[屎忽痕] no sleep 恐怖短故翻譯

1001 回覆
903 Like 5 Dislike
[翻譯] reddit極短篇-床底下的怪物

-------------------------------------------------
呢篇我覺得一定有人話睇唔明

睇一次就明
求他還不懂事原文link

-------------------------------------------------

睇一次就明

等閱讀理解0蛋嘅我估下先…
呀媽殺咗爸爸 熄燈姐係唔再善良?
留名

睇一次就明

我係咁理解
留名
reddit短篇-他還不懂事啊!

完全係一個怪獸家長既惡魔育成故事
[翻譯] Reddit極短篇:小寶寶 BY PTT

我的妻子流產了。
她已經懷這孩子有很長一段時間,據醫生說當時的意外很反常。
這讓我崩潰了,簡直讓我要得了精神病。
我的妻子也很難適應這一切。我嘗試了所有可能的治療,但卻沒有任何效果。最後,我找了一個洋娃娃給她照顧。
她擁抱洋娃娃時就像在抱自己的小孩一樣。替他包尿布、洗澡……甚至想要餵它母乳,我開始有些擔心這太超過了。某一晚,我試著將假娃娃拿去丟掉,但我妻子卻開始尖叫並對我咆嘯,甚至想將我的眼球挖出來。這太讓我心碎了。
「別碰我的孩子!」她大喊,將襁褓中的娃娃抱得更緊。
我必須採取更激烈的手段。
我趁她在睡覺時偷偷溜進了"嬰兒房"並偷走了娃娃。我不能直接將它丟掉(否則會被找回來),所以我將它丟進火堆中。它燒得很快,火舌迅速地將娃娃的衣服吞沒。我聽到妻子從樓上叫喊「我的孩子在哪?」。我望向了火堆。
在熊熊火焰中,我可以瞥見一副小小的、被火焰吞沒的骸骨。

呢篇真係唔係幾明,係op精神病而個bb冇死到

有冇原link睇

我的妻子流產了。
我的妻子也很難適應這一切。我嘗試了所有可能的治療,但卻沒有任何效果。最後,我找了一個洋娃娃給她照顧。
她擁抱洋娃娃時就像在抱自己的小孩一樣。替他包尿布、洗澡……甚至想要餵它母乳,我開始有些擔心這太超過了。某一晚,我試著將假娃娃拿去丟掉,但我妻子卻開始尖叫並對我咆嘯,甚至想將我的眼球挖出來。這太讓我心碎了。
我趁她在睡覺時偷偷溜進了"嬰兒房"並偷走了娃娃。我不能直接將它丟掉(否則會被找回來),所以我將它丟進火堆中。它燒得很快,火舌迅速地將娃娃的衣服吞沒。我聽到妻子從樓上叫喊「我的孩子在哪?」。我望向了火堆。

有冇原link睇

到底點解可以唔明
可以話係眼花睇錯
可以話係個公仔入面收埋左d骸骨
可以話係火堆入面本來就有d唔知咩骨
話係人既話現實又無乜可能,個火堆溫度到底有幾高先可以瞬間燒到見骨?
但老老實實,根據個故事既原意
擺明就係想講主角先係有精神病果個,搶左老婆個BB(唔理係無流產到生左出黎/偷人個b/領養)丟去燒而佢以為個b係洋娃娃
上面果d人問問問又係 睇故事淨係睇字又唔去咀嚼下諗下究竟個作者想講d咩出黎

睇一次就明

我係咁理解

唔再善良 -> 襯老公出差派帽 帶男人返黎啪啪啪
犯左Lust色慾
終於追哂啲故
支持樓主再share多啲

我的妻子流產了。

有冇原link睇

到底點解可以唔明
可以話係眼花睇錯
話係人既話現實又無乜可能,個火堆溫度到底有幾高先可以瞬間燒到見骨?
擺明就係想講主角先係有精神病果個,搶左老婆個BB(唔理係無流產到生左出黎/偷人個b/領養)丟去燒而佢以為個b係洋娃娃
上面果d人問問問又係 睇故事淨係睇字又唔去咀嚼下諗下究竟個作者想講d咩出黎

似係
作者寫到老母想要bb想到精神病
其實係老豆唔想要bb搞到精神病

有冇原link睇

到底點解可以唔明
可以話係眼花睇錯

我唔明係唔明作者係咪真係想咁寫?
因為成件事好唔合理
如果bb冇死咁點解作者會有精神病
如果係本身就有,但係譯文係冇clue
如果想寫老婆冇病亦都係冇clue
所以先諗住睇原link睇吓有冇miss details

而家啱啱諗到合理解釋:bb死咗,兩公婆都癲咗,op搶人b以為洋娃娃俾老婆,老婆婆又真係當咗佢係仔

有冇原link睇

到底點解可以唔明
可以話係眼花睇錯

我唔明係唔明作者係咪真係想咁寫?
因為成件事好唔合理
如果bb冇死咁點解作者會有精神病
如果係本身就有,但係譯文係冇clue
如果想寫老婆冇病亦都係冇clue
所以先諗住睇原link睇吓有冇miss details

而家啱啱諗到合理解釋:bb死咗,兩公婆都癲咗,op搶人b以為洋娃娃俾老婆,老婆婆又真係當咗佢係仔

nosleep本來d故事就唔合理 我只係覺得咁樣會符合返nosleep d twist套路遮(一開始話係正常果個先係痴線)
你果個理解都可以 正如我上面所講 就算簡簡單單話佢眼花都得
用合理黎計一般火堆根本無可能瞬間燒到見到成副骸骨
我屌人話唔明都係屌唔用腦去理解成個故事想講乜 唔係屌巴打呢種諗係邊種twist既"唔明"

live左
no sleep d 故係唔合理+1
我同意上面巴打講op先係精神有問題
其實短篇故黎黎去去都好似差唔多,追到而家我覺得有d免疫
reddit短篇-他還不懂事啊!

完全係一個怪獸家長既惡魔育成故事

大陸閪完美演譯
好似長故恐怖啲
係咁話人唔明果d 真係好撚煩
而家係咪人地問下討論下都唔撚得
一定要個個睇完就哦 冇懸念然後上一頁
個人覺得短篇鋪唔到伏筆
所以冇咁有feel
自已都係鐘意長故多

大家有冇下個post既名推薦
唔止nosleep
想加埋台仔d真實經歷,日本怪談落去
鍾意上面啲短故 易入口 唔會覺得太長唔想睇 其實呢啲故事好開放式既姐 覺得係咩咪係咩 總之個bb係真實 無論真係佢生定係偷人都一樣咁恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞