容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike

嬲嬲哋食豪佢

再唔出文我就推爆你個菊花

初一休息吓得唔得

過左十二點 年初二

已故夜市

初一休息吓得唔得

過左十二點 年初二

已故夜市

慘囝
有冇暖男想做PTBF,報個價。
https://lihkg.com/thread/98938/page/1?ref=ios

屌你呢個post厹多撚到
love
好睇,推
你當時有寫日記既習慣?
點解仲可以記得咁清楚,
我連上年旅行識既人名都唔記得
lm推
好睇,推
你當時有寫日記既習慣?
點解仲可以記得咁清楚,
我連上年旅行識既人名都唔記得

有呀,我份人超級冇記性
喺Istanbul留多兩日,周圍行吓,因為當時有朋友寄咗包括外呔等等嘅補給去土耳其中南部嘅Pamukkale畀我,而呢個地方唔算順路,我哋先決定直接踩去Istanbul,再放低啲嘢玩吓Hitchhiking落去拎嘢。

已經唔記得咩味,淨係知係甜品

唔知各位有冇印象,我曾經覺得有啲疲勞,想話去希臘或者其他地方backpack吓,等個人喺單車旅行方面唞一唞,感覺返嚟之後可以重新出發,所以當時揀Hitchhiking去Pamukkale就係咁解,只係因為買咗London返香港幫我老豆擺大壽嘅機票,有時間限制,加上budget問題,先會變得咁短程。

喺歐亞渡輪上想練英文而撩我哋傾偈嘅學生

輝輝所讀嘅大學

點解係Pamukkale呢?Pamukkale喺土耳其文嘅意思係「綿花城堡」,即係出名嘅綿花堡,之前我同小明一直都傾緊去唔去呢個旅遊熱點,只係條呔爆得太勁,我哋都唔想花額外嘅路程過去。但一個我哋喺伊朗Tehran Khayyam House認識嘅大陸女backper(二胡嘅朋友)之後去咗Pamukkale,非常鍾意呢個地方,仲可以推介一個Couchsurfing host畀我哋,而當時我哋仲未知Ankara或者Istanbul等地會住邊度,又想預鬆啲時間畀個包裹嚟,問准Pamukkale個host之後,就寄咗個包裹過佢度。

Istanbul真係好多流浪貓

為咗個包裹,我都真係諗到龜頭都大埋。

然後,呢個hitchhiking之旅,將會係我同小明並肩嘅最後時光。

正如上面所講,因為時間限制,我不得不早少少去到London,做返一個月嘢搵機票錢。我唔能夠叫一直自由自在嘅小明陪我趕路,加上佢嘅目標係喺歐洲遊蕩,並無特定終點,一早就已經注定我哋唔可以一齊走到最後。

我冇問過口邀請佢,我覺得天下無不散之筵席,各人有各人嘅路,冇必要強求。而且,組隊組得耐,獨行一下其實都唔錯。老實講,感受最深嘅時候,往往係得返一個人嗰陣,皆因所有好嘅壞嘅只有自己一個面對,亦多咗時間思考、沈澱。唔係話組隊唔好,都係嗰句啦,呢個世界冇話咩絕對好,絕對唔好,點都係各有各好。

第六日,我借咗輝輝個背囊,一早起身同小明出發截順風車,前往Pamukkale。

晏啲上朋友度拜神賭錢
依家打多篇,初二又收爐
晏啲上朋友度拜賭錢
依家打多篇,初二又收爐

晏啲上朋友度拜賭錢
依家打多篇,初二又收爐

一齊羊多啲
好多喵
晏啲上朋友度拜賭錢
依家打多篇,初二又收爐

記得問可唔可以投降輸一半
原來Hitchhiking一啲都唔易。

根據先前認識嘅Hitchhikers例如Yana同荷蘭Lee等等,佢哋都話土耳其係極度容易截順風車嘅國家,但一嚟我同小明冇經驗,二嚟我哋面皮都薄,出嚟嘅結果同我哋所預期嘅車見車載有非常大嘅落差。

從Istanbul去Pamukkale有七百幾公里,最好嘅情況係一日就到,但作為新手,又點會咁理想?初頭一兩架係幾易嘅,話晒喺市內,但都係非常短途,譬如只係喺歐亞大橋車我哋過亞洲方嘅高速公路,同埋車我哋離開Istanbul咁,嗰度得一條大路,基本上都係嗰個方向,截一陣就已經上車。

第一架

第二架

出咗Istanbul,車少咗啲,難度亦相對高咗。企咗十幾分鐘,一直冇車肯停,然後有個叔叔明明已經駛過咗,都特登入個靚後波返轉頭嚟車我哋,然後因為言語不通,佢特登車多十幾公里去衛星城市Izmit,搵佢個朋友想帶我哋去坐巴士。後來經佢朋友搞清楚,佢又車返我哋出大路,畀個靚位我哋截車。

叔叔

點知喺Izmit極難截車,根本冇一架車肯停低,我哋唯有邊行邊截,又撞正整路,啲路又窄又爛,行足一粒鐘,先有架車好心車我哋去前面兩公里一個巴士站,等我哋搭巴士。既然要玩Hitchhiking,我哋又點甘心就咁搭巴士?繼續邊行邊截,竟然有架巴士停低,司機叫我哋上車。

上車一睇,呢架巴士冇載客,只係擺咗架電單車,吖又幾搞笑。司機車我哋出大路,我哋又要落車換乘。

跟手上咗架貨車,因為司機唔順路,只可以載我哋幾十公里,但佢非常健談,呢幾十公里好快就過。

講到手舞足蹈

再換另一架貨車,今次司機極度寡言,但唔使social,我哋都坐得好舒服。不過佢要喺油站食飯,又係幾十公里就放低我哋。嘩,幾時先儲夠里數?

喺油站有唔少貨車停留休息,相對上截車比較易,問咗幾架,我哋又登上一架貨車,今次坐咗好多,坐到天黑先落車。

架車佈置到紅噹噹咁

又再坐另一架貨車(我自己都覺得打得好累贅),坐咗粒幾鐘,去到Danizli,當時已經八點幾,入夜後車非常疏落,截車極難。邊行邊截,九點幾終於上到架私家車,佢地車咗我哋去一個小鎮,想幫我哋買巴士飛。

但尾班車已經走咗,賣飛公司啲人又車咗我哋去另一個油站,幫我哋問吓有冇車,吖嗰度啲人又愛理不理咁,心知今晚都肯定到唔到Pamukkale,於是厚起面皮,問佢可唔可以喺油站度瞓,點知佢哋話:「我哋十二點閂門㗎喇!」

屌。

無可奈何之下,我哋走返出去截車,夜晚畀風吹住,企喺度郁都唔郁,都咪話唔凍。截到氣餒,正想行十三公里去另一個油站,竟然幸運地有車停低,車上有後生司機、司機老母同一個朋友,佢哋車咗我哋去佢哋個鎮Civril,朋友Halis仲邀請我哋喺佢屋企留宿。

睇得出Halis係一個同性戀者,唔知佢同司機係咪情侶,聽到Halis要收留我哋,司機竟然黑起口面,送咗我哋去Halis度之後,再見都唔想講咁就走咗。

又係偉大嘅Google Translate出動

Halis雖然係一個同志,但我尊重佢,對住佢,我淨係感受到好純粹嘅友善,最正嘅係,佢煮咗好撚多嘢畀我哋食!我哋當時已經餓到跌渣喇!

晏啲上朋友度拜賭錢
依家打多篇,初二又收爐

一齊羊多啲

承你雞言
好多喵

搬出嚟住之後要養貓
晏啲上朋友度拜賭錢
依家打多篇,初二又收爐

記得問可唔可以投降輸一半

吃我一記「超級無敵我愛你」!
贏多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞