【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
會唔會通緝犯其實係好人 係保護小
Push
新po lm
754仲新
追咗陣先live
留低你嘅正評先可以離開
問題解決後,二人就相互不揪不睬地離去,留下恭送二人離開的小松和阿敏。

阿敏以微笑恭送:「再見。」直接她們消失在面前,才驟然變面。

「兩母女都好似有啲極端咁‧‧‧‧‧‧」小松轉問:「阿敏,佢媽媽點啊?」

「好似係,因為班主任同佢阿媽講咗,自己個女「借」錢俾人用嘅事,而令到佢兩母女嘈起上嚟,一個堅稱自己只係借,另一個就一尾罵。」阿敏抱手、搖頭:「又會有阿媽,咁想自己個女係人咃個女。」

剛巧,學校鐘聲響起。

「放飯~」
想著想著,肚子又餓了。

那些乾巴巴的貓糧,話雖不是很難吃,但我仍然想吃魚的鮮、魚的甜,以前經常在石澳燒烤場捕食,真是養貴了口腹。

正值上午,艷陽高照。

我回到公園的樹蔭下乘涼,每每我跟小松上學,想找個地方歇歇就會來到這裡。

有時候,索性會待在小松的書包內,一起陪她聽堂課。從窄小的書包拉縫內,我仰視著‧‧‧‧‧‧

她巧笑倩兮的側臉。

有時候,心底會有一種感覺。

一種,

我不敢去多想的感覺。
猫仔也動情
「哈,你聽唔聽得明啊,小葵?」她有時會問。

然後,我總是會假裝睡去。

「又係你。」公園樹蔭下,坐著一人。

那微捲蓋眼的瀏海,是他最大特點。

這次我還留意到,原來他左邊眼角下,是有顆痣。

「冇大礙?上次。」他問。

「冇。」我跳到他旁邊。

「你唔熱?個頭留到咁厚。」我不禁問。

「‧‧‧」他又無視我的問題。

「你識瞬間轉移?」我轉問。

「點解咁講。」沉默的他,說。

「你上次明明唔喺小巴上面。」
「你眼花。」

「唔通你為咗救我而出現?」我坐開一點。

「唔係‧‧‧為咗你。」看樣子,他不善交談。

「你住喺附近?」不然,則會在上班時間坐公園。

「可以咁講。」突然,他站起身,從不知哪裡取出一枝釣竿。

「枝嘢邊到出現?!你啱啱有拎住???」我睜大眼睛。

「我去釣魚。」他眼神終於與我交接:「一齊?」

「出發!」瞬間,我已跳到他膊上。
他被我那迅雷的速度,有點嚇到:「‧‧‧‧‧‧」

之後,我們在公園出發,一直往北面前進。

「我真係想知,點解你上次會出現喺嗰架奇怪嘅小巴到。」我提出疑問。

「你就當,係偶遇。」

「你坐埋入嚟仲疑似將時間停頓埋,我好難當你係普通人。」

「如果,我唔係普通人又點。」

「你係唔係都好,都會多謝你,疑似救咗我哋。」

「你要接受,有啲事情永遠都唔會有答案。」

我坐著怪裡怪氣的他,到達將軍澳海濱長廊一帶。那裡有些別墅式的民居,放眼過去皆是家徒四壁,看來還未出售。

相較於石澳,這個海十分平靜,沒有陣陣波動,的確是個釣魚的好地方。
「你唔洗返工?」我望著他,轉念又道:「咁又係,有咁嘅法力仲洗乜返工。」

「你已經將我假設成有法力嘅人。」他跨欄,走到岸石上。

「我有講錯?」

他不回答,把釣竿揮出。

天空萬里無雲,跟整個大海很相似。

「仲最重要係,你聽得明貓語‧‧‧‧‧‧」我思疑:「同小松好相似。」

「‧‧‧」

「不過小松唔可以好似你咁,玩時間停頓,唉。」我嘆氣。
輕輕一推
阿敏係咪上次死神故果個?
係呀,劉偉敏呀嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞