【食人魔法師】《小松奇妙物語!》(2)

960 回覆
457 Like 2 Dislike
快d變人
俾葵食啦
出去食啲嘢 返嚟出
咁夜仲食嘢傷胃呀墨b
「你唔鐘意?」莫妍周到地問:「可以叫其他喎‧‧‧‧‧‧」

「我諗小松嘅意思係,所有肉類食物都唔會掂?」生芥草將筷上的肥牛蘸蘸醬油,再爽快吃下。

「‧‧‧‧‧‧難怪你咁瘦。」莫妍說。

「菜都幾食啊,幾香滑。」小松像隻羊,正愉快地嘴嚼油麥菜。

「你哋好似忘記咗我存在。」我脫離溫暖的書包,把上身伸向檯面。

「隻貓想偷嘢食!?」莫妍將筷子伸到我面前,虛勢作夾。

「唔係啊,佢係話好餓。」小松將生菜摘成一小塊,放到我嘴邊:「小葵,開口~!」

「唔要。」我厭惡、無視那生菜。

「佢好似望實條魚咁。」正好,生芥草夾起了一塊魚肉。
「俾我!」我盯緊那件腍魚肉。

「噓,貓貓,唔好喵得咁大聲嘈到人。」生芥草學了小松,用那幼稚聲線說。

「你條友咁多嘢講‧‧‧‧‧‧」我有些不耐煩。

「小葵!唔可以食魚,你食咗咁人哋食咩。」小松像老媽說教一樣。

「咁點解菜我又可以食‧‧‧‧‧‧」

「因為冇人食囉。」小松甜美一笑。

不能吃魚的我,失魂落魄地坐望窗景。

假若我是人類,那就能撈起湯底的魚肉,大口大口地吞下。

貓,其實不怎麼好當的。

「去廁所先。」喝了整罐可樂的小松,暫時離座。
莫妍輕吹口哨,一邊用筷子在鍋底拌來拌去:「你見唔見到~?」

「見到?」生芥草望住她。

「小松,同隻貓講嘢。」

「哦‧‧‧我一早知。」

「你唔奇怪咩?」莫妍提出,並用疑惑的目光向我。

「覺,仲成日帶佢出街。佢叫小葵,咁嘅名,應該係女仔嚟?」生芥草輕輕撫摸我:「不過正正因為咁,我先覺得小松有種與眾不同。」

「其實‧‧‧‧‧‧」莫妍有口難言似的:「你唔會係小松男朋友呱?」

生芥草差點吐出食物:「咳‧‧‧咳咳!緊係唔係。」
「咁你係佢邊個,同埋我都未問你咩名。」

「生芥草,如你所見,記者一個。」生芥草簡略帶過。

「咁你同小松係咩關係呢?」莫妍擺出疑惑的神情。

「一般朋友‧‧‧‧‧‧」

「真係一般?」莫妍再問。

「緊係喇!」生芥草稍為激動:「好似我啲咁嘅人!邊有資格‧‧‧‧‧‧」

「噢,原來你係暗戀佢,哈哈哈,真係冇睇錯。」莫妍笑起來,有些醉薰薰的跡象。

「你條友,講嘢洗唔洗咁坦直‧‧‧‧‧‧」
「喂~貓貓,食啦。」突然,莫妍夾了數塊魚肉給我。

「???」我愣視那碗子。

「趁小松返嚟之前,食多啲~但咬到魚骨唔關我事嫁。」莫妍笑了數聲,就睡在座椅上。

我望著碗裡的魚肉,還有正淺睡的莫妍,不想太多就把魚肉吃下去。

「呢條友真係好似醉咗‧‧‧‧‧‧又會突然餵隻貓食嘢。」生芥草說。

是晚,十二點半結束。

我們正想結帳之際,店東主動出來,說這一餐不需要錢。從客氣、奉承的眼神來看,估計是給面子莫妍。

步出大樓,三人都累成狗一樣,呵欠不斷。

莫妍跟小松交換了電話,便搖搖晃晃地離去。

至於生芥草,則將小松送到小巴站才徑自離開。
「今日都係冇收獲~」小巴站,我跟小松獨處著。

她以正面背起書包,就如同保姆一樣。

「要證實有非人生物存在,我諗係好困難。」我說。

「點解?」小松問。

「到目前為止,世上仲未有一個政府官方組織係承應,有超自然生物嘅存在,如果你一個細路女就證實到,咁都幾厲害。」

「親生經歷呢種事都係第一次‧‧‧‧‧‧」小松累得快合上眼皮:「搞到我都唔知,自己係真傻定假懵。」

「‧‧‧‧‧‧」

「例如我識同你講嘢咁啊,其實好多人覺得好怪‧‧‧‧‧‧」但小松眼中,現在只有我:「不過後嚟,我接受咗。」
「接受咗‧‧‧?」

「細個媽咪就同我講,呢種係上天賜俾我嘅禮物,唔應該因為外人嘅目光,而去逃避,我就係我。」小松捏捏我臉頰,說:「所以我依家先可以咁開懷同你講嘢咋~~小葵。」

「你對嗰個空間嘅印象,仲有幾多?」我問。

「好少‧‧‧‧‧‧唔知係咪我刻意去忘記呢。」小松有些苦惱:「我對嗰陣嘅畫面,好似越嚟越模糊咁。」

「可以上車!」小巴司機呼喊。

「上車囉。」小松敲敲我的小腦袋。
對於小松的困惑,大概就像青春期的煩惱。

以為自己是半個大人,卻是個什麼都不懂的小鬼。

「唉~好多人都話我幼稚,好似長唔大咁。」小松凝望窗外的景色:「我都想長大,但我又好想相信媽咪講嘅嘢‧‧‧‧‧‧」

「你得呢次遇到食人魔嘅靈異經驗?」我又問。

「嚴格上嚟講‧‧‧‧‧‧係。」小松急切地拍拍大腿:「如果真係證實到食人魔存在!!咁周圍嘅人肯定冇聲出,特別係死人老豆‧‧‧‧‧‧」

似乎我這種平凡的貓兒,確實難以理解小松的煩惱。

小巴一直駛到柴灣,那裡小松需要轉車才入到石澳。

她一天到底要花多少時間在乘車上?
竟然
你有冇去訓
yo
Push
其實點解葵唔同小松講佢就係嗰個男人,又唔講佢兩老同埋佢爸爸講嘅野
上啦,出文機器
晏啲返屋企出
巧牙
劇情需要
你好 我是來催文的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞