有冇人對宇宙同外星人好有興趣?(7.5)

1001 回覆
63 Like 9 Dislike
衛斯里小說與【聖經】

余創豪
我十分愛看科幻小說,科幻小說是變種的神話,本來,科幻小說和神話都引領人逃避現實,可是,有一些科幻小說,卻迫使我面對現實 -- 殘酷、無情、赤裸的現實。

很多年前讀過為衛斯里小說【紅月亮】,那是一個外星人入侵地球的故事,在書中一群外星人計劃殲滅所有地球人,目的是要在地球殖民,衛斯里指責外星人殘酷冷血,外星人卻振振有詞地指出地球人是缺乏理性的低等動物,根本沒有權利在地球生存繁衍,於是外星人播放一些紀錄片,來証明地球人是何等非理性。在其中一個片段裏面,兩方人馬瘋狂地扭打,他們不是保衛國土的戰士,也不是爭地盤的黑社會,而只是一群球迷,為了擁護自己的球隊,他們毫不留情地向「敵人」拳打腳踢。衛斯里為此而羞愧萬分。

【紅月亮】中的外星人,彷彿扮演著上帝的角色。【聖經啟示錄】警告這罪惡世界走到盡頭,就要面對最後審判,整個人類文明將會受到毀滅。

在另一部衛斯里小說【消失】中,衛斯里被俘虜至一艘外星人的太空船上,在船中他遇上一名日本女子,原來一九四五年原子彈投下廣島時,外星人將她和一些日本人提上太空船,讓他們逃過一劫,她震驚於人類戰爭的殘酷,所以不願意重返地球,衛斯里感嘆人類是「盲目的可憐蟲」。

這是一個充滿善意的神話,也許,在廣島長崎消失的幾萬人,不是被核熱溶解,而是被帶離這醜惡的世界,在一片干戈止息的淨土中,享受更高等的外星文明。

這裡外星人又扮演上帝的角色。【聖經】記載在世界末日之前,上帝將部份人類提走,被提者可免除經歷地上種種災殃。

在【盡頭】裡面,衛斯里發現人類文明已經走至盡頭,為什麼人類不斷地苦苦困鬥呢?原來一些外星人遙遙地控制了大多數人的腦電波,令人無法作理性判斷、無法在罪惡深淵自拔。

我不禁聯想起【聖經羅馬書】中保羅的吶喊:「我所作的,我自己不明白;我所願意的,我並不作;我所恨惡的,我倒去作。我也知道,在我裏頭,就是我肉體之中,沒有良善;因為立志為善由得我,只是行出來由不得我。」

心理學家容格(C. G. Jung)指出:在人類集體的深層意識裡面,存在著共通於任何民族、文化的「神話原型」。由此來看,無怪乎相距幾千年的衛斯里小說和【聖經】,對人類的罪性、最後審判的恐懼、得贖被提的盼望,都有如此深刻的描寫。

然而,多數人只是當衛斯里小說是消閒品,而很多人並沒有讀過【聖經】。到底衛斯里的吶喊、【聖經】的警告,幾時才可令沈睡者甦醒呢?

2001.11

咁講,其實衛斯理小說都幾多講關於未來ge野,頭髮就講耶穌係外星人,玩具就講未來俾機械人支配左

唔止耶穌係外星人,
btw仲有藍血人系列個兩本,講土星打仗

投巴係咪自從上次開會出事之後都仲有陰影

自從果次後,係香港都未開過
無限期延遲
迫我番左一次大陸

事後仲有冇人提呢件事? 本身喺香港開會嘅人都去咗大陸開會?
同埋被攻擊嗰個人好返未, 回復正常未

唔知佢地去邊
好多時去的都唔同人
冇問個荷蘭fd 果條友點
其實果次之後
令我深深明白到人類幾脆弱
人地要攪你
你係1 秒就倒下
應該話係科技太屈機
如果我地冇野保護自己個靈
根本就死梗
肉體幫你擋物理傷
但非物理真係攪唔掂

越知得多越會成為被攻擊嘅目標, 因為你會變得越嚟越關鍵同重要
所以都明白你話有啲嘢我哋唔知好過知
咁佢哋有冇教你點樣保護自己?

阿米星星的小孩

正,最鐘意厚書。睇完一齊交流下

阿米上網好似搵到

啱啱度過大約4cm 厚,應該滿足倒你睇厚書嘅願望
我啱啱先睇完序,淨係個序都好長
Upload 幾頁賽斯自述本書嘅大綱俾你睇吓,淨係睇大綱都已經「未出發先興奮」,你睇完大綱應該即刻想買

你講中左 個opening 講既全部都好想知
見佢可以送7-11 即刻忍唔住碌左卡

多謝推介
大概幾耐送到?

有得送去7-11 真係超方便
我嗰次星期六朝早落單, 星期一黃昏就收倒SMS 話可以攞貨
我諗你應該最遲星期二就會有得攞

三色你係咪本身已經可以link 到高我? 唔知你睇完可唔可以link 到賽斯呢
點睇地球係年輕定有60億年

三色你係咪本身已經可以link 到高我? 唔知你睇完可唔可以link 到賽斯呢

我都想試下連結高我同佢溝通下

我唔知係咪叫link 倒高我, 我會同內在溝通, 聆聽內在嘅訊息去行動
有時又會體驗吓內在嘅平靜和諧, 感受吓自己嘅光同本質
如果你係講卡拉嘅話, 我認知佢係我嘅指導靈
佢協助我靈性上嘅成長, 同埋幫助我活出我嘅最高目的

我都好想試吓連結賽斯, 相信佢係好有智慧嘅存有
睇到嗰章嘅時候我會試吓
話唔定你都連結倒喎!!

實際上連結高我嘅做法我唔太清楚, 我都係睇書慢慢理解點樣搵返自己嘅內在, 即係我係邊個
同埋透過冥想去連結返自己嘅靈魂, 內在嘅核心
慢慢就會冇咁易受外界影響, 更加容易聽倒內在嘅訊息
但係呢個係咪叫做連結咗高我, 我唔敢肯定

我唔知係咪叫link 倒高我, 我會同內在溝通, 聆聽內在嘅訊息去行動
有時又會體驗吓內在嘅平靜和諧, 感受吓自己嘅光同本質
如果你係講卡拉嘅話, 我認知佢係我嘅指導靈
佢協助我靈性上嘅成長, 同埋幫助我活出我嘅最高目的

我都好想試吓連結賽斯, 相信佢係好有智慧嘅存有
睇到嗰章嘅時候我會試吓
話唔定你都連結倒喎!!

好期待
咁等我都聽多d 內在聲音先

實際上連結高我嘅做法我唔太清楚, 我都係睇書慢慢理解點樣搵返自己嘅內在, 即係我係邊個

如果巴打有興趣同內在溝通嘅話, 可以學吓奧修禪卡, 我覺得好有用

如果巴打有興趣同內在溝通嘅話, 可以學吓奧修禪卡, 我覺得好有用

三色絲係自學奧修禪卡?

三色絲係自學奧修禪卡?

我係上堂學嘅
因為奧修禪卡可以話係集合咗奧修嘅精華, 如果本身唔了解奧修嘅教導係好難自學
同埋上堂會教你唔同嘅方法去用呢副卡, 例如牌陣, 同埋點樣問問題

三色絲係自學奧修禪卡?

我都睇緊奧修 脈輪能量
其實有時有少少唔太明
一啲識身心靈治療或者靈修既人唔係應該希望呢件事多啲人知多啲人接觸既咩
偏偏啲課程真係好撚貴
搞到想接觸想搵人學都無門路
利申學生

三色絲係自學奧修禪卡?

我都睇緊奧修 脈輪能量

小第打算去工x會學脈輪能量研習,有冇巴士試過
留名
想聽多的(人)
其實有時有少少唔太明
一啲識身心靈治療或者靈修既人唔係應該希望呢件事多啲人知多啲人接觸既咩
偏偏啲課程真係好撚貴
利申學生

我相信好多致力提升大眾靈性嘅人都係真心想做呢樣嘢嘅
奈何呢個物質世界咩都講錢, 如果唔係就生存唔倒

btw 巴打你想學啲咩?

三色絲係自學奧修禪卡?

我都睇緊奧修 脈輪能量

咁啱嘅, 我都想上呢個course 喎
其實有時有少少唔太明
偏偏啲課程真係好撚貴
利申學生

我相信好多致力提升大眾靈性嘅人都係真心想做呢樣嘢嘅
奈何呢個物質世界咩都講錢, 如果唔係就生存唔倒

btw 巴打你想學啲咩?

好多野都想學
Srt、高我/指導靈連結、修脈輪等等
http://www.the-truths.com/2016/03/the-law-of-attraction.html?m=1

appreciate what you have not what you want

共勉之

我都睇緊奧修 脈輪能量

咁啱嘅, 我都想上呢個course 喎

有冇資料呀?
https://www.youtube.com/watch?v=yBkpYN0Qgic
ASTRONAUT BUSTED Trying To Hide UFOs Near ISS! 1/14/17

正,最鐘意厚書。睇完一齊交流下

阿米上網好似搵到

啱啱度過大約4cm 厚,應該滿足倒你睇厚書嘅願望
我啱啱先睇完序,淨係個序都好長
Upload 幾頁賽斯自述本書嘅大綱俾你睇吓,淨係睇大綱都已經「未出發先興奮」,你睇完大綱應該即刻想買

佢本夢與意識投射就係講出體

正呀喂,又要買多本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞