[超突發]酒樓部長安排熟客打尖 壹周刊放蛇當場踢爆直擊!

1001 回覆
548 Like 47 Dislike
街市買野都係咁 約定俗成
去啲出名既食店都會咁 生熟客之分
樓豬攞左籌 等左好耐都冇枱 又冇人招待 嬲嬲豬
最多下次黎飲茶免你茶錢
Child登真係child登 成班都唔知細個有冇跟過屋企人飲茶
咁都可以反 計我話依啲都反既人應該冇去開茶樓飲開茶
咁唔通你係熟客,個部長俾免茶你,你又去舉報佢?
落多D茶葉比佢
屌,出面買嘢識人都有員工價啦
知客一直已來,都係油水位啦
如果個個都book得位,咁就ok
大廈清潔工人收受住戶自願提供的利是,會否觸犯法例?
「利是」是利益的一種,清潔工人必須先得到聘用他的僱主(法團或物業管理公司)的批准才可收受任何與他職務有關的利益。
小心話你識巴士車長可以留位
識狗鐵高層可以留位呀
巴士係公共服務,巴士公司係防止賄賂條例下嘅「公共機構」,法例要求係高啲
酒樓食肆就係私營機構
其實做生意有熟客好正常,咁都有得上新聞,on9
佢地會屌你唔透明,無公開點先係大客,有無會員等級制度。
十足十啲蝗,又要屌又要死黎買,有骨氣咪咪撚俾生意佢做,望佢執笠(將自己睇得咁重要。)
下 街坊幫襯開 比佢插隊入先 呢d優待咪人情味 有幾新穎???你係咪小學未畢業唔識呢個term?
現實係生客想R 免茶, R唔到就嬲就去告人

呢d根本係公司允許, 部長咪又係打工, 同埋根本唔洗有明確規劃
正常,咁都叫正常
私人公司僱員可否在聖誕節期間接受客戶、供應商等提供的禮物?
私營機構的僱員必須得到聘用他的僱主的批准才可收受客戶、供應商等提供的禮物,傳統習俗是不可作為收受利益的免責藉口。

仲要拗? 犯法都冇問題?
如果你認為部長咁做,公司老細係唔知道嘅話,其實係無咩可能。
上面死都要話有問題果班on9仔仲on9過單新聞
你唔係VIP ,點解要俾你book ?
其實呢d歪風係時候要改變

唔通又想變番「過年要比部長大利是」先有得「做熟客」?
你覺得僱主唔知?
僱主批准左邊度犯法?
嘩我屌你老母 連收利是都唔撚得 真係救撚命 法律唔係比你咁用架 法律不外乎人情呀 好彩連登係少數 如果香港班後生仔係咁既思想 香港真係絕對無得救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞