有冇人對宇宙同外星人好有興趣?(7.5)

1001 回覆
63 Like 9 Dislike
關於點樣冥想返去宇宙本源。
首先都係留意返呼吸,慢慢去到無念頭之後,想像自己嘅意識慢慢擴大,超過身體,再擴大到間房,間屋,香港,地球,一步一步擴大,去到你宇宙嘅本源。

好多人都唔係一次就去到,要慢慢黎。

去到你就會有感應知道自己返感去。

各位啱啱想試冥想嘅巴打,如果覺得自己能量未夠正面嘅時候,最好日頭先做冥想,同埋記得記得開返個白光金字塔保護自己。

因為我多數夜晚做,有時都會見到奇怪野

白光金字塔係純粹自己想象?
另外想問巴絲們冥想、打坐點做保護/結界?

自己想像就得架啦

唔同人有唔同方法嘅,我就慣左做白光金字塔。

試過有次夜晚做,頂,突然間閃過有個白衫長髮女人好近咁好似隔住隻窗響出面拍我個金字塔,嚇到我即刻開到個金字塔成間屋咁大

無人係天生比人差,只係其他人起步比你早,我自已都睇左最少十年書,又學左好多相關嘅野先會覺醒到,你慢慢了解自己,睇下多d靈修嘅書,你以為呢一刻無用只係你未夠靈敏去感應內在同高我,繼續睇書同練習其實係一直幫你預備緊覺醒嘅時機。

講得好好,靈修真係長時間同經過困惑階段

係,我以前係毒撚一個,唔想同人溝通。之後無啦啦出體,接觸左newage資料十幾年,由相信到唔相信再變返相信,中間都試過好困惑,因為成日比人話低能白痴,信啲咁野。

我以前細個1x歲時好迷new age同水晶 白魔法等等
比我屋企人笑鳩我 屋企人講既說話大家應該都會估到大概係咩
直到宜家見到宜個post同今年20歲個post先重新執番起

覺醒左好多年啦,等你地咋

Tardis 喵巴
其實覺醒既意思係咩?
覺醒係修道中既邊一個層次?
冥想/打坐,係咪覺醒既第一步?

我認為既覺醒係了解人係有靈魂永生,唔係死後如燈滅,落黎地球只係暫時性。果啲一日到黑掛住搵錢、貪戀權力既人就未覺醒,佢地唔了解死後其實咩都帶唔走。人生在世,只在乎經歷,只有經歷先可以帶去下一世,所以大家盡量去體驗多啲三維世界,增長宇宙觀、靈性觀,是為覺醒。

唔計任何神秘經驗,我同意喵巴嘅講法,你個人係會明白好多人做緊一啲完全唔重要嘅嘢,只係畀呢個社會昆咗
我自己會成日反思自己依家行緊嘅路,將佢同以前嘅自己會做嘅選擇(即係其他一般人會做嘅嘢)比較,比較完會覺得佢地未明啫,自己咁做先係正路,我會試下搵下個心入面係唔係仲有一絲絲不安,想同佢地個世界接返軌,但我發覺越來越冇不安,只會越來越肯定丶平靜。
例如尋晚諗到嗰樣嘢(協助啲BB),就係有嗰種"肯定"嘅感覺。
我仲肯定自己想反覆咁反省,唔會自負丶覺得自己叻或高人一等,我要肯定自己冇一啲"為私"嘅諗法,我覺得呢D諗法係"非正念",我會喺個心底、好底好底嗰度搵清楚有冇"自私"喺入面。呢個係我自己對自己嘅要求。
其實只要覺得肯定,抱持正念就可以了。
仲有,通常D人會睇一D事時分佢係好定壞,其實D事同時係好亦係壞,我通常儘量係睇件事嘅本質囉。
Sorry for 1999.

覺醒唔係淨係得咁少,你地嘅經歷好似係覺悟嚟。覺醒係你可以無時無刻都連接到高我,可以用第三眼,可以見到自己嘅過去現在同未來。
我都係決定同大家分享一樣嘢先瞓
其實頭先睇賽斯嘅說話令我有一番感觸同喜悅
佢話呢個post 出現係要令準備覺醒嘅人覺醒
我想講真係咁樣
因為……我尋晚覺醒咗 (即係啱啱嗰晚)

我都睇倒呢個post 入面嘅人已經喺覺醒路上
最好嘅已經安排咗,順住內在嘅指引去做就會踏上最快嘅路

請問你點知自己覺醒左?
新手學嘢
小弟係第一個Po嗰時開始接觸冥想 連接高我
斷斷續續都叫做到而家
但係好似冇乜顯著嘅感覺

想問各位巴絲係冥想嘅時候有咩心法
有冇話感覺到啲咩 就係等於搵啱左個方法
同埋好想知道高我係點樣搵

一定唔可以急,由第一post到而家都只係幾個月,有好多人都要做成幾年,什至一世。建議你唔好只係專注喺連接高我,而係其他更有意義嘅事同埋聽多啲經歷多啲。
高我唔好強求去搵,喺適當嘅時候佢就會同你連接,記住要信自己。
連接到高我/指導靈既巴絲係長時間冥想累積而黎定點?因為我想試下連接指導靈
琴晚朋友幫我開左akashic records見到我d masters, 指導期間感覺上我d masters幾風趣 所以我想同佢地傾下計有時(好似痴線咁但我真係有呢個念頭)
同埋有d野唔到唔信,琴日晏就去左間鋪有賣鹽燈。當晚masters就叫我買返細細盞既鹽燈放係房。好似冥冥中有安排

係,我以前係毒撚一個,唔想同人溝通。之後無啦啦出體,接觸左newage資料十幾年,由相信到唔相信再變返相信,中間都試過好困惑,因為成日比人話低能白痴,信啲咁野。

我以前細個1x歲時好迷new age同水晶 白魔法等等
比我屋企人笑鳩我 屋企人講既說話大家應該都會估到大概係咩
直到宜家見到宜個post同今年20歲個post先重新執番起

應該好多人都沉睡左一排,之後連登咁多古怪野先出返黎,以前啞忍左好耐,比人笑到面黃

一路以黎堅信係有呢啲野
但識少少同身邊人講比人駁兩句就講唔到落去
呢個post真心學到勁多野
身邊人開始比我講服 開始接受

唔計任何神秘經驗,我同意喵巴嘅講法,你個人係會明白好多人做緊一啲完全唔重要嘅嘢,只係畀呢個社會昆咗
我自己會成日反思自己依家行緊嘅路,將佢同以前嘅自己會做嘅選擇(即係其他一般人會做嘅嘢)比較,比較完會覺得佢地未明啫,自己咁做先係正路,我會試下搵下個心入面係唔係仲有一絲絲不安,想同佢地個世界接返軌,但我發覺越來越冇不安,只會越來越肯定丶平靜。
例如尋晚諗到嗰樣嘢(協助啲BB),就係有嗰種"肯定"嘅感覺。
我仲肯定自己想反覆咁反省,唔會自負丶覺得自己叻或高人一等,我要肯定自己冇一啲"為私"嘅諗法,我覺得呢D諗法係"非正念",我會喺個心底、好底好底嗰度搵清楚有冇"自私"喺入面。呢個係我自己對自己嘅要求。
仲有,通常D人會睇一D事時分佢係好定壞,其實D事同時係好亦係壞,我通常儘量係睇件事嘅本質囉。

覺醒唔係淨係得咁少,你地嘅經歷好似係覺悟嚟。覺醒係你可以無時無刻都連接到高我,可以用第三眼,可以見到自己嘅過去現在同未來。

或者我定義比較鬆

好嚴謹嘅要求,咁我覺咗一半咋 有冇得覺一半㗎?
其實我荒廢咗好耐...

我諗住跟張博士,本身都諗馬跟angus

但係聽佢講話咩做治療時可以講事非同打麻雀,我自己唔太認同,因為作為一個醫人既channel, 咁樣我覺得其實係會影響到人,跟住就唔係太buy 佢,想搵第二個跟了

我都唔太認同 同埋佢話靈氣唔洗打坐
不過KC Cheung都有啲唔好既comment

可唔可講一講
其實想接觸newage,學下野,都似咁難咁
書又有鳩吹,野又有人亂教
我自從追完啲post後自己又有再搵其他關於外星人及靈魂的資料。其中我搵到一篇關於1947年同外星人之間嘅對話,入面講到每個人類嘅靈魂其實係永恆的存在,而我們的靈魂亦係全知全能的,可以講聖經中的「上帝」就係形容緊靈魂狀態的我們。但是當初有一些靈魂被強行洗腦,忘記一切知識,然後被迫進入地球不斷輪迴。而肉體係一個監獄,地球則係一個大監獄,困住所有曾經被捕的靈魂們,永遠無法離開依個結界。據說呢個結界(所謂的孟婆湯)係籠罩整個銀河系,如果我哋冇辦法覺醒嘅話就永遠都冇辦法超越了結界,要永永遠遠輪迴於依個世界。

睇完呢篇野之後,我就覺得好震撼但同時又好絕望,因為據說過去只有少數人,如老子,能完全覺醒,突破結界,不用再輪迴。我地是否能係有生之年參透依一點而不必再一次忘記所有野,重新輪迴。

所以我想請教各位,是否可以透過打坐連結高我?而有同高我接觸過的巴絲們,當初接觸高我嘅時候係一個乜嘢感覺?

巴打,其實你講嘅野喺前幾個post我都有講過一樣嘅意思,不過可能我講得唔詳細,所以無咩人理。希望有人會相信你講嘅野。

連接高我最快捷嘅方法就係做多啲內在嘅修行,並且要對所有野持開放嘅意見。如果唔夠開放,當高我同你連接果陣,你會以為自己有幻聽幻覺,到時搞到有精神病就唔好啦。另外,要有分辦正邪嘅心並要凡事思考,唔止高我會同你連接,有啲低頻嘅(人)亦有機會同你連接,然後將你導向死亡。為左防止呢啲事發生,高我喺你準備好之前唔會同你連接,確保你真係安全。

但係聽佢講話咩做治療時可以講事非同打麻雀,我自己唔太認同,因為作為一個醫人既channel, 咁樣我覺得其實係會影響到人,跟住就唔係太buy 佢,想搵第二個跟了

我都唔太認同 同埋佢話靈氣唔洗打坐
不過KC Cheung都有啲唔好既comment

可唔可講一講
其實想接觸newage,學下野,都似咁難咁
書又有鳩吹,野又有人亂教

首先,欲速不達。
佢會喺適當時候搵到你,可能你依家開咗個頭,幾年後先係時候㗎
關於點樣冥想返去宇宙本源。
首先都係留意返呼吸,慢慢去到無念頭之後,想像自己嘅意識慢慢擴大,超過身體,再擴大到間房,間屋,香港,地球,一步一步擴大,去到你宇宙嘅本源。

好多人都唔係一次就去到,要慢慢黎。

去到你就會有感應知道自己返感去。

各位啱啱想試冥想嘅巴打,如果覺得自己能量未夠正面嘅時候,最好日頭先做冥想,同埋記得記得開返個白光金字塔保護自己。

成日有個好白癡嘅問題想問
其實冥想要觀想嘅時候 應該合埋眼定張嘅眼

我睇西藏生死書個仁波切話係打開眼,咁先會通左啊知咩論位。

無人係天生比人差,只係其他人起步比你早,我自已都睇左最少十年書,又學左好多相關嘅野先會覺醒到,你慢慢了解自己,睇下多d靈修嘅書,你以為呢一刻無用只係你未夠靈敏去感應內在同高我,繼續睇書同練習其實係一直幫你預備緊覺醒嘅時機。

我都係由信,到唔信,近排信返
不過我冇乜特別經驗,haha
可能真係唔急得,都6,7 年了

我都係由信,到唔信,近排信返
不過我冇乜特別經驗,haha
可能真係唔急得,都6,7 年了

之前噢巴講過話有D嘢想講但唔准講會被封口、腦郁唔到,呢D我都試過,所以我已經荒廢咗好耐了~~
我自從追完啲post後自己又有再搵其他關於外星人及靈魂的資料。其中我搵到一篇關於1947年同外星人之間嘅對話,入面講到每個人類嘅靈魂其實係永恆的存在,而我們的靈魂亦係全知全能的,可以講聖經中的「上帝」就係形容緊靈魂狀態的我們。但是當初有一些靈魂被強行洗腦,忘記一切知識,然後被迫進入地球不斷輪迴。而肉體係一個監獄,地球則係一個大監獄,困住所有曾經被捕的靈魂們,永遠無法離開依個結界。據說呢個結界(所謂的孟婆湯)係籠罩整個銀河系,如果我哋冇辦法覺醒嘅話就永遠都冇辦法超越了結界,要永永遠遠輪迴於依個世界。

睇完呢篇野之後,我就覺得好震撼但同時又好絕望,因為據說過去只有少數人,如老子,能完全覺醒,突破結界,不用再輪迴。我地是否能係有生之年參透依一點而不必再一次忘記所有野,重新輪迴。

所以我想請教各位,是否可以透過打坐連結高我?而有同高我接觸過的巴絲們,當初接觸高我嘅時候係一個乜嘢感覺?

巴打,其實你講嘅野喺前幾個post我都有講過一樣嘅意思,不過可能我講得唔詳細,所以無咩人理。希望有人會相信你講嘅野。

連接高我最快捷嘅方法就係做多啲內在嘅修行,並且要對所有野持開放嘅意見。如果唔夠開放,當高我同你連接果陣,你會以為自己有幻聽幻覺,到時搞到有精神病就唔好啦。另外,要有分辦正邪嘅心並要凡事思考,唔止高我會同你連接,有啲低頻嘅(人)亦有機會同你連接,然後將你導向死亡。為左防止呢啲事發生,高我喺你準備好之前唔會同你連接,確保你真係安全。

睇完依段說話,個身feel 到毛孔好似有一野張開左咁。師父明白了
我都係決定同大家分享一樣嘢先瞓
其實頭先睇賽斯嘅說話令我有一番感觸同喜悅
佢話呢個post 出現係要令準備覺醒嘅人覺醒
我想講真係咁樣
因為……我尋晚覺醒咗 (即係啱啱嗰晚)

我都睇倒呢個post 入面嘅人已經喺覺醒路上
最好嘅已經安排咗,順住內在嘅指引去做就會踏上最快嘅路

多謝三色豆
我莫名其妙一直被依個post吸引著
由post1到依家7.5一直留意著

我都係,欲擺不能,但感覺到係有益,一齊加油

恭喜三色豆

三色絲可唔可以分享下感受?聽到你話覺醒左有種感動,想聽下你分享

當時有種好特別嘅感覺, 感覺到自己唔同咗
同埋感到狂喜, 啲淚水標出嚟 , 係咁笑
最直接嘅講法係, 終於知道自己係邊個
同埋確實知道呢個肉體, 房嘅牆壁, 仲有地球都係困唔住我
我想去邊就去邊, 我係自由嘅

仲有另一個感覺係覺得好完整
"我"一直都喺度, "真理"一直都喺度, 點可能睇唔倒?
我終於"睇" 倒喇

同埋我係嚟地球旅行嘅, 地球係我嘅旅館
我嘅家喺"一" 嗰度

有個感覺係, 時間只係我哋創造出嚟嘅嘢, 同一架車, 一棟樹冇分別 (同樣係我哋創造出嚟嘅)

呢個如果無錯,係覺悟嘅一部分。非常之好,你已經進入左通向覺醒嘅第二步。記住一定要繼續練習,記住呢個感覺,呢啲真理就係所謂嘅真相,前年我都經歷過,了解到我落嚟地球係要協助地球,由於地球同人類有好強嘅連結,所以我會幫埋人。
的確,呢個世界你見到嘅都唔係最真實,我感覺到呢個世界有好多謊言同埋詐騙,但深信只要自己可以用光行事,分享光嘅一面出去,就一定可以令更多人跟隨光,就好似一百隻猴子嘅實驗咁

往後應該會有更具"挑戰性"嘅經歷,三色豆要加油。

三色絲可唔可以分享下感受?聽到你話覺醒左有種感動,想聽下你分享

當時有種好特別嘅感覺, 感覺到自己唔同咗
同埋感到狂喜, 啲淚水標出嚟 , 係咁笑
最直接嘅講法係, 終於知道自己係邊個
同埋確實知道呢個肉體, 房嘅牆壁, 仲有地球都係困唔住我
我想去邊就去邊, 我係自由嘅

仲有另一個感覺係覺得好完整
"我"一直都喺度, "真理"一直都喺度, 點可能睇唔倒?
我終於"睇" 倒喇

同埋我係嚟地球旅行嘅, 地球係我嘅旅館
我嘅家喺"一" 嗰度

有個感覺係, 時間只係我哋創造出嚟嘅嘢, 同一架車, 一棟樹冇分別 (同樣係我哋創造出嚟嘅)

呢個如果無錯,係覺悟嘅一部分。非常之好,你已經進入左通向覺醒嘅第二步。記住一定要繼續練習,記住呢個感覺,呢啲真理就係所謂嘅真相,前年我都經歷過,了解到我落嚟地球係要協助地球,由於地球同人類有好強嘅連結,所以我會幫埋人。
的確,呢個世界你見到嘅都唔係最真實,我感覺到呢個世界有好多謊言同埋詐騙,但深信只要自己可以用光行事,分享光嘅一面出去,就一定可以令更多人跟隨光,就好似一百隻猴子嘅實驗咁

往後應該會有更具"挑戰性"嘅經歷,三色豆要加油。

咁下一步會點?

成日有個好白癡嘅問題想問
其實冥想要觀想嘅時候 應該合埋眼定張開眼

合埋眼
如果張開眼可以唔眨眼一個鐘都可以

合埋眼同張開眼都可以,從來無人話過一定要合埋眼先可以冥想,因為冥想最重要係專注,而由於合埋眼可以容易專注好多,所以大部分人先至合埋眼。

多謝港大巴打 。我再想問下打坐(集中呼吸)同冥想有冇衝突?定係其實做其中一樣都有相同效果?

合埋眼
如果張開眼可以唔眨眼一個鐘都可以

合埋眼同張開眼都可以,從來無人話過一定要合埋眼先可以冥想,因為冥想最重要係專注,而由於合埋眼可以容易專注好多,所以大部分人先至合埋眼。

見過開眼做有人會望著燭光

或者我定義比較鬆

其實我荒廢咗好耐...

梗係可以啦 0同1之間都包括左好多小數,更何況係覺醒?

一般而言,會係:覺知>>覺悟>>覺醒。

覺知係指你發現到有某啲唔係好正常嘅野,同埋會希望喺另一方面找尋更多。

覺悟係指當你發現到某啲真理同真相果陣,你會對自己有所要求,喺靈性方面做得更多,讓自己可以得到書本外嘅知識。同時,有機會憶起自己零碎嘅記憶,慢慢找尋最清澈嘅內在。

覺醒係指你唔單止連接到高我,更可以清楚地看到過去現在未來,會清楚知道唔同時代嘅"我"是誰,並進行自己嘅使命等等。

賽斯大師,請問有咩可以更正或更詳盡嘅解釋?

或者我定義比較鬆

其實我荒廢咗好耐...

梗係可以啦 0同1之間都包括左好多小數,更何況係覺醒?

一般而言,會係:覺知>>覺悟>>覺醒。

覺知係指你發現到有某啲唔係好正常嘅野,同埋會希望喺另一方面找尋更多。

覺悟係指當你發現到某啲真理同真相果陣,你會對自己有所要求,喺靈性方面做得更多,讓自己可以得到書本外嘅知識。同時,有機會憶起自己零碎嘅記憶,慢慢找尋最清澈嘅內在。

覺醒係指你唔單止連接到高我,更可以清楚地看到過去現在未來,會清楚知道唔同時代嘅"我"是誰,並進行自己嘅使命等等。

賽斯大師,請問有咩可以更正或更詳盡嘅解釋?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞