(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (3)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
1月中會同男朋友去東京,睇緊去箱根定河口湖好,
我自己就比較想去河口湖,暫時覺得秀峰閣湖月好似唔錯,但想問下除左201間房其他係咪冇貨切?
始終都係想有貨切

利申:仲爬緊第一個post
你想講係私人風呂下話?
如果有貨切風呂就想要貨切先
到最後同男朋友研究完改左去箱根
暫時book左一晚武藏野別館,一晚箱根小涌園天悠
我自己就想住武藏既,因為覺得d貨切幾靚同野食好似幾好,然後男朋友見agoda天悠減差不多成千銀,間野又新就話住埋
但好似冇咩見人講過天悠?

唔覺意就踩左個1001
第三個post
Lm 一月去有馬
住邊間
推薦:塔ノ沢 一の湯本館
好:古風,房好大,風景一流,有私人溫泉,早晚餐都好食,而且好平
壞:有少少遠,不過門口有巴士站
仲搵緊 睇緊中の坊瑞苑同竹取亭
想問下有冇人去過淺間溫泉(松本)果邊?一泊2食有冇邊間好推薦??黎緊10月尾會去
留名
有冇大大可以share下北海道洞爺湖有咩正既溫泉旅館
一月去東北既乳頭溫泉
樓主會唔會搬返上個post巴打整理既資料
訂左11月初鳴子溫泉 湯元吉祥,住露天風呂付特別室
真係好難揀,帶住老人家交通一定要方便
阿媽又外貌協會,心目中係電視睇到咁既露天風呂
又要驚佢地怕醜,最好有私人溫泉
呢晚阿媽話請,又唔想太豪要佢破費
已經幾乎冇得揀
一月去北海道
Plan咗留兩晚喺登別浸下溫泉
依家訂咗玉乃家
同第一滝本館

但見好多都推薦瀧乃家
唔見有玉乃家嘅
有冇巴打去過玉乃家可以分享下?
4月想去有馬竹取亭
有冇巴絲試過佢地一泊兩食?
係咪真係咁正
一般般個dinner
有得揀牛 龍蝦
當時揀左呢個
By Iroha巴打
PO2#975

book完房無嘢做,拋磚引玉,討論下book溫泉旅館各種方法利弊
個人常用Jalan同樂天,同埋上官網格價

1. 官網
好處:不經代理手,可以話係最穩陣嘅方法。部分旅館官網會提供限定plan,亦有機會比代理平。重點:官網放房永遠係最快。
壞處:以小弟經驗多數plan都比代理貴,每個網站個book房設計都唔同,亦未必有多語言,有啲甚至落後到連cancel都要send email。

2. 電話/白金秘書
好處:基本上日本乜旅館/民宿都book得到,尤其好多隱世旅館/民宿係只有電話book呢個方法。
壞處:唔會平,自己打電話對日文有一定要求,經白金秘書就要等一段時間處理,而且同餐廳一樣,有啲旅館係唔受白金秘書玩。

3. 日本旅遊代理網站(Jalan/樂天/一休/JTB)
好處:地頭蟲,絕大部分旅館都一定依附其中一個或以上嘅網站。作為旅遊代理網站經常會推出優惠plan同supersales,同時可以儲分同double ana miles,肯俾時間去格價同等sales嘅話,慳番嘅錢係可以幾萬yen計。同時亦提供中文版網站。
壞處:日文同中文數據有差異,尤其係價錢,需要少少日文理解能力先可以真係慳錢。同埋因為佢係預俾日本人自己玩,所以網站對海外用戶嚟講係幾難用(同國際網站比)

4. Japanican
好處:JTB嘅海外版,而Japanican應該係最有心搞海外業務嘅代理,所以中文版網站無論界面定搜尋引擎亦都非常好用,尤其針對溫泉旅館有專頁,價錢亦同日本一樣。
壞處:JTB本身比其他日本代理就貴少少所以Japanican都係一樣。另外佢個評分系統應該係連住TripAdvisor,而TripAdvisor有幾可信大家心照,佢個咩10大XX溫泉真係得啖笑。

5. 國際旅遊代理網站(agoda,booking,hotels,expedia等等)
好處:用慣用熟,而且競爭大,所以大家價錢基本都壓到好低,唔需要點格價。
壞處:溫泉旅館數量最少,而且多數係大型溫泉酒店,比較少真正「旅館」選擇。

By 黨指揮娼巴打
PO2#976

官網方面要留意大多都會有中英日韓語言選擇,最多優惠 plan 一定係日語。
喺哂第一頁 冇藉口做伸手黨啦掛
大家要問唔係唔俾
但最少講晒自己嘅要求先
巴打個溫泉列表係巴打推介嘅溫泉定係真溫泉定係咩?
個list係之前啲巴絲打包膠過嘅溫泉旅館
好想試吟遊
但係無房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞