋咬人。
忽然,那條連繫住我與小松的紅線,再度出現。

「葵!小葵!」小松的聲音,逐漸走近。

我趁理性尚在,躲到她不會發現的地方。

可是任憑我走去哪,紅線都依然跟緊,完全擺脫不了。

「葵,你做咩離家出走啊?」追逐之間,小松來到我背後了。

「我想食肉‧‧‧‧‧‧」我咬牙切齒地說。

「肉‧‧‧?呃,呃‧‧‧‧‧‧蔬菜有營養啲喎?!!」素食者小松,恍然一想:「係喎!琴晚你飲完食人魔藥劑之後就開始咁‧‧‧‧‧‧」

「係‧‧‧」

「你頂唔頂到返屋企?」看小松動作,是打算過來抱起我。

「盡量‧‧‧!」
「佢應該要拎去人道毀滅啦‧‧‧‧‧‧小松。」爺爺指住我。

「痴線!我點會毀滅小葵。」小松抱住籠子:「佢只係惹咗少麻煩啫。」

「鏗!」我不受控地攻擊鐵籠。

「哇‧‧‧」小松馬上退後一步。

爺爺無奈地嘆氣:「咁唯有等你爸爸返嚟,睇吓佢咩病。」

「嗰個人啊!想佢喺到嗰陣,就偏偏唔喺到。」小松微微鼓起腮子,埋怨地抱手:「成日都係咁‧‧‧‧‧‧」

「你爸爸都好辛苦。」爺爺撫摸小松的頭。

「未見過成日開OT,唔返屋企嘅獸醫。」說著說著,小松倒些糧食給我:「小葵,你有咩唔舒服?」

「餓。」小松小心翼翼地,把盤子放進來。

「除咗餓呢?」

然後,我埋頭大吃,沒理會她了。
「唔通小葵肚生蟲!?」小松疑惑起來。

「你爸爸名醫嚟!一定會醫好佢!」爺爺舉起姆指,給予鼓勵。

「咁我都好相信爺爺你個仔嘅‧‧‧‧‧‧」小松望住我,又憂心地搖搖頭:「小葵,你要頂到爸爸返嚟呀!」

如是者,我整夜就給人困在籠子中。

掙扎得累,才停下手腳,沉沉地睡著。

而一直陪伴在旁的小松,見我前往夢鄉,也打個呵欠,靠住籠子睡著。無聊看漫畫的爺爺,見乖孫睡去,就把她抱回入房,留下自己將我獨個看守。

大概凌晨三、四時,我聽見門口一些開鎖聲,才被驚醒過來。

進來的人,是小松父親。

「杞仁。」爺爺居然一直沒睡過。

「嗯?阿爸。」原來小松的父親,叫杞仁。

「隻貓,你睇睇佢。」爺爺大概也累了,面上出現倦容。
原來小松係知小葵變左人?
杞仁皮鞋也不脫,就走到客廳中間俯視住籠裡的我。

「徵狀係「食人魔藥劑」?我諗已經去到第二階段尾端,再過多日應該轉化成食人魔一份子,眼部紅筋同豎立嘅毛髮都處於極度亢奮,應該飲用咗唔至一劑量嘅份量。」我對杞仁有印象的標誌性外觀,就是他那副凌角相稱的知性眼鏡。

他‧‧‧

他也清楚「食人魔藥劑」是什麼!!?

「呢隻貓,喺邊到飲咁多劑‧‧‧‧‧‧」爺爺不可置信地問:「佢誤打誤撞入咗食人魔巢穴啊?」

「琴晚,佢同小松入咗去。」杞仁仍然一面冰冷,開始戴起手套。

「吓!!!!!!!!???」爺爺極為震驚,表情接近心臟病發般:「小‧‧‧小松‧‧‧‧‧‧小松!點解會入咗去嗰啲地方!!?佢明明已經‧‧‧‧‧‧」

「既然係注定,就點都避唔到,小松恢復記憶‧‧‧‧‧‧可能只係時間問題。」杞仁續說:「況且,我哋已經入去個空間,捉咗隻食人魔,佢唔會再接近到小松。」

「然後你哋好似之前咁,對外公佈咩事都無發生過?否認一切超自然現象?你哋班政府部門真係‧‧‧‧‧‧」爺爺搖搖頭:「咁你點對小松講?」
改了,

不知道
「同佢講,可能只係睇偶像太攰,訓著咗,發咗個夢。」杞仁從公事包,取出一枝針筒。

「你知佢唔會信。」爺爺說。

「當一個真相,只有一個人相信。」相信小松在異空間短暫轉變的性格,是遺傳自杞仁:「咁‧‧‧‧‧‧佢存唔存在,都再冇任何意義。」

「唔可以,再俾佢觸碰超自然現象。」杞仁托托眼鏡,神情低沉:「否則杞家女性嘅詛咒,會再度被觸發‧‧‧‧‧‧我唔想冇埋個女。」

「仔,一直埋藏真相就有用?」爺爺嘆氣:「小松佢咁好奇好動,總一日,會察覺到呢個世界嘅不一樣。」

「我會喺小松受詛咒觸發之前‧‧‧‧‧‧」杞仁把針筒,注射到我身上:「搵出真相。」

然後,我便感暈眩。

失去意識。
D伏線留得好正
第二天,我被安好地放在貓墊上。

可能藥力未散,頭部仍然感到有些重‧‧‧‧‧‧

但是,那「食性」沒有了。

我再沒有想大吃一頓的念頭,反而回想起昨日吃了這麼多垃圾,突然好想通通吐出來‧‧‧‧‧‧

是對我動手術,把我醫好了嗎?

不過,昨晚他兩父子的對話,還真耐人尋味。

總感覺,小松自身連繫住某種命運。

還有,我在外面遇到的神秘黑貓,又是一個不明來歷的傢伙。

至從來到小松家後,真是多了許多支線。

其實我也很好奇,小松所謂的詛咒,是什麼一回事。
人類社會,果然是複雜的。

能像隻貓自由自在,也是幸福的事情吧。

「小葵!!!」一把歡悅的甜笑,將我擁入懷內:「哇,你今日精靈番啊。」

「有‧‧‧?」一大早被她抱住,真是有些不好意思。

「你琴晚對眼好紅好多筋,啲毛又好似電親咁豎起哂喎,今日就睇落溫馴啲。」小松輕撫我的頭。

這少女,

到底有著什麼遺忘的過去。

又有著什麼,不為人知的真相?

那樣樂天的少艾,真不想她會出什麼意外。

「今日係你入我哋大家庭,差唔多滿一個月嘅日子。」小松舉起手機,設定自拍模式:「嚟,我哋第一張合照!」

「三、」

「二、」

「小松,你今日唔洗返學?」我驀地想起,問。

「一!」愣然、哀苦、驚慌,都一瞬呈現在小松的雪鵝臉蛋上。

「嚓──」

以這表情已留在相片中,永久保存。

第二章──人偶

剛記起要上學的她,換好一身童軍服後,就乖乖坐到餐桌前吃早餐。今天是玉米片加牛奶,我提議小松她多吃點肉,身形就不會那麼瘦。

話說,她到底是什麼構造,上學不是很基本的事情嗎,跟我們貓兒每天要舔毛清潔一樣。

「瘦唔好咩。」小松一邊哼歌,一邊嘴嚼餐後蘋果。

「咁瘦,仲邊有力氣打怪獸。」我喜歡坐在桌布上。

「上次呢,我喺嗰個世界遇到個男仔啊!」小松像是驀然記起。

「之後?」

「我都唔記得問佢咩名添。」蘋果也吃好的小松,伸個懶腰便出發上學:「葵,你要唔要跟我一齊返學啊?」

「點返。」

「帶你去我學校附近,你喺外面周圍行吓?!或者偷偷入嚟班房都得!當然要鬼鬼鼠鼠啦。」小松說。

「你平時唔係會留我喺屋企~?」

「好多人講貓狗智商得二至五歲左右,但係我覺得你幾聰明!跟我返學嘅話,話唔定你學到好多嘢。」小松一副認真地點頭:「培養你幫我做功課都唔錯。」
我好願意幫小松做功課
佢哋有紅繩牽住㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞