(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (3)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
有冇巴打推介下高松或者岡者既溫泉旅館?
諗住下年去東北
好似好多溫泉地方可以去
暫時睇緊妙乃湯定銀山溫泉好d
請問各位大佬有無住過霧島溫泉?
有無邊間推介
2揀1 一定係妙乃混浴
好難相信有後生女同我浸
不過個feel我都覺妙乃正d
銀山好似係打卡用
銀山個重點不嬲都係sell大正景,如果可以住能登屋我覺得銀山會正d,否則可以睇其他行程決定
夏天想享受凍冰冰浸溫泉,只能去北海道。
今次係突然plan 6日,鑑於全部筆直都擺晒落下個月個trip,所以走窮遊路線,4日旅館,1日dormy inn
dormy inn大家都明咩料,就唔介紹了。
主力係KO2間道東秘湯

1. 大雪高原山莊 (唔知點計佢位置,應該算層雲峽…?)
一年只開123日既秘湯,要撞正你去同佢開,堪稱佛系旅館
我仲要岩岩好行程最後一晚係佢今年第一日開館,真係抽獎又唔見有咁好運
環山抱水,夏天可以睇住雪山浸溫泉,正到爆
二食一般般,好齋,清腸胃好好
全館無手機信號,無wifi,有一大堆陳年漫畫消磨時間,我就選擇左10點訓覺6點起身
價錢係全trip最貴,一人約1萬5yen,靠地理屈機我能理解,但貴過立山秘湯就……

2. 芽登溫泉 (又係唔知點擺位,技術上佢係比較近帶廣既……)

道東另一燈籠宿
同樣無手機信號,有一個斷到希特拉都發癲既wifi,仲要房係connect唔到,要係旅館大廳上網
間旅館殘到可以拍鬼片,仲要去個陣得另一個日本人,所以半間旅館熄左燈,夜晚望過去熄左燈個邊真係好恐怖
不過個溫泉真係好正,溪邊浸溫泉好似重溫番槍見館個感覺
最正係D溫泉水好似唔洗錢咁倒出黎同流走,真係好治癒
二食水準亦都唔錯
每人大約9800yen,送秘湯印一個,係抵到爛既

下呂溫泉住邊好
3. 民宿たんぽぽ (知床ウトロ)

由於遲book,知床附近溫泉酒店唔係勁爆(勁多旅行團,包括香港),就係勁貴(每人過2萬),所以都無咩選擇下就試呢間民宿

同以前間去個間湯野上真係無得比,唔怪得人地個評分可以去到5/5 (呢間係4.3/5)
溫泉水熱到hihi,放足10分鐘凍水先浸到人去,同埋間湯屋係有少少污糟,我入去個陣唔知點解沖涼個位水浸,佢老尾我搵左勁耐先搵到個去水口跟住做埋通渠佬
房就好精簡,共用廁所呢d同一般民宿無咩分別
二食一般,食材係好既(加左錢食靚野),但料理手法襯托唔起d靚食材,所以係一般
支清酒據館主講係限定釀造,已停產,飲一支少一支,有去開道東可以留意下,係幾好飲既
價錢每人約11300yen(唔計支酒),以我估計應該高達8成價錢係用左係晚餐度

4. 十勝川温泉 富士ホテル (十勝川)

十勝溫泉正路應該去住觀月苑或者第一ホテル既,不過歐筆,pass
呢間好有趣,唔知點解book 2人1房係會貴過book兩間房(好多情侶?),所以最後係決定分房訓既
兩食有驚喜,同上面相反,無食到超豪華食材,但fusion料理手法深得我心
十勝泉水真係好滑,好撚舒服
但呢間富士ホテル得一個內湯,d水又熱,搞到個室內好多水氣同好焗,都無用佢個桑拿房已經薰到得番半條命,浸左10分鐘已經頂唔順走人
價錢,一人,9650yen,溫泉仲要掛流,算幾抵玩架啦

水明館
巴打點去法 Jr ?
睇緊草津既帶溫泉房
湯畑草菴 & 湯宿季の庭邊間好D?
求意見
富士山景房內有得兩個人浸,預咩價位? 見有d得一個圓缸,應該唔夠浸
對住條瀑布仔浸都已經好正
山形銀山溫泉有冇巴打有經驗分享?諗著下年情人節同女朋友去
If you like thrill rides I recommend going to Fuji-Q. I like to go there during Christmas 🎄 as it’s very Christmassy there. Several roller coasters there broke the world records. I love going on the crazy roller coasters soaking up the atmosphere.
住過古山閣新館 食同浸溫泉都要過舊館
除左個溫泉無景 各方面都幾好
想去山形浸温泉旅館 應該幾時book 同book邊間
A dazzling sun has been forecast for the whole week. You might as well go for onsen ♨️soaking up the sun ☀️
能登係咪公廁?邊間最千與千尋?
能登屋最正㗎喇,book到的話
1個人book唔book到銀山D旅館?
Book了10月去旅亭嵐月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞