有冇人對宇宙同外星人好有興趣?(7.5)

1001 回覆
63 Like 9 Dislike
話說…….今日有幾次突然feel 倒卡拉有嘢想講, 好心急嗰隻, 奈何我全日都出咗去, 頭先返到嚟先有機會同佢連結
之後佢講咗堆我一路打返出嚟而又再睇咗幾次都覺得好一頭霧水嘅說話, 佢臨尾仲同我講” 請你將呢番說話廣泛咁傳出去, 有心人、有緣人自會明白。”
於是就有以下呢堆千字文

卡拉: 因為我知道有啲嘢要發生, 所以我好希望可以同你嘅朋友講一席話, 將我嘅光同愛帶俾佢哋, 等佢哋知道, 佢哋唔係孤單嘅。

我希望你哋相信自己, 相信自己嘅能力, 你哋係有創造呢個世界嘅能力, 你哋嘅創造力係好強。我急不及待想話俾你哋知你哋係有呢個能力, 因為有好多人都唔相信。我知道你哋有好多人都唔相信, 所以我喺度重申一次, 你哋嘅創造力係十分強大。你哋要相信嘅唔係我, 係你哋自己, 你哋最內在嘅自己, 你哋本質嘅自己。

你哋有啲人關心”高我”, 呢個係一個十分好嘅行為, 都係一個好好嘅開始。高我其實都係你哋自己, 佢係你哋嘅一部份。高我擁有你哋所唔知道嘅能力, 你哋所唔相信嘅能力, 但係呢個係你哋嘅一部份。

(之後佢叫我都相信自己, 仲話佢都係同緊我講, 同埋同所有地球嘅人類眾生、地球嘅朋友講。)

我嘅朋友們, 請你哋相信自己。我知道有啲人覺得好孤單, 覺得好似被遺忘一樣。”點解我冇呢個能力呢?”、”點解我好似係被忽略嘅一群呢?”、”點解佢哋每個人都做得到, 而我就做唔到呢?”、”我唔相信, 冇可能嘅, 我一定會做得到, 我要去證明自己, 我係有咁樣嘅能力嘅。” 你哋有啲人會咁樣諗。但係, 請你哋明白, 呢個能力唔係俾你哋去證明自己, 而係你哋本身就已經有。你哋唔需要努力去”獲得”呢個能力去證明自己, 而係要去搵返呢個能力。從你嘅內在去搵返呢個能力, 因為呢個係你哋與生俱來嘅。

就好似[三色豆] 一樣, 佢本身都唔知道自己有呢個能力, 係喺我嘅引導之下, 亦都喺佢嘅靈魂帶領之下發挖返佢呢個能力, 係佢與生俱來嘅內在嘅寶藏。呢個係佢本來就有嘅能力, 而你哋都係一樣, 你哋每個人都有呢個能力, 所以我希望你哋相信自己。唔需要相信任何神靈, 唔需要去聽從任何神靈嘅說話 ------ 聽你哋內在嘅說話、內在嘅指引。你哋最好嘅指引喺你哋每一個人嘅內在, 我希望你哋去搵返佢。
你哋嘅意識係好深、無窮無盡嘅, 你哋有唔同嘅意識層面。你哋而家個意識層面多數停留喺第三次元, 亦即係你哋嘅物質、肉身。如果你哋有睇過賽斯嘅書, 我相信你哋都對呢點略知一二。而家我要再話俾你哋知呢個係事實。你哋都係存在喺”多次元實相” 嘅, 只不過你哋嘅意識分咗喺唔同嘅層面, 而你哋未能自由地穿梭喺呢啲層面嘅意識, 所以你哋仍然停留喺呢個第三次元嘅層面。而呢個層面都框住咗你哋, 令你哋未能夠發揮你哋最大嘅能力, 原本已經有嘅能力。

你哋有啲人會問”咁我要做先可以擴展我嘅意識?” 我而家話俾你哋知 ------ 返回你哋嘅內在, 返回你哋嘅內心, 向你哋嘅內在尋求指引, 佢係你哋唯一可以相信嘅指引。

如果你問我”點樣可以尋回內在嘅指引?” 我會同你哋講 ------ “保持定靜。” 呢句說話係[三色豆] 所睇嘅一本書<<發現內在的鑽石>> 裏面嘅一句說話 ------ “保持定靜。” 我十分同意呢句說話, 我都將佢送俾你哋。如果你哋有機會, 都可以睇一睇呢本書。[三色豆] 會話俾你哋知呢本書嘅內容係點, 佢都從呢本書裏面學到好多嘢。你哋每一個人都有咁嘅能力去理解呢本書裏面嘅智慧, 因為佢哋係你與生俱來嘅智慧, 只係你哋嘅意識未擴展到呢個層面, 令你哋忘記咗你哋內在所擁有嘅智慧。

你哋有啲人感到迷失, 唔知道要點樣做, 點樣先可以向上, 點樣可以擴展你哋嘅智慧同意識, 點樣可以連接返你哋嘅高我、你哋原本嘅我、嗰個擁有無窮無盡嘅智慧、嗰個最本質、最核心、最內在嘅你哋。而家, 我就話俾你哋知點樣做。

但係, 我唔係講緊而家呢個物質嘅你哋就唔係你哋, 呢個係你哋意識嘅其中一個層面, 呢個都係你哋嘅一部份。你哋體驗緊嘅每一刻, 你哋呢一個人生都係你哋嘅一部份, 佢會成為你哋嘅核心。只不過, 我要話俾你哋知你哋嘅能力比你哋所以為嘅更加大、更加深、更無止境, 而你哋就不自知。

我唔希望你哋會浪費呢個能力同智慧, 我希望你哋可以同你哋嘅高我連結, 所以我急不及待地想透過[三色豆] 將呢番說話講出嚟, 希望能夠幫助倒你哋, 尋回你哋內在嘅光同內在嘅愛, 呢個都係我不斷提醒你哋嘅。

當你哋尋回內在嘅指引, 尋回你哋嘅”真我” 之後, 你哋就會明白我所講嘅說話。請記住, 我唔係要你哋相信我講嘅說話, 係要相信你哋自己, 你哋自己有嘅能力。

地球嘅朋友們、人類們, 請你哋相信自己, 相信你哋嘅內在。你哋所存在嘅實相, 我唔會話佢係假嘅, 但係你哋有好多嘅實相係同時體驗緊, 而你哋係不自知, 所以我希望你哋可以尋回佢哋, 返回你哋嘅核心。

光同愛同你哋同在。再見。

老實講, 我到而家都唔太明卡拉做咩咁心急想講呢堆嘢
個內容有啲我都唔太明白 (最明白係佢擺咗我上枱)
佢一講完就好似想嗱嗱林收線, 等我可以post 出嚟咁
總結我而家嘅心情係一堆問號, 同埋好眼瞓
所以, 早唞了咁多位
你哋嘅意識係好深、無窮無盡嘅, 你哋有唔同嘅意識層面。你哋而家個意識層面多數停留喺第三次元, 亦即係你哋嘅物質、肉身。如果你哋有睇過賽斯嘅書, 我相信你哋都對呢點略知一二。而家我要再話俾你哋知呢個係事實。你哋都係存在喺”多次元實相” 嘅, 只不過你哋嘅意識分咗喺唔同嘅層面, 而你哋未能自由地穿梭喺呢啲層面嘅意識, 所以你哋仍然停留喺呢個第三次元嘅層面。而呢個層面都框住咗你哋, 令你哋未能夠發揮你哋最大嘅能力, 原本已經有嘅能力。

你哋有啲人會問”咁我要做先可以擴展我嘅意識?” 我而家話俾你哋知 ------ 返回你哋嘅內在, 返回你哋嘅內心, 向你哋嘅內在尋求指引, 佢係你哋唯一可以相信嘅指引。

如果你問我”點樣可以尋回內在嘅指引?” 我會同你哋講 ------ “保持定靜。” 呢句說話係[三色豆] 所睇嘅一本書&lt;&lt;發現內在的鑽石&gt;&gt; 裏面嘅一句說話 ------ “保持定靜。” 我十分同意呢句說話, 我都將佢送俾你哋。如果你哋有機會, 都可以睇一睇呢本書。[三色豆] 會話俾你哋知呢本書嘅內容係點, 佢都從呢本書裏面學到好多嘢。你哋每一個人都有咁嘅能力去理解呢本書裏面嘅智慧, 因為佢哋係你與生俱來嘅智慧, 只係你哋嘅意識未擴展到呢個層面, 令你哋忘記咗你哋內在所擁有嘅智慧。

你哋有啲人感到迷失, 唔知道要點樣做, 點樣先可以向上, 點樣可以擴展你哋嘅智慧同意識, 點樣可以連接返你哋嘅高我、你哋原本嘅我、嗰個擁有無窮無盡嘅智慧、嗰個最本質、最核心、最內在嘅你哋。而家, 我就話俾你哋知點樣做。

但係, 我唔係講緊而家呢個物質嘅你哋就唔係你哋, 呢個係你哋意識嘅其中一個層面, 呢個都係你哋嘅一部份。你哋體驗緊嘅每一刻, 你哋呢一個人生都係你哋嘅一部份, 佢會成為你哋嘅核心。只不過, 我要話俾你哋知你哋嘅能力比你哋所以為嘅更加大、更加深、更無止境, 而你哋就不自知。

我唔希望你哋會浪費呢個能力同智慧, 我希望你哋可以同你哋嘅高我連結, 所以我急不及待地想透過[三色豆] 將呢番說話講出嚟, 希望能夠幫助倒你哋, 尋回你哋內在嘅光同內在嘅愛, 呢個都係我不斷提醒你哋嘅。

當你哋尋回內在嘅指引, 尋回你哋嘅”真我” 之後, 你哋就會明白我所講嘅說話。請記住, 我唔係要你哋相信我講嘅說話, 係要相信你哋自己, 你哋自己有嘅能力。

地球嘅朋友們、人類們, 請你哋相信自己, 相信你哋嘅內在。你哋所存在嘅實相, 我唔會話佢係假嘅, 但係你哋有好多嘅實相係同時體驗緊, 而你哋係不自知, 所以我希望你哋可以尋回佢哋, 返回你哋嘅核心。

光同愛同你哋同在。再見。

老實講, 我到而家都唔太明卡拉做咩咁心急想講呢堆嘢
個內容有啲我都唔太明白 (最明白係佢擺咗我上枱)
佢一講完就好似想嗱嗱林收線, 等我可以post 出嚟咁
總結我而家嘅心情係一堆問號, 同埋好眼瞓
所以, 早唞了咁多位

多謝你既傳遞
好似上次咁 都好感動
btw 發現內在的鑽石係講乜
多謝卡拉咁有心
多謝三色豆同卡拉嘅一番說話
唔知點解睇完佢嘅說話眼濕濕咁
多謝卡拉同三色豆,其實對未連返高我既我地黎講,係好重要既一番說話,佢解釋得好清楚,多謝三色絲肯打咁大段野出黎
我諗我明
我一路都想講,但係因為我冇追哂D post 所以唔知有冇人講過。咁之前喺20歳個post 有人問過一個問題,佢可能有睇呢邊呢個post ,咁佢唔明靈魂點解分自我同潛意識(post 6 (#67737) page 36)。我當時只係答佢我知嘅嘢,你地有興趣自己去望下啦。
其實用"高我"或者"潛意識"我覺得都係想講同一樣嘢,我喺20歳個post6(page 25)有提過split brain ,不過好似冇人明,我當時問左右腦嘅連結被cut 斷之後,個病人左右病會有唔同喜好、決定,我覺得呢個現象會幫到大家理解"尋回"嗰個"高我/潛意識/真正嘅自己",其實全部都係自己。
我最想表達嘅係,我見呢度大家都好熱衷,我答問題時成日都話"唔洗理佢"係因為嗰啲外在嘢唔係重點,係干擾,大家會因爲有咁啲現象出現會覺得興奮丶擔心,不過咁樣會阻咗自己"尋回",總之記得呢一點啦。
Sorry for 1999.
我見到嘅重點:
-唔需要證明自己
-最好嘅指引係自己嘅內在
-物質丶肉身(仲有呢個社會由細到大灌輸俾你嘅觀念-呢句我講嘅)都係框框
-保持定靜(所以要有意識乜嘢係干擾-呢句我講嘅)
大家點睇reki??
大家點睇reki??

你唔係去學咩?
大家點睇reki??

你唔係去學咩?

去左旅行
大家點睇reki??

你唔係去學咩?

準備係出面報,但唔知張博士定angus 好
大家點睇reki??

你唔係去學咩?

準備係出面報,但唔知張博士定angus 好

你學完返嚟分享下啦
唔知點解我諗起呢樣嘢:大家可以睇一睇近藤麻里惠嘅書,用佢嗰個spark joy 嘅方法可以容易D接觸到內心,分辨到"俗世"嘅"我"。用佢嗰個方法完整做一次係一個好好嘅訓練。
唔知點解我諗起呢樣嘢:大家可以睇一睇近藤麻里惠嘅書,用佢嗰個spark joy 嘅方法可以容易D接觸到內心,分辨到"俗世"嘅"我"。用佢嗰個方法完整做一次係一個好好嘅訓練。

見佢啲書好似教執野
你地點睇《與神對話》?
其他野我唔知真定假,但啲咩人獸混合真係好on9
唔同既物種有唔同染色體數目,單係呢一點,已經令到冇可能有生命產生,因為即係卵子受精都係會因為胚胎缺少必要基因或者多左基因而令到生命產生唔到
基因係一樣好嚴謹,好複雜既野,人獸混合係冇可能,就算同星猩猩有99%基因相似既都唔會有混種
獅虎呢啲少數例子係萬中無一既巧合,兩者基因極度相似
但獅虎唔能夠稱為正常生物,因為佢地係冇生育能力
另外,唔同動物既血液都有唔同抗體,唔同既血型系統,大多數情況之下就算乜野換頭手術,好多情況下都係冇可能

見佢啲書好似教執野

冇錯,你估唔到嘅,哈哈,要試過你先知,我覺得佢係一個好好嘅例子,幫到好多人,但唔需要用一個"心靈乜乜"嘅包裝,好多人因為佢套方法改變咗人生,我覺得咁樣幫到冇諗住要"尋找乜尋找物"嘅人真係高章,只能夠話呢個設計/安排好完美。

多謝你既傳遞
好似上次咁 都好感動
btw 發現內在的鑽石係講乜

<<發現內在的鑽石>> 話俾我哋知我哋身處嘅環境同社會點樣編織我哋嘅"故事", 包括價值觀、規範、定義等等
我哋確信我哋嘅故事造就咗我哋, 我哋就係故事入面嘅人物角色
但係, 呢啲故事只係一層層嘅外衣, 包覆同掩蓋住內在嘅核心, 嗰個我嘅本質
本書一步步揭開呢啲外衣, 等我哋搵返最核心嘅我, 搵返我哋到底係邊個

Quote 幾句:
"本書邀請你說出屬於你自己的故事, 認出平和與滿足一直都存在於你的核心之中。本書幫助你看見你一直用來包裹自己赤裸核心的外衣, 這層外衣由過往事件的記憶編織而成"

"我們的內在形象和故事只是圖像與思想的產物, 卻能施加強大的力量在我們身上。我們也許知道某部份故事和形象是虛假的, 但大部份的情況是 ------ 我們害怕被掩蓋的事物真的永不能見天日。"

"當你認出所有虛幻的本質皆為思想所編織, 其掩蓋的伎倆也就無所遁形了。你會回到赤裸的狀態。你可以探究、看進自己的核心, 不是另一件由思想所建構的物體, 而是屬於你真相之中隱藏的寶藏。"

有興趣就睇吓啦
我見到嘅重點:
-唔需要證明自己
-最好嘅指引係自己嘅內在
-物質丶肉身(仲有呢個社會由細到大灌輸俾你嘅觀念-呢句我講嘅)都係框框
-保持定靜(所以要有意識乜嘢係干擾-呢句我講嘅)

絲打好嘢
好多謝每一個花時間心機去睇卡拉嘅說話嘅人, 都好多謝卡拉將呢番咁有意思嘅說話帶俾我哋, 衷心感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞