(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (3)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
三月尾去都撞到落雪
仲停埋纜車同架海盜船
其實樂天啲評分準唔準 想揀個間得3.8分
滿分5分 3.8都算唔錯
你驚嘅話 就去睇下啲comment
睇下人地講嘅缺點你接唔接受到
你都可以放上嚟睇下有冇巴絲住過

不過都係嗰句啦
本身揀到自己有鍾意嘅就去馬啦
好唔好呢啲好主觀 可能人地話唔好
但你去完覺得好正呢
咁大個旗都睇錯
三朝幾舒服 會想翻兜
咁最後做左咩野
淨係浸左溫泉同行下箱根湯本條大街?
最後無再行箱根任何景點
留番下次先再去
直落左去食友榮
跟住行下小田原再行下橫濱就返蒲田果頭還車返香港
Book左12月尾係琵琶湖綠水亭浸溫泉
想問滋賀附近有咩玩(連浸溫泉2日1夜)
滋賀好大 你真係去到咁遠?我去過近江八幡 彥根都好寫意 冇咩遊客
阿寒湖 鄙之座 掂唔掂
第一劑去日本就係住溫泉旅館
當時係下呂溫泉住
自此就返唔到轉頭
之後就開始自駕之旅搵一泊二食及日歸
紀伊勝浦越之湯
城崎一之湯、御所之湯、地藏之湯
有馬兵衛向陽閣
指宿白水館
登別瀧乃家
箱根雪月花、天成園
寶川汪泉閣
定山溪豐平峽溫泉
岬之湯
層雲峽黑岳之湯
各有千秋長短、四時之景變化令人有不同體會感受
想知再分享

將去東北體驗下黃金崎不老不死、乳頭溫泉鄉以及銀山溫泉
點會唔掂?
巴打住過?
諗緊住湖之座定天之座好
朝早係京都去綠水亭check in,Hea下浸次溫泉就去白鬚神社睇日落,第二日浸多次溫泉Check out ,諗緊去近江八幡定Valley好
鄙之座住過兩次,兩次都係湖之座,住返同一間房,好似係 607 號房。

Where is valley
向上碌po先發現巴打已經答咗
選有馬:會去神戶/姬路、想制霸三大名泉、泉質控、濁泉控
選白濱:會去和歌山、想對住海浸、經KIX進出、追求性價比
以上皆是:Why not both
有無巴打可提供多點加賀溫泉既資料
日本人有時啲評分標準係好怪
我見過有個人評間旅館乜都ok,係房間勁低分
佢話間旅館喺條流川隔離,夜晚啲水聲嘈到佢無覺好訓喎
真係俾佢吹漲……

話番轉頭,我自己就唔特別睇個總分嘅,但一般4分以下嘅旅館都唔會考慮
如果係樂天,我就特別著重細分裡面嘅食事>風呂>部屋,其他分唔伏就得
如果係Jalan就夕食>風呂>部屋
我覺得樂天個大分參考價值不大,係因為樂天有「立地」呢個細分,一間靚旅館可以因為交通唔方便而俾個立地分扯低晒,但對我嚟講間旅館隱世反而係加分點
不過講到尾分數真係參考,我自己主要都係睇相決定
我第一樣反而係睇佢係咪掛け流し温泉
留名
最後揀左去城崎溫泉 因為女朋友好鐘意食蟹 11尾又係松葉蟹既季節 可以瘋狂食蟹

睇左巴打介紹個兩間都唔錯

花まんだら別館~湯亭花のれん

喧噪の隠れ家 月のしず

如果食蟹既話邊間好食啲?定有其他旅館推介

我著重食>溫泉>房間

感謝
掛流係加分點,但對我嚟講又唔係必需,筆直問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞