容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike
睇到上哂癮

屌誇鳩張

暗鳩爽

少少梗有
有文未
抖夠就好出文喇
文呢?

仲以為你班撚屌見到我話有俄妹就會厹上身問我攞圖,證明你地都冇留意睇既。

形容下Yana先。Yana之前係美洲一個國家讀書,唔記得墨西哥定亞軍廷,所以佢識講西班牙文。畢業之後,為左見識呢個世界,佢決定backpack去佢所去既地方,而土耳其就係其中之一,佢更加係鍾意土耳其到去完唔知邊度又再返黎,依家講土耳其文流利到可以同當地人作日常溝通。

而且佢亦係一個好玩得既人,成日講笑不特止,仲會跳黎跳去,咩都玩一餐,孖仔玩倒立佢玩埋一份,踢波佢又踢埋一份,冇時停。

細仔真係好搞笑

係喇,有冇發覺我冇形容過Yana個樣?嗯……留返少少幻想空間俾大家。

Yana係一個專業既Hitchhiker,佢一路靠住截順風車黎鳩遊列國,而留係Tatvan呢一日,我同小明接受佢既邀請,同佢一齊試下Hitchhike上山玩。

第一次Hitchhiking其實有d緊張,但其實我同小明只係freerider,無論截車、講目的地同上到車溝通,Yana一手包辦,冇計,土耳其人太好客,加上女人點都著數d。

只係兩程車,我地已經上到山。山上係一個滑雪場,唔少一家大細都係度玩,而我地三條窮鳩只係不斷踏雪有痕咁舉步維艱地行上山,係冇目的架,純粹想上去睇下上面咩料,最重要係,屌你老母我淨係著住對千年跑鞋,已經凍到冇知覺,我懷疑我既腳部神經早就壞死晒,係土耳其開始完全唔驚凍,去到歐洲連d歐洲人都當我神咁拜。

滑雪downhill上山用既纜車

小明唔夠高,要Yana托佢上去,笑撚左

積雪去到膝頭哥咁深,每行一步都好吃力,但Yana又可以行得好快架喎!因為佢仲保持份童真,對咩都好好奇,一定要先過人去睇。反觀我自己,其實我係一個幾悶既人,好難對一件事表達興奮,因為我係一個係陌生環境對住陌生人好內斂既人,可能細個撞板撞得多,就算我對一件事或者一個人有興趣,我都會扮到漠不關心。

我亦知道呢種性格十分難親近,出左黎,見多左,識多左人之後,其實個人都開朗左。換轉係以前,明知山上面冇野睇,我肯撚定一口拒絕Yana既提議,想我上雪山吹風濕腳?屌你我留係屋企鎖自己係Home theatre開av打飛機唔撚好?而依家我會係:「咦?截順風車呀?喂好丫,未試過,試下囉!」同埋:「山上面冇野玩?唔緊要啦,上去望下傾下偈囉!」

縱然其實心底都係覺得好無聊,佢地一嗌走我就會頭也不回咁碌落山。

上到好高,俾風吹到頭都痛,其實真係冇咩好睇,於是又戇鳩鳩行返落山,上山容易落山難,屌佢老母好幾次差d仆街,Yana又可以極速狗衝落去架喎,點做到?

MK之歲月,好似係Yana影

落返滑雪場,又靠Yana截左兩個阿叔既車,載到我地去Fikret屋企門口,先知原來兩個阿叔係Fikret醫院d同事。係喇,唔記得講,Fikret係一個男護士。
新讀者留名
新讀者留名

以下呢篇獻俾你:

Fikret一家六口,得佢一個返工,老婆湊住四條化骨龍,佢都仲可以養掂成家人再拎錢出黎起左棟別墅,可想而知土耳其東部既生活指數係幾咁低。

諗深一層,係土耳其,你讀過下書,唔愁工而又想做下皇帝,大可以搬到一d偏遠既城市,橫掂城內商場超市乜柒都有,絕對唔會唔方便;反觀香港,屌,我可以搬去邊?

唉唔撚放負喇,雖然最近真係冇乜心情。

點解你可以咁得意架?

你見我成日話Fikret個細仔得意,可能睇相唔覺,但呢條塞豆窿真係好撚過癮,你做乜佢都跟住你做,你戚眉佢又戚眉,你扮放屁佢又扮放屁,再配合埋佢個扮古惑笑容,真係好撚好玩。

有大屋,有老婆仔女,有份穩定職業,擺係香港,Fikret可以話係一個人生贏家。

同好多Couchsurfing host一樣,Fikret一家接待遊客係因為佢地嚮往世界各地既文化,但實際上佢地冇時間出外遊歷,只要個surfer唔太奇怪,Fikret都會盡佢能力去接待,Yana已經係第二次係度住,而當我地走左之後,Yana同返我地講,之後佢仲有第三次返去Tatvan住係Fikret屋企。

Home Theatre

上兩篇講過我同小明開始瘋狂爆呔,係山上面返黎之後,我拎出Adam遠從挪威帶過黎果兩條外呔,諗住換返個靚呔,聽日踩返個靚車。點知……

唔岩size。

點解會咁?明明我有同Adam確認過個size,媽,為何結果不是我想像那樣?然後小明拎條呔一睇,冷冷地拋低一句:「下?你呢兩條係廿六吋乘一又二分一(26”*1 1/2)黎,同一點五(1.5)唔同架喎!」

我呆一呆,腦入面瞬間load返Adam去伊朗前聯絡我時既對話。我記得當時有同佢講明我要咩size,但因為佢唔太熟單車,就send左兩款黎confirm,而同樣唔熟既單車既我,見到個1 1/2就以為同1.5係一撚樣,點知差之毫釐,謬之千里。

老老竇竇,你話我醒咩?我覺得okay啦,但蠢野呢?又真係好撚多蝦碌架喎……

我苦笑三聲,收返埋兩條呔,諗起之前仲懶大方想俾小明換呔,如果果陣佢真係要,然後發現根本唔岩,我真係尷尬死。

就係咁,註定我同小明要繼續爆呔。
仲有無

好想睇多篇
仲有無

好想睇多篇

打緊
打多篇訓
計劃中我地既行程係離開Tatvan之後去Mus,但Fikret話如果換行第二條路既話,有機會避過風雪。領教過暴雪既我地其實都唔係太想再黎多次同樣程度既對待,本身係要改路線,但當我同小明一離開Fikret屋企,我就覺得咁樣特登兜路係一個懦夫既行為,而且之後再有冇機會係風雪下踩車都成問題,不如就自虐下啦!

當時既我太天真,出名地獄黑仔王既我又點會唔再係暴雪下踩車?不過咁,去唔去Mus既分別真係唔大,就算過埋Mus我地亦冇再遇到風雪。

但小明就冇咁好彩,只係離開Fikret屋企唔夠半個鐘,佢就爆左次呔。補完之後,再踩冇耐,我聽到後面有人大嗌,擰返轉頭,原來係小明再爆呔。知道咁樣落去唔係辦法,我就俾左兩個建議佢:一,截車去Mus,我自己踩,係果度等;二,返轉頭去Tatvan住多日,相信Fikret都唔會將我地拒諸門外。

小明揀左前者,於是今日去Mus既路程就得返我自己一個。

唔知點解,轉入分岔路後,成條路都係濃濃既冰霧,能見度只有大約十幾米,氣溫比分岔路前明顯地低,有一股危險既氣息係空氣中瀰漫。我甚至懷疑,自己係咪入撚左結界?

當然唔係啦,事後諗返,其實應該果一帶溶緊雪。聽講溶雪既時候仲凍過落雪果陣,只係作為一個文科生,我完全諗唔明,點解d雪溶緊會凍d,明明再凍d,但又唔可以保持雪既形態,究竟係凍先定係溶雪先?有共產黨先定有新中國先?

而令我有進入結界既懷疑,除左濃霧同低溫之外,就係忍者龜去得超快,明明平路,但完全唔使俾力去都keep住時速廿幾公里。唔好問我點解冇左碼錶都知,因為我晨早已經達到無碼勝有碼既境界,碼錶?在心中。信手拈來,一草一木,皆是碼錶。

戇鳩啦,係撚平路咩?暗斜落啦明顯!

車去得快,我既暖感(係咪咁叫?)去得仲快。加上之後直頭係落斜,我個人根本唔使郁,仆你個街凍到嘴唇都紫撚埋。好唔容易捱過個落斜,穿過濃霧,我已經置身係一個小鎮入面。

渣渣淋食個包補充體力,我就繼續向Mus進發,追趕小明,相信佢都應該到左整緊車。

而其實揀去Mus,除左因為自己硬頸之外,都係因為小明一早就係當地搵到個Couchsurfing host,咁有地方住,又唔想煩多次丫嘛,講到底,其實都係懶姐。

一路無事,我未夠四點已經到Mus。係城內不斷上斜,終於去到一間單車舖會合小明,見佢已經換左條粗呔頂住檔,應該捱到一排既。

接過老闆贈送既熱茶,聽小明講個host已經覆左,隨時可以去搵佢。但估唔到既係,最後我地並冇住係呢個host屋企。
大家都唔好咁夜訓
我地聽日見啦!呢排你地偷懶呀下,少左推post,唔乖呀
新鮮滾熱辣
睇完起身返工
屌你條撚呔撚唔啱size又幾好笑
留名
第一次入嚟
巴打好撚癲
你叫到咪推下你囉
推推
發覺真係好多好人 成日有人幫樓豬既
2014開始.. 巴打好撚有決心
大家都唔好咁夜訓

推推推推推推推
推下先
大家都唔好咁夜訓

再度推爆你菊花
溶雪會凍過落雪果時
係因為溶果時 雪吸收周圍嘅熱能先會變做液體/水 咁個環境溫度咪低左囉
大家都唔好咁夜訓

推太快驚推爆呀親
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞