【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
「我諗‧‧‧‧‧‧我冇時間陪你,對唔住。」小松始終憂心忡忡:「多謝你啱啱幫我解圍。」

在小松準備步落樓梯時,我偷偷舉頭出去,看見莫妍目光固定在她背部,淺淡而笑。

「喂,小松。」莫妍追了過來。

「吓?」小松樓梯落到一半、停下。

「我諗我,幫到你?」莫妍婉慢地說。

雖然小松不知為何,對方要幫助自己,但也點頭同意了,因為她似乎有很大影響力。

一路上,莫妍毫不忌諱地抽煙,小松則默默跟在一旁。當然,小松免不了側眼偷望莫妍幾番,因為對她而言,這個人依然充滿神秘。

「你係學生?」莫妍問起。

「係,中五。」小松答。

「喔‧‧‧」莫妍兩指夾下嘴上香煙。

「咁你呢?」。

「我?呃‧‧‧‧‧‧每日打吓機咁。」莫妍需要思考好久。
一、兩個街口,就回到會場外頭。

莫妍無視入口的職員,直接步進會場裡頭。

「喂‧‧‧你未俾入場票‧‧‧!」一名怯懦的職員將她叫住。

主管馬上拍打該名職員頭部:「作死你啊!莫小姐都唔識?」然後,擺出一副恭迎她的樣子,不過問太多。

跟隨其後的小松,當然也受到這種禮遇。

「既然俾人捉住咗,應該喺保安室。」莫妍意外地熟路。

彷似,跟這裡有什麼關連。

「咔」莫妍毫不畏怕,直接將保安室的門扭開。

幾個脫掉保安外套,露出兇猛紋身的大漢,隨即往門外盯住,但弄清對象時,卻一一微蹲,表現恭敬。

給被綁在地上的男子,正是生芥草。
「莫小姐!咁夜嚟到‧‧‧‧‧‧請問有咩事?」那些原形畢露的保安,問,

莫妍無視保安:「你朋友?」指住被綁的人,向小松問。

「係!」小松點頭。

「鬆綁。」莫妍命令幾名保安。

「小姐‧‧‧‧‧‧佢打傷咗我哋一個兄弟‧‧‧‧‧‧」保安們,說。

「聽唔明人話?」莫妍神色不耐煩:「定要幫你挖乾淨對耳,得你聽清楚啲。」

「明白‧‧‧‧‧‧」保安不敢怠慢。

從生芥草的臉頰看來,只是被打了幾拳,沒太大問題。

「但小姐!我哋喺佢件衫搵到一張記者卡片,佢可能想暗中報導我哋呢到嘅內幕!」保安把卡片拿出。

莫妍拿上手看看,又望望受傷的生芥草:「唓,見唔到卡片職位寫住「低級記者」?洗乜驚呢種人。」

「但係‧‧‧‧‧‧!」

「唔洗再講。」莫妍搶過生芥草的相機並掉到地上,用力踩幾腳:「佢已經乜都報唔到。」

相機瞬間變得支離破碎。
「小松‧‧‧」生芥草走到她面前。

「對唔住,嚟遲咗。」小松扶住他。

「唔緊要‧‧‧‧‧‧」生芥草張開口,原來相機記憶卡放了在裡頭。

「唔怪得知你啱啱唔出聲‧‧‧‧‧‧」小松低聲說。

「嘿‧‧‧低級記者必備技能。」

「走。」莫妍霸氣回歸,領著我們二人離開。

走出會場後,生芥草大口地呼吸:「呼‧‧‧嗄‧‧‧啱啱俾佢哋打咗幾十拳‧‧‧‧‧‧痛到‧‧‧」

「下次冇咩事,唔好再入嚟呢啲地方。」莫妍提醒完,就預備離去。

「莫‧‧‧妍。」小松叫住她:「多謝你。」

背住我們的莫妍,默默而笑:「小意思~」

「下次請你食飯!」小松再加一句。

「不如宜家?」
小松望望手錶:「十點半‧‧‧‧‧‧都可以啊。」她點頭。

「認真呢?」莫妍笑問。

「我小松有恩必報嘅!」

「咁‧‧‧‧‧‧」莫妍雙手放入外套袋,抿嘴微笑:「去邊到?」

「食魚!」此時,我才久違地露出頭部回答。

「哇‧‧‧?」莫妍被嚇退一步:「有‧‧‧‧‧‧隻貓喺入面嘅?」

「喔,係啊,佢叫小葵,有利益可圖個陣先會出現。」小松笑容可掬地說。

「唔怪知得‧‧‧‧‧‧」莫妍低頭、傻笑:「哈‧‧‧啱啱總係覺得,有啲不明嘅視線望住我咁。」

「小松,我索性以後訓喺你書包。」我說。

「喂,你搞到我裡面全部都係貓毛咪死!」
四角關係出現了
Tb
又TB
幾時正式變做人
好期待葵變做人
Push
早晨墨b
應該聽朝先出到 不好意思
食魚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞