【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
話畢,海面發生一縷縷波動‧‧‧‧‧‧水花正濺起。

「!!?」我驚愕。

其後,數十條海魚,突然彈跳上岸邊,形成我從見過的奇景。

「噠噠噠‧‧‧!」牠們一著地,便死死地掙扎,非常新鮮。

「都話咗,你係一隻有法力嘅貓。」他說。

「喂‧‧‧‧‧‧」我被這畫面震懾:「咁樣假咗啲‧‧‧‧‧‧我喊一聲,就會有咁多魚自動送上嚟?」

「事實擺在眼前。」

「哇好多魚啊。」、「跳哂上嚟嘅?!」、「咩事咩事‧‧‧‧‧‧」路人們,都反應不來。
女呀~~~女呀~~!!!!!
其實係個男人有法力,唔係小葵
「最好!我以後唸呢個咒語,都會有一堆魚跳出嚟。」我先上前咬住一條,免得被路人搶光光。

「快啲執啊大家!好多魚啊呢到!」一名頭髮花白的地中海老伯,在海旁大喊。

隨即,引來一堆本正在耍太極、跳豔舞的婆婆伯伯,都趕過來撿走我的魚。

「呵呵呵,今晚食飯有得加料啦,仲唔洗錢添。」一名婆婆徒手撿了三、四條魚。

「喂‧‧‧‧‧‧!唔好偷走哂我啲魚。」我怎樣制止,也沒人理會。

轉眼間,地上的魚已被那群突如其來的老人通通檢走,我就只有口中咬住的一條。

「呢啲小便宜,你唔會夠廢老搶。」假道學仙人說。
「如果我係人,佢哋就真係唔夠我搶!」一連繫到魚,我有些激動。

「人?」他側臉向我。

「嗄‧‧‧」我死死氣地,把魚帶到旁邊吃:「如果我係人‧‧‧‧‧‧咁就有好多可以做到嘅事。」

「我好少見貓,會咁講。」

「我由以前就一直咁諗。」

「點解?」

「因為,我見過太多唔公平嘅事,世界往往都係人類佔盡利。」我一下子,撕咬掉半塊魚肉:「某程度上,我哋係受緊人類統治。」
廢老
他的釣竿,到現在都沒什麼動靜。

「你總會搵得番自己。」他只答一句。

「你仲未答我,你係咩人,身份咁神秘。」正常來說,我應該好好提防他才對:「仲要識貓語。」

「你都識聽人話,你身份都好神秘。」他反說。

「你唔講就算。」我有些不爽:「唓,仲以為我哋可以做個朋友。」

轉眼間,那條魚被我吃得七七八八,只餘魚骨。

「或者,我哋以前就見過,一早已經係朋友。」
對住部電話係咁叫文呀,文呀
跟住墨説就會扔成堆文上嚟架啦
「你依種廢青樣咁特別,如果我識你,我點會忘記。」我又望望他那對被瀏海掩蓋得看不見的眼睛。

「屋企,仔細咁搵一次。」他說得像真一樣:「小松,冇理由咁蠢。」

「!?」

我轉頭的瞬間,他已經消失不見。

他的話,是什麼意思。

假道學仙人最後遺下一句不明不白的語句,害我行思坐想一整天。
好吊癮
我99.9999%肯定假道學仙人其實就係貓仙人😝
我夠0.0001%肯定你係錯
我覺得係芳
我覺得係小松老母
女啊 !!!!!! 女啊~~~~~~!!!
阿呆講完之後, 所有女嚇跑曬
唔想重睇住,邊隻唔理人嘅喵
變人
文啊文啊
好耐無追故,墨說嘅故咁多年都咁有吸引力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞