(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (3)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
北陸咁大去晒咩
和倉、奧飛驒、上高地、下呂、加賀都正,同埋有好多隱世溫泉區,睇你有幾多時間去姐
剛剛住左一巴 有馬溫泉 銀水莊兆樂
剛剛住左一晚 有馬溫泉 銀水莊兆樂
計劃八日七夜,名古屋入,自駕
諗住下呂,奧飛驒,白川鄉必去,起碼三晚溫泉
想去d 歷史耐d, 傳統d有露天溫泉果類旅館, 遠d都唔怕
有無推介
加賀、平湯、下呂
Book左2月去登別,住旅亭花由良

一晚都成5千幾蚊,好肉痛

有冇去過嘅巴打俾d正能量安慰下我
咁既價錢點解唔住瀧乃家?
依家先BOOK 2月瀧乃家一定FULL哂
要早一年BOOK
2月北海道大大大旺季黎
我 search 下年 13/02 打後都有房,大人一名樣 30240 円,即係一間房要 60480 円一晚,圍返埋港幣四千幾。
因為已經爆左book唔到
想問湖南莊同早雲閣點揀好
早雲閣
你二月幾號呀?雪祭𠴱段時間?想住間好 d 既溫泉旅館就半年前開始 mon 實旅館出二月份 scheduled 一出就要 book,呢 d season 好快 full。
而家知啦,交學費
1月湖山亭仲好多日子有房
但3月就冇晒
係未放出黎?
唔知你book幾時
我book左瀧乃家二月尾
四個人大約9k
去完鐘山苑
好好運 富士山完全冇野阻住 好撚靚!

呢間鐘山苑我book房內有溫泉 園景 $4700 1晚 包早晚餐

環境我覺得好好, 得 7,8度浸溫泉好爽
野食 我第一次食懷石, 我覺得好食 對得住個價錢

房相全部有樣 我執執再放上黎
好普通既溫泉料理 邊係懷石,呢個價錢食呢D唔係好值喎
佢房入面有獨立溫泉差唔多呢個價啦
應該係會席料理。
去溫泉旅館食嘅正餐應該係會席料理而唔係懷石料理。
以前華文傳媒同旅遊書一來兩者發音都係かいせき所以誤會,二來覺得懷石料理聽落高檔啲(正常只有高級料亭先食到),所以好多時都會話去日式溫泉旅館食懷石料理。
以前會席料理相對懷石料理係多好多道菜,當然而家因應場合亦都有簡化版,同懷石相約得7-9道菜嘅會席料理。
而其實大家食嘅嘢都差唔多,以我所知唯一分別係會席料理係會有「前菜」(先附嘅下一道),知道有其他嘅歡迎補充。
懷石既 presentation 會比較 fine dining 同菜式上較講求意境,會席就較 casual 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞