容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike
Hi燒緊嘢食

影上尼一齊食

文呀
文呢? 又live 好痛苦阿
尋晚終於追曬你POST
今日就比人偷電話
Hi燒緊嘢食

影上尼一齊食

文呀

沖個涼先
尼你老母
尋晚終於追曬你POST
今日就比人偷電話

做乜咁戇鳩
尼離呢黎嚟來
Levent建議我地可以試下搭船穿過凡湖(Lake Van),慳返d時間,不過固執既我依然決定沿住個湖黎踩,寧願花多幾日時間。

整裝待發,有埋電話卡,真係萬事俱備,於是係Van留左一日,我同小明就出發向西進發。

Lake Van

積雪依舊厚,可幸既係我地循住大路踩,經過車輛既洗禮,馬路上半點雪跡都冇,可以話同平時冇乜分別。唔知幾耐冇見過一望無際既「水」,即係海呀湖呀咁,你知啦,湖都可以好撚大,咩太湖、西湖咁,Lake Van都係一樣,根本望唔柒到對岸。

話係海都有人信啦

Lake Van有幾大呢?我地由湖既東南邊既Van,踩去西南邊既Tatvan,超過一百五十公里,當時唔想咁辛苦,分左兩日踩,始終有上有落,chur到咁盡好無謂。

呢一頭有唔少露營營地,相信Lake Van沿岸都係一個渡假勝地。望住大湖,路況又好,心情難免輕鬆左,我仲不斷同沿途見到既路人打招呼,我呢d平時鞋口鞋面唔出聲個個人都怕左我既人會笑笑口主動同人say hi,真係心情好撚好先會做。

而係一段村同村中間比較荒蕪既路上,有檔魚檔開係路邊,有兩個男人坐左係度,見到我地,佢地主動邀請我地過去飲熱茶。出於提防,我問清楚係咪唔使錢,得到清楚答案係唔使我地先走埋去,嘿嘿!

魚檔就係前面

原來檔主係兩兄弟,係湖入面捕完魚就會係度賣,見有d車經過都會特登停低黎買魚,睇黎生意唔錯。就咁睇樣,呢兩兄弟都起碼三十歲,大概係經常日曬雨淋既關係,而其實佢地分別只有廿一同廿二歲,仲後生過我!

又或者因為有鬚掛?

隔住個mon都聞到浸腥味

快快樂樂咁踩,不知不覺就到下晝,我地遇到係土耳其第一個挑戰──搵住宿。
過咗成日都冇人留psn俾我
個個嫌我打機廢
個個嫌我打機廢

打少陣飛機啦
個個嫌我打機廢

打少陣飛機啦

蟻多嬲死象

屌你老母
過左三點,作為土耳其正式既第一日,保險d,都要留意返搵地方落腳。呢個時候,小明又爆呔,睇黎佢既外呔都磨到薄過我塊包皮,係時候要換,叫佢拎一條Adam拎去伊朗俾我既挪威貨頂住又唔肯,麻鳩煩。同時間,亦標誌住我地瘋狂爆呔到Istanbul既瘋狂之旅。

補好呔,時間都差唔多,咁岩前面有條村仔,而土耳其又係一個伊斯蘭國家,我同小明都預設左黎到呢度亦係要搵清真寺住。

小明婆婆生日,可以傾電話,幾幸福

老點小明入村問,係就係有座細清真寺,但入面冇管理員,冇理由爆門入去咁前衛既,唯有失望而回。得到村民指點,知道前方一公里仲有座清真寺,叫我地去果度問下。

山卡拉小村有條斑馬線

去到之後,清真寺管理員用一種唔太友善既態度叫我地走,示意呢度根本唔俾人留宿,果刻先知原來同樣係伊斯蘭教,同樣係清真寺,係呢方面都有分別。清真寺既對面係警署,無奈之下,走過去博一博。

警員先係叫我地返轉頭住酒店,但走回頭路有d戇鳩,而且距離唔短,我就嘗試請求佢地打開方便之門,俾我地入去訓一晚,於是其中一個警員就入左去請示上司。等候期間,另外兩個差佬不斷撩我地玩,但果下覺得有d煩,好似之前係伊朗搭軍車班軍人咁,以為自己好撚好玩,其實只係玩鳩緊我,所以都冇點理佢地,只係當時偷影佢地相俾佢地發現左,搞到我紅都面晒。

最後答案係C. 唔俾住,但都只有離開呢個選擇。天開始黑,不由得有少少心急。而前方村口竟然出現一個地方,每個國家有,香港都有,仲好撚多添,而呢個地方往後仲成為我同小明既御用借宿地方。

究竟係乜?
唔會係網吧掛
唔會係網吧掛

點估到

但錯
仲記唔記得我係尼泊爾遇過一個土耳其既單車旅行者Ebo?當時除左問佢土耳其東部既安全問題,佢有一個提示我都幾深刻:想搭營,去油站,100%安全。

冇錯,佢係講到明「100%安全」。

而我係村口見到既,就係一個破落既油站。

我二話不說踩上前,同小明一齊入去個office(講就講office,其實都係一個簡陋既廳仔,有兩張梳化同d櫈咁)度打手勢問個叔叔,可唔可以佢隔離個空置既office搭營,點知佢諗都唔諗,就邀請左我地入去坐,仲俾埋熱茶我地飲。

成班細路係度煲煙,屌你油站黎喎

從呢一刻開始,我感受到土耳其果種不下於伊朗人既好客。

叔叔

呢個油站可能係家庭式經營,成日有d細路無啦啦出現又消失,又有人帶飯黎,叔叔仲特登撥個輪返去,叫佢屋企人帶多d野食黎俾埋我同小明食,十分有心。基於語言障礙,我地嘗試用Google Translate既語言翻譯功能,丫屌你,又譯得幾撚準,同叔叔傾得不知幾開心,佢仲即時自己download左個app。

係office入面有暖爐、食物同梳化,本身都唔覺得係咩一回事,但食飽飯之後,天已經黑齊,出去地牢個廁所屙個水同刷牙返黎,我先知道室內室外係兩個世界,更加感謝叔叔既收留。

你都咪話,如果佢淨係俾我地係出面搭營,都幾撚係野。

唔止咁,叔叔仲叫我地入去office後面間房度訓,入面有床有被鋪,仲唔使聞出面d二手煙,環境都叫唔錯,係冇咁暖姐。

就係咁,我地試驗到Ebo講既油站留宿,只不過我地冇搭營,俾人招呼左入去office做上賓。

土耳其,get!
訓喇屌!
頭先係燒烤場攰到燒燒下都訓撚著左
聽日收工半夜繼續
訓喇屌!
聽日收工半夜繼續

訓喇屌!
聽日收工半夜繼續

我等你既文都等到訓撚著左
訓喇屌!
聽日收工半夜繼續

我等你既文都等到訓撚著左

留個令名
留個令名

令你老母
係咪搵到住宿即刻叉電
唔係無電話用 無得翻譯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞