有冇人對宇宙同外星人好有興趣?(7.5)

1001 回覆
63 Like 9 Dislike
細個凌晨起身開電視睇過套戲係講有班人潛入海既深處,
之後遇到一d外星人,仲俾佢地睇左d關於地球既片段,宣揚愛與和平

一直想睇多次,有冇人睇過?
投巴, 想問下係咪放係吹水台搵唔返呢個POST

唔係呀
係新一年開始番工好忙
我自己都係外星人fans,
不過睇左十幾年腳毛都冇條,
慢慢變左當小說睇

如果係我,我就唔係好想見到真野,真係碰上都唔會有好野

有無特別既個案分享下

去年俄羅斯射電望遠鏡探測到來自恆星HD164595的超高頻電波,近日公佈數據,引來無限遐想──是外星人投擲的瓶中信嗎?科學家搜索地外高智文明多年,迄今最令人驚嘆的依然是「Wow!訊號」。一九七七年,參與SETI(Search for extraterrestrial intelligence)計畫的俄亥俄州立大學,用大耳望遠鏡偵測到一個不尋常的窄頻電波訊號,代碼「6EQUJ5」,持續了七十二秒,分析員Jerry Ehman當時太震驚,情不自禁在列印訊號的紙上寫下「Wow!」相比起俄羅斯收到的信息,「Wow!」其實更難解釋,可惜此訊號沒再出現,我們始終不能斷言它源自外星文明。
「外星人」似乎是現代產物,古人只知道仙佛神,然而UFO則古已有之。西方最著名的例子,包括一五六六年巴塞爾(Basel)異象,事件載於一頁用高地德語寫成的單張,一般稱作《巴塞爾單張》(Basler Flugblatt)。是年七、八月,巴塞爾天空三度出現奇景。先是七月廿七日傍晚,太陽忽然變色,繼而黯淡無光,如滿月大小,之後在黑沉沉的漫天遍野間「彷彿泣血」(gleichsam sie blut weinte),為城內外的民眾目擊,當晚月亮亦呈血紅。翌日傍晚也是如此。到八月七日黎明,「很多巨大黑色球體在空中出現」(seind vil großer schwartzer kugelen im lufft gesehen worden),高速往太陽直飛,又如戰鬥般相撞,部分更燃燒起來,隕落無蹤。
至於古代中國,我見過最有真實感的UFO記錄就是蘇東坡詩《遊金山寺》。據此詩所記,是夜二更,月沉天黑,東坡泛舟江上,忽睹如此異象:「江心似有炬火明,飛焰照山棲鳥驚。」怕你不相信,他還鄭重地在句下自注:「是夜所見如此。」蘇軾看不透,只說:「悵然歸卧心莫識,非鬼非人竟何物?」末了唯有以「江神」解釋,敷衍了事。人生在世,寄蜉蝣於天地,渺滄海之一粟,所知幾何?哈姆雷特說得好:"There are more things in heaven and earth, Horatio,/ Than are dreamt of in your philosophy."

馮睎乾
電郵 :philomusus@gmail.com
衛斯里小說與【聖經】

余創豪
我十分愛看科幻小說,科幻小說是變種的神話,本來,科幻小說和神話都引領人逃避現實,可是,有一些科幻小說,卻迫使我面對現實 -- 殘酷、無情、赤裸的現實。

很多年前讀過為衛斯里小說【紅月亮】,那是一個外星人入侵地球的故事,在書中一群外星人計劃殲滅所有地球人,目的是要在地球殖民,衛斯里指責外星人殘酷冷血,外星人卻振振有詞地指出地球人是缺乏理性的低等動物,根本沒有權利在地球生存繁衍,於是外星人播放一些紀錄片,來証明地球人是何等非理性。在其中一個片段裏面,兩方人馬瘋狂地扭打,他們不是保衛國土的戰士,也不是爭地盤的黑社會,而只是一群球迷,為了擁護自己的球隊,他們毫不留情地向「敵人」拳打腳踢。衛斯里為此而羞愧萬分。

【紅月亮】中的外星人,彷彿扮演著上帝的角色。【聖經啟示錄】警告這罪惡世界走到盡頭,就要面對最後審判,整個人類文明將會受到毀滅。

在另一部衛斯里小說【消失】中,衛斯里被俘虜至一艘外星人的太空船上,在船中他遇上一名日本女子,原來一九四五年原子彈投下廣島時,外星人將她和一些日本人提上太空船,讓他們逃過一劫,她震驚於人類戰爭的殘酷,所以不願意重返地球,衛斯里感嘆人類是「盲目的可憐蟲」。

這是一個充滿善意的神話,也許,在廣島長崎消失的幾萬人,不是被核熱溶解,而是被帶離這醜惡的世界,在一片干戈止息的淨土中,享受更高等的外星文明。

這裡外星人又扮演上帝的角色。【聖經】記載在世界末日之前,上帝將部份人類提走,被提者可免除經歷地上種種災殃。

在【盡頭】裡面,衛斯里發現人類文明已經走至盡頭,為什麼人類不斷地苦苦困鬥呢?原來一些外星人遙遙地控制了大多數人的腦電波,令人無法作理性判斷、無法在罪惡深淵自拔。

我不禁聯想起【聖經羅馬書】中保羅的吶喊:「我所作的,我自己不明白;我所願意的,我並不作;我所恨惡的,我倒去作。我也知道,在我裏頭,就是我肉體之中,沒有良善;因為立志為善由得我,只是行出來由不得我。」

心理學家容格(C. G. Jung)指出:在人類集體的深層意識裡面,存在著共通於任何民族、文化的「神話原型」。由此來看,無怪乎相距幾千年的衛斯里小說和【聖經】,對人類的罪性、最後審判的恐懼、得贖被提的盼望,都有如此深刻的描寫。

然而,多數人只是當衛斯里小說是消閒品,而很多人並沒有讀過【聖經】。到底衛斯里的吶喊、【聖經】的警告,幾時才可令沈睡者甦醒呢?

2001.11
衛斯里小說與【聖經】

余創豪
我十分愛看科幻小說,科幻小說是變種的神話,本來,科幻小說和神話都引領人逃避現實,可是,有一些科幻小說,卻迫使我面對現實 -- 殘酷、無情、赤裸的現實。

很多年前讀過為衛斯里小說【紅月亮】,那是一個外星人入侵地球的故事,在書中一群外星人計劃殲滅所有地球人,目的是要在地球殖民,衛斯里指責外星人殘酷冷血,外星人卻振振有詞地指出地球人是缺乏理性的低等動物,根本沒有權利在地球生存繁衍,於是外星人播放一些紀錄片,來証明地球人是何等非理性。在其中一個片段裏面,兩方人馬瘋狂地扭打,他們不是保衛國土的戰士,也不是爭地盤的黑社會,而只是一群球迷,為了擁護自己的球隊,他們毫不留情地向「敵人」拳打腳踢。衛斯里為此而羞愧萬分。

【紅月亮】中的外星人,彷彿扮演著上帝的角色。【聖經啟示錄】警告這罪惡世界走到盡頭,就要面對最後審判,整個人類文明將會受到毀滅。

在另一部衛斯里小說【消失】中,衛斯里被俘虜至一艘外星人的太空船上,在船中他遇上一名日本女子,原來一九四五年原子彈投下廣島時,外星人將她和一些日本人提上太空船,讓他們逃過一劫,她震驚於人類戰爭的殘酷,所以不願意重返地球,衛斯里感嘆人類是「盲目的可憐蟲」。

這是一個充滿善意的神話,也許,在廣島長崎消失的幾萬人,不是被核熱溶解,而是被帶離這醜惡的世界,在一片干戈止息的淨土中,享受更高等的外星文明。

這裡外星人又扮演上帝的角色。【聖經】記載在世界末日之前,上帝將部份人類提走,被提者可免除經歷地上種種災殃。

在【盡頭】裡面,衛斯里發現人類文明已經走至盡頭,為什麼人類不斷地苦苦困鬥呢?原來一些外星人遙遙地控制了大多數人的腦電波,令人無法作理性判斷、無法在罪惡深淵自拔。

我不禁聯想起【聖經羅馬書】中保羅的吶喊:「我所作的,我自己不明白;我所願意的,我並不作;我所恨惡的,我倒去作。我也知道,在我裏頭,就是我肉體之中,沒有良善;因為立志為善由得我,只是行出來由不得我。」

心理學家容格(C. G. Jung)指出:在人類集體的深層意識裡面,存在著共通於任何民族、文化的「神話原型」。由此來看,無怪乎相距幾千年的衛斯里小說和【聖經】,對人類的罪性、最後審判的恐懼、得贖被提的盼望,都有如此深刻的描寫。

然而,多數人只是當衛斯里小說是消閒品,而很多人並沒有讀過【聖經】。到底衛斯里的吶喊、【聖經】的警告,幾時才可令沈睡者甦醒呢?

2001.11
呢d 係人型獸
係以前被(人)混種配合
智商低,群居

記住呢d 係概念圖
我睇相真果d 係類似
我上網有時都搵到d 好料

真圖片我係組織d 記錄度睇過,真係好正

係混咗邊啲獸?

好似picific rim d獸

其實可能套野就係拎左獸上翻地面ge concept拍

我申請lihkg個陣本身想用你個名
咁岩係到撞到你

hello,有冇咩野可以分享下
衛斯里小說與【聖經】

余創豪

2001.11

咁講,其實衛斯理小說都幾多講關於未來ge野,頭髮就講耶穌係外星人,玩具就講未來俾機械人支配左
之後遇到一d外星人,仲俾佢地睇左d關於地球既片段,宣揚愛與和平

完全冇聽過
慢慢變左當小說睇

投巴係咪自從上次開會出事之後都仲有陰影
慢慢變左當小說睇

自從果次後,係香港都未開過
無限期延遲
迫我番左一次大陸
點解變左7.5既
對了
之前講到好多精英在存糧食, 水, 在事件中

有無人開始儲緊, 點儲法, 儲多少日? 2星期嗎
公仔麵浸水吃, 定要買gas爐

昨晚醒起幾年事
因為之前有唔少高登人, 會8卦術數那一些看推背圖同武侯帖文, 是推2017左右有事情發生。

而我之前教會也是教大家要儲2星期的糧同走難, 避免末世的發生。

好像投巴講好多精英在存糧食, 水。

有無人可以講多D彊屍, 喪屍, 殺到死嗎
是因為條屍有低頻能量入了去?而那個低頻能量是沒人性?所以周圍殺人?
留名

The Abyss
有無巴絲最緊睇完書有d 獨特體會分享下?
因為未有時間睇書,但對誠實絲之前講既"源場"有d 興趣,係咪講關於神聖本源既野?

同埋想由第一本賽斯書開始睇

我今日都開始睇賽斯書, 叫<<靈魂永生>>, 本書成本字典咁厚
不過香港書店搵唔倒, 要喺博客來買
http://www.books.com.tw/products/0010465321

阿米星星的小孩

正,最鐘意厚書。睇完一齊交流下

阿米上網好似搵到

啱啱度過大約4cm 厚,應該滿足倒你睇厚書嘅願望
我啱啱先睇完序,淨係個序都好長
Upload 幾頁賽斯自述本書嘅大綱俾你睇吓,淨係睇大綱都已經「未出發先興奮」,你睇完大綱應該即刻想買

之前投巴講緊最占卜師
有冇多少少hints
或者有冇巴打搵到?

問多次,投巴都唔答由佢
自己去摸索
慢慢變左當小說睇

無限期延遲
迫我番左一次大陸

事後仲有冇人提呢件事? 本身喺香港開會嘅人都去咗大陸開會?
同埋被攻擊嗰個人好返未, 回復正常未
對了
之前講到好多精英在存糧食, 水, 在事件中

有無人開始儲緊, 點儲法, 儲多少日? 2星期嗎
公仔麵浸水吃, 定要買gas爐

昨晚醒起幾年事
因為之前有唔少高登人, 會8卦術數那一些看推背圖同武侯帖文, 是推2017左右有事情發生。

而我之前教會也是教大家要儲2星期的糧同走難, 避免末世的發生。

好像投巴講好多精英在存糧食, 水。

有無人可以講多D彊屍, 喪屍, 殺到死嗎
是因為條屍有低頻能量入了去?而那個低頻能量是沒人性?所以周圍殺人?

我冇講講精英存糧好似
如果你講的疆屍同喪屍係電視果種
咁應該只有疆屍冇喪屍

疆屍殺得死
但唔係插木入心
而係碎屍同封左佢個靈
類似中國果種貼符
疆屍唔係病毒,唔係話咬你就會傳染
如果唔係地球一早玩完
太陽波長會限制到佢地活動能力(增大佢地肉體負擔)
疆屍係由一個人體轉入另一人體
歸類邪靈,同瘋鬼果d 一樣
疆屍鐘意殺人

無限期延遲
迫我番左一次大陸

事後仲有冇人提呢件事? 本身喺香港開會嘅人都去咗大陸開會?
同埋被攻擊嗰個人好返未, 回復正常未

唔知佢地去邊
好多時去的都唔同人
冇問個荷蘭fd 果條友點
其實果次之後
令我深深明白到人類幾脆弱
人地要攪你
你係1 秒就倒下
應該話係科技太屈機
如果我地冇野保護自己個靈
根本就死梗
肉體幫你擋物理傷
但非物理真係攪唔掂
之前投巴講緊最占卜師
有冇多少少hints
或者有冇巴打搵到?

問多次,投巴都唔答由佢
自己去摸索

其實個提示都好明顯
等陣又去影9 人相

阿米星星的小孩

正,最鐘意厚書。睇完一齊交流下

阿米上網好似搵到

啱啱度過大約4cm 厚,應該滿足倒你睇厚書嘅願望
我啱啱先睇完序,淨係個序都好長
Upload 幾頁賽斯自述本書嘅大綱俾你睇吓,淨係睇大綱都已經「未出發先興奮」,你睇完大綱應該即刻想買

你講中左 個opening 講既全部都好想知
見佢可以送7-11 即刻忍唔住碌左卡

多謝推介
大概幾耐送到?
投巴係咪暫時唔講得(人)住
上面講開衛斯理,點解倪匡可以諗到咁多呢啲題材?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞