(心郁郁又想浸)日本各地溫泉旅館 (3)

1001 回覆
21 Like 3 Dislike
就咁望下啲plan
湯亭花のれん係就咁煮熟隻蟹俾你拆
月のしずく係蟹料理,甚至係成個蟹course
你問我就一定揀後者,撘杯純米吟嚷或者梅酒,正呀
以前第一浸溫泉揀左強羅環翠樓,呢間係有自家源泉,溫度大概 50 度,調溫後大概 42 度,但浸落去時真係好熱,冇可能一次過浸哂成個身,要慢慢續 d 浸,浸哂成個身後個感覺係心跳加速得好利害,頂唔順要上水抖一抖。
以前冇留意泉質
浸過 掛け流し 同 循環過濾 浸落去嘅分別都幾明顯

如果價錢貴又係循環過濾,呢啲旅館基本上唔會考慮
浸到心臟病發
環翠樓個私人溫泉大唔大?
野食點?
唔算大,當時第一次溫泉覺得得間房好得意,因為一拉開度趟門出面就係庭園,秋天紅葉會非常之靚,兩食都係向房內進行,我之前都有 post 過。
有痔瘡去浸浸溫泉可能會冇左
我住過湯亭花のれん, (應該只有4個貸切果個?)
我唔知果時選PLAN 貴定係點, 佢比包廂我地, 一去食野果層,見一對香港情侶坐出面, 女將LEAD我地去包廂, D 蟹佢會幫我地拆好多, 又蟹粥, 又刺身, 6,7 款唔同既蟹菜式, 食到飽食唔晒, 問佢可否包起做宵夜佢話可以, 但記得放入雪櫃. 果次係我最享受既一次温泉旅館
我記得去浴場浸個個浸完個膊頭以上紅卜卜,d 血上哂腦咁。
玩到咁大…!

以後要醫痔瘡個成本大幅加價。
黨指巴打覺得早雲閣會唔會中伏?野食好似ok,驚個私人風呂太細。 相片望落唔大
本身浸熱水對痔瘡都好,浸溫泉可能仲好效果
有冇巴打住過不動口館 上網睇間嘢得3星 但望落又好鬼死靚
名過其實
犬鳴山温泉(加温・循環ろ過)

咁樣係咪姐係有加溫同循環?
係呀...
唔怪之得不動口館得三星
你睇邊度3星?我就咁碌下Google Jalan 樂天 expedia等等都係4分以上
Expedia Agoda果d
即係唔係溫泉水 ?
係温泉水,但係由泉眼流出到比你浸中間,有加熱過,有循環過濾再比你用過

不過我覺得好睇本身個泉係點,本身弱的話,就算かけ流し都無咩感覺

個温泉出名有佢的理由
Agoda嗰個係酒店星級,但溫泉旅館係無星,所以無參考價值,你睇佢評分係8.5/10就知係唔差
溫泉泉質,例如硫磺泉陣臭蛋味,酸性泉個刺痛感,鹼性泉嗰種滑溜,或者係鐵泉嘅混濁,都俾人感官上嘅刺激所以會有種「呢個溫泉好正」嘅錯覺
而浸番單純泉嘅時候就會覺得好似浸熱水咁,但事實上無色無味嘅溫泉所含礦物量(亦即大家評價溫泉嘅優劣)唔一定較差 (但循環or加水,礦物濃度一定會較少)
不過個人覺得睇住個濃度去浸溫泉,就好似睇住營養標籤食飯咁,有少少掃興
我自己評個水得唔得,都係睇兩點:
1. 皮膚軟嫩程度。一開始浸溫泉係唔覺,但你反複同喺浴缸浸熱水比較就會feel到差別,礦物質越豐富就越嫩
2. 保暖效果。浸完個人由熱辣辣去番正常體溫嘅時間,溫泉越好保溫效果係越明顯。
3. 關節痛同肌肉痛,呢個係有類風濕嘅朋友嘅comment,個水靚,止痛效果係會較快同明顯,我自己就未測試到係唔係

至於唔同泉質有咩醫百病呀美肌之類效果,唔好意思,湯療係以月為單位咁浸先有效果出,作為遊客去浸嗰三兩日係唔需要妄想浸完就可以解決咩病痛,有都一定係9up。
不過可以紓緩疲勞同各種痛症就100%真實,亦唔太著重礦物種類同濃度
所以泉水係掛流,係保證效果會較好,就唔等於非掛流就一定差嘅

至於點樣知個泉水好定唔好,我都搵唔到咩好方法
日本個溫泉百選有「泉質」呢個細分,可以參考下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞