容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike
偉大既哲學家老丹曾經講過:「好客者,惟鄂圖曼與波斯匹敵也。」真係冇吹水,土耳其人係同伊朗人好客程度不遑多讓。

好多時我地係d舖頭出面坐低咬個包,休息下,都會俾舖頭d人邀請我地入面飲茶。我懷疑飲茶係土耳其既國技既,曾經有研究指出,土耳其係全世界消耗茶葉最多既國家(一時間諗唔起Consume點譯,用住「消耗」先,sorly鬼仔性格),人人得閒無事就煲水沖茶,d茶又澀到痴筋,唔含方糖都飲唔落,加上鍾意食甜品,我幾可肯定佢地糖尿都幾嚴重。

落完雪,個天終於靚返

Okay離左題,係喇,仲有幾好客呢?借宿好普遍啦!而佢地亦同伊朗人一樣,會執我地返屋企,第一次仲幾得意既添。

山區小村

坐低食個麵包姐,咁望我會怕醜架(事實係周圍勁多人望,唔敢明目張膽影)

好sweet!

上天下地,唯我獨尊

又俾人拉左入去飲茶

話說我地見天色尚早,係一個小鎮稍作休息後就繼續上路。丫講到就講埋,我同小明好少會並肩踩,通常都係各有各踩,諗到有野想傾先會會合返,所以係路上有唔少時間我都係自己一個。大約四點半既時候,我俾山邊一個老伯叫停,佢好心提醒我前面已經冇可以借宿既地方,但見仲有時間,我就冇厚起面皮問佢可唔可以收留我。

笑一笑,多謝過佢既提醒之後,我再若無其事咁上路。冇幾耐,見前面有個羊群,趕羊既係兩大一小、總共三個牧羊人,我不以為意咁繼續踩,經過佢地身邊時,其中一個似老豆既截停左我,不停同我講土耳其文,一輪溝通過後,原來佢係想邀請我去佢地屋企留宿。

既然冇試過係土耳其俾人執屍,仲要係牧羊人,諗下都覺得有趣,於是我欣然答應,同佢地講我仲有個朋友係後面,佢地笑得好樂意咁話冇問題,我就跟住佢地返前方不遠、建於馬路邊山坡上既屋企。

係佢地屋企放低忍者龜,老豆就揸架車,陪我出去接小明。係車上望住小明係後面跟,丫屌你,個feel又幾正架喎!踩快d啦傻仔!

五歲牧羊仔好可愛

牧羊人一家七口,全部都係仔,嘩阿老豆你都好撚好腰力……雖然我地言語不通,但靠住Google Translate,依然傾得好開心,俾佢地試用個語言翻譯,佢地仲玩得不亦樂乎,好難得既純樸。

佢地有個仔係唐氏綜合症,大概出於愚昧或者自覺羞愧,佢地冇叫佢影相,但之前食飯係見佢地好錫個仔。

冇錯,土耳其人係冇伊朗人咁主動執人返屋企,正因為咁,能夠有幸體驗,住係呢一家可愛既牧羊人屋企,我覺得份外難得,尤其係佢地真係好得意。

希望你地一切安好。
瞓了,早抖各位巴絲
唔俾佢影相嗰到有啲sad

衣個真
其實丹巴,成個trip用預左幾多Burget

其實又唔係唔俾
嗰陣食完飯佢返咗房,冇叫佢出嚟囉
唉不過都冇分別
其實丹巴,成個trip用預左幾多Burget

唔答得唔得?答咗太多次,sorry巴打
果種純樸既感覺隔住個mon都feel到...又係好有家庭溫暖既感覺
偉大既哲學家老丹
有冇唔會爆既肽例如成條肽都係膠咁咪唔會爆囉

呢個唔知,其實唔熟單車

呢個唔知,其實唔熟單車

唔係化單車同你出生入死都話唔熟真冇良心

呢個唔知,其實唔熟單車

我隻右手同我出生入死咗十幾年我都唔知佢構造係點啦⋯⋯

呢個唔知,其實唔熟單車

有文未呀
咪挂住隻右手
踩左幾耐?踩完返香港先寫遊記?

返高登爬返舊post啦,又開追悼會架啦

呢個唔知,其實唔熟單車

有文未呀
咪挂住隻右手

依家打

巴打,誠意邀請你由一開始睇我嘅文
你會得到答案

你會得到答案

好的,我由一開始睇

你會得到答案

好的,我由一開始睇

乖豬

你會得到答案

好的,我由一開始睇

乖豬

我好記得係沙田有個單車友截停我,問我成車行李去邊度,我好似同佢講踩去歐洲,之後佢「哇」一聲,拋低一句「你加油啦」就請我食塵

你會得到答案

好的,我由一開始睇

乖豬

巴打你blog upset 到邊到?
高登追得好慢

你會得到答案

好的,我由一開始睇

乖豬

巴打你blog upset 到邊到?
高登追得好慢

Blog仲係巴基斯坦,依家呢個post係土耳其
從牧羊人屋企去我地下一個稍作停留既目的地Cappadocia有兩日路程,中間有一個大城Kayseri,因為小明起身就覺得唔舒服,佢決定截順風車去Kayseri,約定係Cappadocia等。

屌個廁所冇門,屙屎都要自己睇水

點解你可以咁得意?

有冇人覺得哥哥有d似C朗?

同伊朗一樣,土耳其既補給並唔多,好多時要踩到肚都凹埋先有地方買野食。呢日鬼別嚴重,踩左九十公里,去到下晝成三點鐘,我先抵達一個鎮仔,買到個麵包頂下肚。個問題係,我八點鐘出發,十一點已經餓,我都唔知自己點捱過黎。

但同一時間,我亦暗暗慶幸尋晚牧羊人家庭接左我同小明返屋企,如果唔係屌你老尾我地有機會要係山上野外露出,隨時曝屍荒野!

讓晚風輕輕吹送了落霞

食返飽飽,繼續踩到五點幾天黑緊既時候,咁岩前面有油站,過去一問,竟然同上次一樣拒絕左我!職員叫我去前面五公里一個大d既油站碰下運氣,無奈之下,只可以照做。趁住天未全黑,我下下頂到盡、龜頭撞子宮咁發晒茅狂爆,又俾我係個天黑齊之前趕到去果個油站。

點知,我再一次俾人拒絕……

騎行之裝束日常

我呆立當場,不過,當我意識到係呢個時間,呢個地點,我有90%係唔會再搵到地方落腳之際,我即刻連尊嚴都唔要,扮到好可憐咁做晒動作話夜晚好凍,丫孔子果然冇講錯,初戀無限美……丫唔係,係惻隱之心,人皆有之,呢條友仔二話不說俾我入去,仲斟杯茶敬我。

呢個油站真係大得交關,友仔俾我入去坐個位係佢地既餐廳,裡面有唔少叔伯兄弟係度,冇一個係食客黎,個個望住我好似見到恐龍咁,屌你未見過毒撚呀?友仔叫Fuat,只有十七歲,係佢爭取之下,我終於可以係度留宿,佢仲煮左一碟意粉我食。

戴冷帽既就係Fuat

靠住偉大既Google Translate,加上Fuat識少少英文,我地都算傾得幾開心,但有d奇怪既係,佢成日講關於女人既話題,話咩「土耳其妹好淫」類似既野,屌,你講有撚用咩?俾我見識先得架嘛!

丫屌,個撚樣原來係讀心神探黎,食飽飽,佢帶左我去員工休息室,果度有兩張碌架床,其中一張既下層已經訓左個扯晒鼻鼾既阿叔,安頓好之後,Fuat同我講:「If you want to have sex, tell me.」

If I want to have sex, tell you? Really?! 唔好大鳩我呀!

但其實我既第一個反應係──「No no no. I’m good.」因為我唔知佢指既係搵條女返黎定係同佢,而且隔離仲訓左個阿叔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞