【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
「你係…」小松彷彿感受到畫面的殘酷,側隱地低頭:「點落得到手…」

「你哋人類太多道德論理概念,自覺離死亡遙遠。」我望著死法慘烈的他,憶起野貓的生活:「但喺我嘅世界,死亡可能只係擦身而過。」

她真正地平靜下來,沒再多說。

死亡,是讓人認清事實的宣告。

我準備將門打開:「返去佢講嗰個祭壇就可以。」我對起點,還有點印象。

「嗄…!嗚…啊!」背後傳來郁動的聲:「又…又…又再死唔透……」

我猛地轉身回望,發現箱子人剛才被我撕至一分為二的下鄂,再次重組起來。骨頭和肉塊,都在其臉骨內移動著,十分駭人。

「詛…咒,要…消除……詛咒!」他痛苦地大喝:「真正嘅完結…」

「要真正咁幫佢消除詛咒,唔係殺佢啊……」小松搖搖頭,看不下去:「佢可能做咗食人魔法師嘅實驗品……先變成咁,肉骨不斷重生,但一定有解咒方法!」

「你想浪費時間喺到?」

「佢好痛苦。」
居然凌晨5點都可以live左
Live
墨b辛苦你喇
推推
推!
一推再推
推上加推
墨b就開工啦
出了街 夜點出 抱歉
等你
等你
岩岩回家 沖埋個涼先
我靜默了半晌,思索好一會。

直至留意到外面傳來的一陣陣悲哭聲,才驚覺外面的羅蘭正哭泣著。那扭曲、變形的聲線,在整間俱樂部徊傳,氣氛蔓延著悲傷。

我想,他已經看到了另外兩兄弟的死相。

羅蘭他應該還在舞廳那邊的位置,現在出去亦是枉然送死,就幫一下箱中那傢伙吧。

「點幫佢解咒?」我轉問。

小松對我的答覆,感到喜悅:「傳說入面,食人魔法師會不時綁架人類返去據點做實驗,迫佢哋飲用危險又富有未知性嘅藥劑,做白老鼠。所以佢哋做實驗嘅地方,話唔定可以搵到解咒嘅藥。」

我準備拉開趟門:「你留喺到,我出去搵。」調製藥劑的房間,我來的時候就看到好幾間。

「唔…好!」小松捉住我手臂:「帶埋我。」

「你驚?」我斜眼,瞧。

小松正磨牙掩飾齒顫:「冇啊……我驚你有危險渣嘛。」
「咁跟實我。」我踏出房間,左右一望:「我直覺特別準。」

我們在漫延血腥鮮味的走廊,開始起尋找解咒的方法。

期間,小松一直在我背後彎腰前進,只露出一對明亮的眼睛,瞧那看不見盡頭的前方。

「你對食人魔嘅事,都幾了解。」為了保持其理智,我刻意跟她說話。

「喺我細個,媽咪同我講過食人魔法師嘅故事……」小松左右盼望,那些空無一人的房間:「佢哋除咗同一般食人魔一樣,鐘意飲人肉湯之外,仲鐘意拎人體各個部位做煉藥材料,調製奇怪嘅藥劑,通常會用人類做白老鼠試藥…」

「咁你之前提到羅蘭嘅「黑暗六日」,係咩嚟?」

「食人魔種族之間,有一種奇怪嘅儀式叫「黑暗六日」。係指食人魔會捱餓六日,經歷冇食物果腹嘅恐怖日子,如果忍耐得到……就代表敬重食人魔之神──瓦普拉克,會喺同伴之間得到無上榮譽。」

我若有所思:「捱餓六日……比想像容易。」這些日子,我曾經多多都捱過。

「對食人魔嚟講…唔食一日肉,都可以令到佢哋精神失常嫁。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞