[超突發]酒樓部長安排熟客打尖 壹周刊放蛇當場踢爆直擊!

1001 回覆
548 Like 47 Dislike
只係公關同形象問題。
閣下流緊支那蝗血
ICAC 唔係淨係管政府
其實個現象真係唔好,搞到有權有錢就大晒咁,教壞埋d細路,個社會就係咁腐敗落去
講到好似外國唔會比特權d熟客咁
你成日幫襯一個雞頭, 佢有好野到都留比你先啦
紅牌骨妹都熟客優先啦, 係咪又要搵ICAC呀
打關係全世界都要架啦, 群體生活就係講關係, 你以為係programming跟足rules呀?
終於有個正常可以討論既點比反對既人
你就係生活係一個咁既社會,何來教壞
如果個post改為"樓下保安一到新年就主動開門,收人利是"
我相信即使係平常事都唔會有咁多人撐
讀書啦child登仔
向你討教吖智者,想睇吓你有咩突破性觀點吖
最鍾意人用扭曲咗啲觀點說教,細佬我洗耳恭聽
點解顧及形象問題
樓上都有講 呢啲野幾十年都係咁 大家都知有呢樣野 大家都默許 冇問題
既然係咁 大家大門口入咪得 反正都知
係呀下次無明確標準同會員制度,公開透明既公司,千奇咪幫襯,你有你既選擇權。明就明,唔明都無辦法,無人有責任塞錢入你袋,成個小醜無乜意思。
係, 上面睇得出好多搵10零k/未出來做過野
熟客唔係因為你一次比一兩千貼士佢而同你熟
問得出點為止熟, 好明顯未去到呢個層次
蝦蝦霸霸 欺男霸女 果種大哂咪有問題囉
係間鋪頭到大哂 有咩問題?
接受現實啦, 呢個社會 識人好快升職. 收賣關係, 扮熟好正常.
外交官都係咁做,

你話 熟就可以打尖, 熟客留番好野比佢, 公平咩, 有ICAC 捉你班撚樣....
我唔想回應你呢D 咁ON9 幾道理
「打關係」是否一個公平、理想、文明的制度呢?

群體是否應該建立一個公平的制度?
其實呢單野真係唔關華人地區事,度度都有熟客架啦
人地熟客的確有付出,
例如日日都去呢間茶樓飲,唔去隔離對手個間
過時過節買嘢,得閒包場搞party又會包底一兩圍
知唔知人地茶樓最賺錢唔係賺你生客個一二百蚊坐成朝
好多事情唔係非黑即白,你以為你真係帶盒甜品就有得優先咩?擺明人地一早就識個部長,打好關係,先有機會俾人㗎,唔係你以為咩叫人際關係?
仲有樓上啲例子全部都係老細話得 老細話可以
點解唔舉番啲顧員自己話可以嘅例子
你都戇居
Child登仔好有志氣
靠自己對手爬上位
洗靠關係?
其實根本就係你出現得多,佢認得你先係重點,佢哋係都要講到話係封利是。
呢啲就真係用老細錢幫自己買人情啦...以前啲老嘢見到自己啲熟人上兩籠燒買 蓋印就蓋一籠,
熟客留位果啲真係為屌而屌,酒樓可以打電話頂枱,唔一定要現場拎飛,如果個人日日都嚟食,佢話聽日照舊嚟,咁算唔算口頭訂咗位?? 唔好話香港 全世界大把人去到餐廳唔洗攞位之餘直頭連坐邊張枱都固定埋.
賄賂??可能遲啲消費得多,部長送個飯後甜品都算賄賂,酒樓免費泊車2個鐘,部長幫你蓋夠4個鐘又係賄賂,免茶免芥都算損害公司利益
平時半年都唔幫襯一次,食親都得果一百幾十埋單又想R著數,仲衰過啲阿燦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞