容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike
文呢
打多鋪機先

點解咁對我 聽朝返八半

走堂囉
文呢

打緊
等緊
一覺訓醒,終於要迎接進入歐洲既一日。

或者有d人唔知道,土耳其係一個企正係歐亞兩大洲既國家,彈出彈入咬佢食,而分界線正正係Istanbul中間既一個海。當我地去到Istanbul,就會過去係Warmshowers搵到、住係歐洲果邊既host Deniz屋企。

每踩一下,距離旅程既新階段又近一步!

仲有短短既一百公里

Istanbul前幾十公里已經被城鎮包圍,比起Ankara更誇張,呢d城鎮一個接一個,車亦越黎越多,我地係繁忙既交通中穿梭,更加感受到作為土耳其第一大城市既Istanbul係幾咁繁榮。

我有一種感覺,呢一條條既車龍,都係同我一樣,係去Istanbul朝聖。

係路上面,我並冇心情欣賞身邊既景物,就算我同小明貼住踩,我地都好少傾偈,耳邊太嘈係一個因素,但更多係大概因為我地各有所思。佢諗乜我唔知,我就係撚咁FF一陣去到連接歐亞兩洲既大橋要點樣型棍地踩過。

同d司機逐個high five咁踩?

用電話拍video影低歷史性既一刻下我既英姿?

抑或若無其事咁,但要眼濕濕咁衝線?

我心入面諗左成千上萬個可能性,根本確定唔到一陣究竟要點做。喂,你估打FIFA入完波求其撳個celebration咩?我呢世人得一次機會架咋。

望見遠處既歐亞大橋,我地決定要屙埋亞洲最後一督尿

轉上高速公路,我地向住歐亞大橋進發!

近在眼前!

但原來諗得幾詳細,FF得幾咁開心,天意往往弄人,我腦裡面既任何一個可能性都只係被歸納為不可能。

我深深明白咩叫咫尺天涯。

稍為貼近歐亞大橋,我同小明立即俾工作人員截停,問我地咩事。我地順理成章講俾佢聽我地想踩單車過橋,但佢話呢度禁止行人或單車出入,係我地再三懇求之下,佢亦讓一步,幫我地問上司。

職員好好人

係等候答覆既時候,職員帶左我地去地盤工人既休息室度飲住茶等。期間不斷有人過黎睇下發生咩事,仲有個似乎幾高級既差佬行埋黎摷我地行李,我地亦非常合作。

莫講話行李,你肯放我地踩單車過橋,我連春袋俾可以俾你摷。

「唏!你地係度做乜?」一個識講英文既地盤工人走埋黎問我地。

「我地想踩單車過橋,但警察唔俾,依家等緊答覆。」我回答。

「哦……但我諗機會好微喇,有太多人跳橋自殺,所以依家唔再俾人就咁過喇!曾經有來自世界各地同你地一樣既人都想做同樣既野,佢地都係被拒絕。」

「係咩?」如果要自殺,我一樣可以揸架車去到中間落車跳橋,呢個根本唔成理由,但我果股FF之火早就被撲熄,我心知冇可能踩單車過橋,無論係咩理由都好,都已經唔重要。

得到既回覆當然係「唔可以」。

「點解你地要摷我地d行李?」我問呢個同警察一齊過黎既工人。

「因為我地驚你帶住炸彈。」

如果我真係帶住炸彈,你估我仲俾唔俾機會你摷?你晨早死撚左啦!不過呢個貌似係讀緊大學黎intern既工人其實好友善,我只係報以微笑,冇再繼續呢個話題。

警察提議我地可以返轉頭再去搭船,而地盤工人就話如果我地想,可以坐佢地既工程車過橋。都係果句,冇得踩,係點都已經唔重要,我果下已經好似一pat爛泥咁,硬係覺得呢個旅程已經唔可能再完滿。

「咁你車我地過去啦唔該。」

好撚sad 最重要果part
仲要啲理由都幾hea鳩鳩
想知丹丹原本ff嘅畫面係點過橋

小妹鄧你心痛
其實坐車都可以帶炸彈....
短短五分鐘,我地就由亞洲去到歐洲。

但始終唔係靠自己對腳。

直到打文呢一刻,我仍然耿耿於懷,縱然我唔覺得呢一小段路會影響我成個旅程所成就既野,之不過呢一小段路既代表性實在太大。

唯有安慰自己,路依然要走,要學識灑脫做人。

橋既另一端係一個轉車站,巴士同地鐵既乘客係呢個點交匯,人人摩肩接踵,擠迫程度媲美朝早八點九既香港站至中環站長廊。而令我覺得非常唔習慣既係,呢度好似同亞洲係兩個世界,每個人都對周圍漠不關心,營造出一股冷漠既氣氛。

平時我同小明去到邊,就算唔係過黎搭訕,都總會吸引無數目光,但只係相隔一條橋,歐洲呢邊既人竟然係眼尾都唔睄下我地,彷彿我地既存在根本就係見怪不怪。

或者係話,佢地既眼中,只有自己。

黎到歐洲第一樣落肚既野,Midye Dolma,釀左d飯落去塊蜆度

我開始有少少不安。

我唔想離開長久以黎處於既友善地帶,我唔想見證住周圍既人由熱情變成冷淡,我唔想再次成為唔起眼既人。

R洲R周照

而事實係,我已經企左係歐洲大陸,我已經冇得返轉頭,而且仲有好長既路等我行。

我唯一可以做既,係將呢股不安轉化為探索既動力,盡我所能去發掘餘下旅程動人既一面。

因為人總需要勇敢生存……丫唔係,係人性本善,呢個世界一定係好人佔大多數。既然伊朗既第一日係咁差而最後發現成個伊朗係咁痴線,我相信歐洲都一樣會係同樣既結果。

我有種去到中環碼頭既錯覺
好撚sad 最重要果part

最重要嘅應該係踩到英國

小妹鄧你心痛

屌可唔可以唔好再自稱小妹
好撚嘔心
其實坐車都可以帶炸彈....

其實係幾on9
瞓了,聽日做節,下晝可能都有時間出返一兩篇嘅,睇吓大家有幾需要我
好需要你
等你呀丹丹
留名 (太耐想問小明陪你踩到邊?)

小妹鄧你心痛

好撚嘔心

你當小妹係你係地鐵偷影果個女仔咪得

講啦 比你係到ff多次點過橋
LM 推下先
我好需要你既文
起身出文喴

其實自Istanbul我哋就分道揚鑣

小妹鄧你心痛

好撚嘔心

你當小妹係你係地鐵偷影果個女仔咪得

講啦 比你係到ff多次點過橋

拍吓片咁囉

其實自Istanbul我哋就分道揚鑣

屌 劇透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞