【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
其實老豆真係好慘,為左個女唔好接觸到佢地既世界,就算忍受畀個女冷落,畀佢誤會都要守護佢
父愛係默默咁守護你, 難以察覺但又窩心
墨b
Hello墨巴
我今日生日
可唔可以同我講句生日快樂
日日都追你啲文#
「或者,我遲吓會感受到?」

幽黑房間中,小松沒再回話。

然後,她身上傳來些呼吸起伏聲,似乎用驚人的速度睡去。

今天背住我周圍走,辛苦了。

這晚以後,小松得到的懲罰不單單是禁夜,杞仁更將她的零用錢減至一星期三百元。

這消息,是甜睡一夜的小松,在手機看到短訊得悉。

「可惡嘅杞仁!玩到減我零用錢‧‧‧‧‧‧」在床上,小松氣鼓鼓地望著手機:「呢個年代三百蚊點捱到一星期啊。」

被小松吵醒的我,跳到她床上一同觀看手機內容。

杞仁(父親):「除了禁夜,每天八時前要回家,你的零用錢亦會減至一星期三百元。我想‧‧‧‧‧‧這是限制你活動繁多的方法之一。小松,要遵守。爺爺外公會幫我檢查。」

「八點前返屋企,冇難道。」我說。

「冇啦冇啦‧‧‧‧‧‧」小松雙手敲著腦袋,苦惱地喊:「對我嚟講根本就無可能做到一放學就返屋企。」

「其實唔難。」

「我日日咁辛苦搭車到調景嶺返學,咁早返屋企我唔甘心啊!」

「隨你便,反正唔太關我事。」

「點會唔關,你估你啲糧同罐頭咁好味,知唔知要貴幾多。」小松捉住我尾巴。

「由今日開始,你唔好再買午餐吧,你唔食,班寵物都要食。」

小松眼神無奈,用拳頭壓住我頭頂:「我哋應該要同甘共苦。」
不可
我講
生日快樂
小松嘆氣,說:「我諗,係時候要計吓收入支出。」

如常地,她以玉米片配牛奶作早上的開端。

左手一匙一匙地吃著脆脆玉米片,右手則在小簿上開始記錄一切。

「今個禮拜嘅零用三百,再加埋銀包宜家有嘅五百蚊,即係暫時有八百蚊。」小松如實記錄。

「好有計劃咁。」我說。

「原本想買褲嫁,唉。」小松托住下鄂,思索:「點賺錢呢‧‧‧‧‧‧賣咗小葵你好冇?你都應該值一、兩個臭錢。」

「好,你賣完我,我再半夜偷偷跑返嚟。」
「!!」小松睜大眼睛,好像這計劃真的行得通一樣:「好正咁喎‧‧‧‧‧‧」

她轉念一想,又嘆:「唉,不過算啦~我唔做違反道德嘅事情。」

「咁要唔要幫爺爺手呢?」忽然,爺爺從外面進來。

「咦,早晨,以為你仲未醒添。」小松打招呼。

跟爺爺說話,反而沒有父親那種隔膜。

「冇整個早餐俾你,唔好意思啊!」爺爺笑道。

「唔緊要啊,我都食緊。」

「杞仁又係嘅!扣你零用錢都有。」爺爺不屑地說。

「咪係囉,原來爺爺都睇到呢,我仲以為個whatapps group得我同老豆會講嘢。」
墨巴又唔訓 挑戰人體極限
「哈哈哈,爺爺當然睇到。」

「咁你好應該幫助吓孫女喎。」小松說。

「雖然我好愛小孫女你,不過白白俾錢你都唔太好,咁吧!小松,以後去我鋪頭幫忙!計番人工俾你,好唔好?」爺爺提出個方案。

「嗰間松記糖水鋪?」小松有些印象。

「係啊,上年暑假你都去幫過手,唔記得咩?」爺爺抱手,說:「係以前你嫲嫲為你而開嫁。」

「哈哈哈記得記得~」看樣子,小松回想起來:「不過嗰陣都係貪好玩啫,嘻。」

「計你六十蚊一個鐘人工,要唔要再去做吓?」爺爺和善地問。

「六十蚊即係‧‧‧‧‧‧」小松算著手指:「我平均四點半放學,每日都做到三個鐘左右,一百八十蚊,好啊!」
「冇錯冇錯!小松果然係數學天才!!」爺爺稱讚。

「六十乘三啫~小事小事~」小松似謙不遜:「不過如果你請埋小葵就好啦‧‧‧‧‧‧」

「嗰隻貓?」爺爺望住我。

「係啊!佢超醒目,幾得意,又可愛,實吸引死人。」小松說得如此流俐,是真心話?

「請貓‧‧‧‧‧‧哈哈哈哈,會唔會有啲奇怪?」爺爺嘴巴上笑著,但明顯地,他對這提議感到匪夷所思。

「唔會唔會!」小松笑答。

「咁‧‧‧」爺爺點點頭,想出了什麼點子:「如果佢識得回應我兩條問題,就俾佢成為松記一份子。」

「好!」小松代我答:「小葵加油,有冇得賺多份人工睇你。」

「五嘅羅馬數字係?」爺爺望住我:「哈哈哈,睇嚟佢聽唔明我講咩呢,小松。」

「‧‧‧‧‧‧」我腦海,突然浮現一些畫面。

「唔公平啊爺爺,你問中學生都未必識喇。」小松不憤。

「哈哈,但正常有玩過GTA5都應該知喎,怪就怪小葵冇玩過。」爺爺呵呵大笑。

我把玉米片弄倒,散滿在桌上。

然後,將一顆顆玉米片拼成「V」字形狀。

「厲害‧‧‧‧‧‧」小松愣然:「小葵點解你識嘅?」

「唔知點解。」我搖搖頭,想把腦中畫面揮去:「我就係記得起,腦入面有呢個知識‧‧‧‧‧‧」

「果然係天才小葵!」小松舉起姆指,開心得伸直腰部、跪在椅上:「爺爺再問下一條。」

「呃‧‧‧」爺爺可能也被我的智慧嚇到,有些愕然:「七乘二係幾多?」

我再拼了「14」這數字出來,對我來說簡單的算術題而已。

「贏咗,唔知小葵幾多人工呢?」小松問。

「呃‧‧‧‧‧‧係真唔係啊。」爺爺驚呆了,抱起我檢查:「呢隻妖貓嚟!?」

「唔准反口啊,話咗佢好聰明嫁喇~」小松像個揚眉吐氣的母親。

「好喇,小葵今後嘅工資就係十四蚊!」
V14
冷靜啲
可能係514呢
爺爺?v14?
生日快樂

連間屋都係14座V室

呢個同美人魚有無關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞