[超突發]酒樓部長安排熟客打尖 壹周刊放蛇當場踢爆直擊!

1001 回覆
548 Like 47 Dislike

往酒樓飲茶,人多時要取籌等位是常識吧。但有讀者向本刊投訴,大埔新達廣場的潮江春,有部長經常私下幫熟客插隊留枱,非常離譜

為求真相,記者上週日前往實地視察。咦,一個兩個均是這樣,為何他們均站在後門和收銀處旁?這位咬著芒果乾的大叔,站著等待大約5分鐘,一名女部長就靜俏俏安排入座。

就是這樣,大叔施施然插隊入座,原本於門口等候的親友,當知道有位後,就大模斯樣會合。

輪到第二個女茶客站左收銀處旁,她均是沒有取籌,果然不消幾分鐘,她成功插隊入座,一眾親友又很有默契出現,還送贈一盒甜品予得力部長,就當是回禮吧。

如是者,不停有熟客橫手干預,他們均熟悉規矩,最可憐要算是一班乖乖站在門口排隊的食客,記者也嘗試領取二人枱籌號,最終卻要苦等接近一小時。

及後,由於職員對記者在場內拍攝感到可疑,再不敢幫熟客插隊。此時,一位持柺杖的婆婆站在後門呆等約十分鐘,沒有職員理會她。婆婆表情很無奈,因為記者正靠近她身旁,所以無職員敢上前接觸她,於是婆婆就索性自己出馬霸枱,最後當然失敗而回。

記者上前踢爆這批茶客和侍應,經理高先生見狀隨即上前勸阻,着茶客不用回應,高經理亦否認提供插隊貴賓式制度。

美心集團就事件回覆本刊,已要求員工應按照相關指引同流程處理。

採訪:艾馬 劉名

攝影:劉名

立即下載《壹週刊》Apps,隨時隨地睇盡時政專題、深度偵查、娛樂熱話!
中國人/廢老拉關係文化,好平常
一定要踢爆佢地
唔咁做d年糕月餅點賣得出
馬英九看手錶
唔係不嬲都有?
中秋端午啲贖罪券
呢D叫做識人好過識字
關你撚事咩
我唔收佢錢都得呀
第一日飲茶呀
人地過時過節食左幾多蘿白糕月餅個的
黃種人社會最可悲地方
睇人面色先再做野
唔係根程序做
你地新移民啊 玩左幾十啦年
由細跟開呀婆去飲茶已經係叫經理 佢出黎 「阿x太今日又黎呀 等一陣」直入
係咪個記者買唔到美心D月餅券嬲豬
一仔無新聞做到呢個地步
送錢都要考慮下食唔食美心
仲要靠賄賂攞位?香港人有無咁折墮
第一日出嚟飲茶呀
唔係咁做乜D人年年農曆年/喜慶日子派咁多利是俾部長/經理/阿姐
五毛:未聽過日本人食高級日本菜有靚魚靚牛,香港人無咩
咁都可以上新聞
on9新聞
唔係D月餅、年糕點賣得出?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞