(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (3)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
無錯係可以,但想知會唔會有 d 已經有既選項啫,咁樣可以容易 d 搵到正確既溫泉旅館嘛。
所以就係想知有無呢個選項可以揀,浴缸搵間大少少既酒店房通常都會有,自己睇漏眼唔小心變左普通熱水缸就慘。
jalan應該係冇得咁揀
就算係溫泉旅館佢都未必間間房出溫泉水

要自己上官網研究
應該多數唔係溫泉水就真係會寫明ge.....
雪月花都寫到明唔係
所以真係頭都痕埋。

屋企人怕玩大眾湯,貸切又比佢問長問短,又話限時限刻乜乜物物,
私人露天風呂又少得可憐 (係 ... 我知我 budget 唔夠高,唔使提醒我)

所以想睇下有無呢方面既選項,不過既然係無就唯有逐個去望啦,
唔該晒先!

温泉寶典
買唔到日文版,估唔到有中文版
其實用Jalan既「露天風呂付き客室」已經夠
露天通常係指通到氣,而唔一定係指無頂
所以一般房內風呂只要有個開得既窗都可以叫露天
會唔會有唔開得窗既房內風呂?可能有既,我唔會去浸囉……
至於有無平靚正既,可以參考下:
https://www.ozmall.co.jp/travel/stay/onsen/feature/5559/
要記住三角形:
價錢
質素
地利
永遠唔可以三者兼得
原來個 option 係咁樣解…
去完新北投間日式溫泉酒店

service 仲好過之前去日本
入到房有專人慢慢解釋每樣野同埋service,係個服務員個樣差d

房入面有溫泉水
晚餐高質,早餐buffet不過不失
不過都算貴,成3k一晚
加賀屋?
yes
我就覺得和倉加賀屋服務比較好
台灣版都做得好足,好似我晚餐前浸個陣有少少硫磺水入眼搞到紅左,仲居見到都即刻俾支生理鹽水我洗眼
但相比我係和倉既體驗,感覺真係爭少少 (食評po過唔重複)
好似係98分同102既分別咁
不過台灣版溫泉係正既,佢隔走晒硫磺泉D雜質,浸落去無色無味但又有硫磺既感覺非常正
另外佢晚餐好多新鮮食材都係日本運過黎,所以都理解點解佢咁貴
我係和倉加賀屋每人2千3左右,已經好似做緊皇帝咁
睇左你之前個review
成個格局都幾似日本個間

青森/十和田附近有冇一泊兩食推介?

暫時諗住日帰乳頭溫泉算 full哂[/member]
溫泉旅館一返到房就換哂浴衣預全日著啦
但係有堆係西式酒店有大眾池浸下果堆就唔好著埋入去食嘢
可以試下奥入濑溪流喎, 晚餐buffet D牛好正
秘湯:猿倉温泉
不老不死同酸湯都無房?
邊間?阿寒湖都好想再去。
廣島 博多 宮島呢d地方有咩必食
宮島咪食穴子。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞