[超突發]酒樓部長安排熟客打尖 壹周刊放蛇當場踢爆直擊!

1001 回覆
548 Like 47 Dislike
商業機構有先後次序有咩咁出奇
如果真係消費左100萬都冇優待就真係好撚唔公平喇, 咁錢仲有咩用
唔跟規距既野揚左出黎就要收斂 唔係話好合理 依d基本道德
世界係好多灰色地帶 大家都唔洗講出黎 你講出黎就需要遏止
如果一個正當既政府 見d事揚左出黎仲話好合理既時候 執法部門就會出黎控制情況
你要佢公開講,佢一定話唔會比㗎,我意思呢樣就係公關問題。

但同時佢亦唔會去ICAC告個員工出賣公司利益,因為本身客人同部長關係好,酒樓係得益。
呢個世界
1. 你有好大舊錢
2. 你同果個人有關係

個個埋來都話熟客 ?你就想啦
你估幫你買多幾籠燒賣就叫熟客
其實真係好正常好普遍既現象
唔好講酒樓 自己做開生意(各行各業)都一定會有對熟客有優待既現象
其實又無必要搞到咁大拎黎講
有冇坐過紅van
無啦啦有個人上車,同司機say hi
再自動波全車前左手邊個位
人地日日留枱食飯都叫打尖
落club都係識人直入,點解新聞又唔報,好撚唔公平呀

而家d記者真係無撚腦到
社會愈來愈反智就係因為呢d媒體,真正唔公義既野又唔報,屌你老母垃圾記者
你會唔會成日用幾千蚊搭車?
A間唔時就黎幫襯 一埋單就起碼4位數
B唔知幾耐先會黎一次 幾舊水
有得比較
遲d搭車
同個司機熟 日日搭
可唔可以打尖

可以啊 俾埋私家位你添
連登仔:一路都係咁,就代表冇問題,大陸閪?
成班仲以為公平
屌那星 依家個社會根本就唔會有公平
會公平就唔會有毒撚依個字存在
咁大個人仲發緊夢
唔好講日本
先進 歐美國家都會好多依種情況
歐美班有錢人更加唔需要等
無論香港 中國 歐美 日本 都係咁
醒下啦 成日傻撚
搭得多的士 的士佬熟絡會俾私線你或者call台快線加折
瞓醒未
樓上啲老屎忽諗法真係好恐怖
仲舉埋啲老細自己批准嘅例子黎打飛機
個問題樓本唔係熟客制度 而係收受利益得到好處
如果真係有內部準則明文寫住允許呢種收受行益嘅情況 洗撚咁鬼崇咩

事實就係呢啲只係老闆隻眼開隻眼閉嘅行為
因為習以為常就冇問題 你班兒登仔都係番上大陸住啦 啱晒你地
你可以試下
銀行都分客grading
即係話呢個世界好虛偽
但好多人奴性重到覺得唔需要改變、不嬲係咁
甚至提出改變既人就話佢地搞事
釣魚引下討論
呢D新聞冇價值,但引來一班child登話不公
已經夠Noise
你坐飛機坐得多見你係frequent flyer都免費升級左你先啦
call ICAC啦
諗咗下
熟客有得快其實都理解到
但點解收利是會係合理
支那人奴性係特別重
私營機構規則係人地自己訂,人地有咩內部指引關你撚事,其實呢d事唔係下下要講法律,最緊要係合理,人地熟客消費多有優待係正常過唔正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞