達哥傳自己做番YouTube backup

1001 回覆
46 Like 34 Dislike

其實佢玩版權係無所謂,

只係想講一個生態環境正常發展,而對自己有利既,你破壞佢之後你可唔可以製造一個比之前更好既生態環境,對自己更加有利?
如果你收返backup權之後比之前做得更快更好既話可能無問題,但如果收完又做得慢或者唔好既話就…

好似高登咁,改野改得唔好會走一堆人一樣。

不過非黑即白既人唔會理。

咁老老實實啦,backup佬個訂閱數仲多過達哥本人個channel喎,佢想拎返哂D 訂閱數都可理解
達哥係靠拍廣告搵食,唔係靠youtube插廣告果隻,所以佢要睇重view數,同埋多人訂閱先可以叫價高D、多D人落廣告
結果成班所謂fans都去follow backup個channel多過undergrounddv個channel,真係好撚反智
我同意達仔可以處理得好D,好黎好去成件事就咁完,唔駛咁多人鳩嘈,咁樣又合乎達哥既形象,又可以拎返佢應得既野
但講到邊一邊錯哂又真係... 最唔想睇到既野

成個post呢位ching講得最啱
點解啲人係要妖魔化其中一邊
然後為戰而戰

邊邊做妖魔先
好似係backup佬主動開戰

明明係D人白化backup佬,backup佬d說話明顯不滿,被照妖鏡照中

你班仆街咪撚搞到backup佬del channel,佢好多片twitch入面已經冇哂

如果佢因為達哥自己出 唔再比佢偷片賺錢而del channel
無人阻止到佢

人地搵食,冇可能DEL,所有片D VIEWS會隨時間而升一樣有錢收

一直以為back佬係有授權
以為呢個channel達仔有錢分
我9成時間都冇睇直播
多數放假我一次過聽晒一個禮拜ge fifa
題外話:覺得而家佢d game冇咁吸引,自己打下機或者睇精華算
其實係咪CONFIRM左BACKUP佬有錢收?
BTW 睇BACKUP佬多個睇老鼠重播都係有原因
就好似為例, 係公司睇.. 公司寬頻比起家用寬頻一定係廢好多倍
LOAD老鼠睇2秒LOAD成10秒咁, 睇YOUTUBE就唔會
愚見, 如果真係重視達哥我覺得唔應該開分紅,
就算係開都係同達哥傾好左再一齊睇下各自分幾多
達哥想做返都明 但都唔知佢會唔會淨係人中自己做返 同埋backup佬又有搵佢 點都應該俾個說法backup佬既 以前睇唔到直播真係淨係可以睇backup佬
其實back up佬做乜春啫,好地地自己玻璃心係度停左backup就搞到達哥俾人圍屌

即係一間餐廳播某個歌手既歌幾年,人地歌手知道但可以唔理你由你播,但你仲on99咁走去問人播唔播得想人點答你?
我咁睇
大部分人認識達哥都係因為backup佬,backup佬7年黎幫手backup冇功都有勞,呢份功勞唔可以抹殺

但backup佬做既野的確係踩緊達哥版權條界,同埋佢有時會搞重播live賺view,其身都係不正

既然達哥自己up返,最好既解決方法咪backup佬從此收山,嚴禁再backup達哥
至於條channel既舊backup就keep住,click rate咪當係幫達哥宣傳既佣囉

有咁易就好
條backup友又呃人又挑動戰爭,其心不正
依家keep住睇都係因為習慣
而唔係真係好睇
我咁睇
大部分人認識達哥都係因為backup佬,backup佬7年黎幫手backup冇功都有勞,呢份功勞唔可以抹殺

但backup佬做既野的確係踩緊達哥版權條界,同埋佢有時會搞重播live賺view,其身都係不正

既然達哥自己up返,最好既解決方法咪backup佬從此收山,嚴禁再backup達哥
至於條channel既舊backup就keep住,click rate咪當係幫達哥宣傳既佣囉

有咁易就好

我覺得佢好似想取暖

呢個世界,
鳥盡弓藏,反轉豬肚就係屎,
好似香港樂壇玩版權,係街唔比播,
其他媒體播收勁貴,
無錯你有權你有理,
但最後咪攬炒,樂壇變左一池死水。

唔好又錯類比啦,香港樂壇係自己本身質素低劣
明個分別未

香港樂壇沉晒好明顯係玩完版權就出現。

又唔見外國咁好知識版權意識個樂壇會玩完?

外國
你知唔知你的名字堆插曲係niconico任播,
去到收入100億之後同一日cut晒?
你知唔知日本成街係度播let it go?
我咁睇

到底大部分人 係咩一回事
我身邊個個都睇 d精華短片開始睇達哥
反而係知左達哥 唔得閒睇先youtube睇backup

無人會 一開始用2個鐘睇一個唔識既人講野
依家keep住睇都係因為習慣
而唔係真係好睇

新鮮感一早過咗啦,而家真係當達哥係FD咁睇,佢又當我哋係FD
所有達哥FANS都係睇BACKUP佬啲片而迷達哥
你地唔好咁忘本啦

睇個訂閱數字都知邊個大貢獻d啦下嗎
好彩達哥都冇fb公開屌,可能私下講都算係咁,backup 都好似del 左po定冇野講,兩位都係君子之交,係你班撚樣係到屌鳩backup

係君子既 琴晚又唔勤交由得班友世界大戰洗版
哇屌你老味淨靠backup都有錢搵 人地主人家想拎返嚟做都要俾說話人聽
我一開始睇達哥都係睇muv d精華先
點會係睇返以前d重播黎識達哥
成2個鐘咁耐
要睇都直接睇live啦
係鐘意左睇之後先會睇backup 架啫
不過自從twitch有chat room 版replay
都無再睇backup佬
哇屌你老味淨靠backup都有錢搵 人地主人家想拎返嚟做都要俾說話人聽

我覺得唔應該有分紅, 開分紅成件事真係錯撚晒, 仲要無授權
覺得BACKUP好大勞力既人係咪唔識電腦

大把backup software 禁幾個制就搞掂,輕輕鬆鬆
我咁睇

有咁易就好

Agger

我覺得唔應該有分紅, 開分紅成件事真係錯撚晒, 仲要無授權

如果達哥開分紅賺自己錢->當然無問題

backup佬偷片仲要開分紅->食屎啦

大把backup software 禁幾個制就搞掂,輕輕鬆鬆

預較錄影仲唔大功勞呀

預較錄影仲唔大功勞呀

就係咁簡單幾個制架啦,最多執下playlist咁就搞掂
達哥一早自己做已經賺大錢啦
佢都估唔到咁易賺啫
所有達哥FANS都係睇BACKUP佬啲片而迷達哥
你地唔好咁忘本啦

睇個訂閱數字都知邊個大貢獻d啦下嗎
好彩達哥都冇fb公開屌,可能私下講都算係咁,backup 都好似del 左po定冇野講,兩位都係君子之交,係你班撚樣係到屌鳩backup

係君子既 琴晚又唔勤交由得班友世界大戰洗版

我覺得勸左仲大鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞