(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (3)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
講開白飯就把鬼火,第一次玩一泊兩食,個釜飯比個冷氣口吹住,未開始食到食完晒成個 course 都唔熱(連熟都唔熟下)…
我第一次一泊兩食
個釜飯太多水, 出嚟變咗爛飯
第二日嗰餐要畢返啲水出嚟
extra左應該多少少掛
本來諗住book伊東熱海個邊,都係萬7-萬9yen,但玩箱根又唔順路,被迫住一晚箱根 果邊D旅館貴到面 又無乜野食
冇渣車唯有箱根,仲要第一次去浸溫泉,東京都係第一次去
想問下大家德島祖谷日歸有冇推介
原來第一頁有講
我去熱海都唔諗住渣車呀
好似好塞又冇位泊咁
原來秋天都咁多蟲
我仲以為係夏天先多添
有無去過雲仙福田屋嘅人分享下晚餐好唔好食? 住得舒服嗎?
高質Report
伊豆高原溫泉
癒楽里~yurari~

一直都好想去伊豆高原溫泉浸下,因為呢度喺日本係非常出名嘅廢老度假勝地
但本來想去嗰間Isana無房,其他高汁旅館又太過西洋風格,最後遇到樂天super sales,見到個plan幾平,旅館Jalan同樂天評價又幾ok,所以就試下

一泊兩食,房連私人溫泉,每人只係萬3多少少,呢口價應該係可遇不可求

至於評價……就有伏有唔伏,打個和啦super

伏位:間旅館個設計係好怪。我哋間房個廳同睡房係蚊型,然後有一個大到唔知想點嘅偏廳,淨係得兩張吊床,然後有條斜到有驚嚇效果嘅木梯,駁落樓下個私人溫泉,總之個設計係怪到唔知想點……
以我推測,間旅館本來係有7間房同埋3個貸切,然後上邊4間房打通成2間再食咗2個貸切變成豪華房 (我哋book埋另一間所以都幾肯定係咁)
所以如果大家真係有興趣去,記得一定唔好book 101,102,103普通房,而係要book201/202附私人溫泉,唔係話有私人溫泉有咩咁好 (其實我哋都無點浸過),而係因為普通房係無浴室,要沖涼就一定要去唯一一間公廁貸切。我哋住嗰晚想去望下,結果8點半一直等到11點半個貸切都係occupied,原來下邊101-103班日本人逐個逐個去沖涼,如果無私人溫泉沖涼就要等3粒鐘,真係痴撚線…

驚喜位:晚餐同早餐質素幾得,我哋book個貴少少嘅plan可以食汁煮金目鯛,而條魚亦夠生鮮。
旅館服務超好,咖啡全部用Dolce Gusto,最少好過即溶粉。明明係荒山野嶺但隔離就有間24小時7仔,夜晚宵夜無問題

總括嚟講,萬3yen,無咩好投訴

同場加映下推薦餐廳:伊豆高原ビール本店
呢間餐廳喺正旅館隔離,去開大室山/城崎海岸可以過去食個晏
食材新鮮好食呢啲都係慣例,重點係性價比,一板海膽都係1000yen,成隻蟹熬一個味噌湯都係480yen,各種海鮮丼同定食都係千零yen起跳
同埋叫得伊豆高原ビール都要隊下啤 (要揸車所以只係偷咗一啖飲,然後買咗6支番旅館)
叫到成檯海鮮,埋單都係每人3千幾,誠意推薦

高質留名 等我下次試下先
冇筆直就試下啦
平唔一定唔好
有時可能有驚喜
伊豆 修善寺溫泉
五葉館

呢間係好耐之前已經mark定想去。一般去修善寺多數都會去最出名嘅菊屋,或者扮文青去新井,或者去逃恥嘅宙sola。但我碌相見到五葉館個裝修覺得好有feel所以都無點考慮過其他就book咗了。

五葉館非常難得地係一間「無咁」歧視男性嘅旅館,因為女仔去「照舊」有5款浴衣揀嘅時候,男生亦有兩款可以揀,好滾動

成棟館內部係搵藝術家設計過,所以配色、設計都係將新舊揉合埋一齊,非常有美術感。房係有主題,例如我哋book嘅兩間係「白虎」同「玄武」,房間用色都係跟番。另外地板係用琉球榻榻米,超舒服。
旅館打掃得超級乾淨,所以係要求你赤腳行,無錯,連拖鞋都無對。

溫泉有三個,佢個貸切系統有少少複雜所以跳過,但要貸切晒3個是可以的。有個貸切可以駁自己手機播歌,一路浸一路聽歌唔知jm9 。掛流(修善寺應該全掛流),鹼性,號稱飲得,溫泉入面準備埋湯勺俾你裝水直接飲

晚飯主打係伊豆牛壽喜燒,份量足,味道ok啦。早餐有兩款特色菜,分別係炸蕎麥麵(幾好食)同溫泉水煮粥(XX(),有少少驚喜。

最後一提,接待我哋個仲居,樣有少少似結衣BB,把聲又甜,幫我哋拎幾個重行李上去又輕輕鬆鬆,晚餐幫我哋砌個靚靚仔仔嘅壽喜燒嚟打卡,又識彈日本箏,超gfable

個架妹正喎。
個日本妹 平時住溫泉旅館都係D呀嬸接待
點解可以有靚靚日本妹妹
上次去溫泉旅館又係姨姨
雖然姨姨資深知心
黎緊1月頭幾日同屋企人(5人)去由布,好多間都冇晒房了 好迷茫
而家先黎搵黎緊一月仲要係由步院呢 d 熱門區既旅館?!你會唔會開玩笑左 d ?
有冇巴打住過雄琴溫泉湯元館葭蘆葦 book左下年2月同屋企人去
因為屋企人好遲先定到幾時去
諗住冬天去北陸
有無推介
奧飛驒睇落好正
白川鄉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞