容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾 )

1001 回覆
254 Like 2 Dislike
早兩日有巴打問過我,係咪Warmshowers每個host都咁好,我答佢係,反而Couchsurfing有d麻麻地。而係Cappadocia,個host就係我講麻麻地既其中一個。

Cappadocia出名既係奇石林、地下城同坐熱氣球,可以話係土耳其旅遊熱點之一。果度有幾個小城市,分別係外圍既Urgup、Avanos,同埋內圍既Goreme等等,而我地既host就住係Urgup。

老夫老妻

又係自己踩足全日,去到Urgup會合小明,我地再一齊去host屋企,入面已經係一對紐西蘭情侶surfers同埋host既兩個朋友。點講好呢?Host係一個俾我感覺好玩物喪志既人,睇個樣三十幾歲,對黑眼圈大過我春袋,食大麻,仲同果對紐西蘭情侶整大麻蛋糕,話係紀念Bob Marley既忌辰咁話。

但呢d唔係我麻麻地既位,因為我對呢d野完全冇任何反感,令我唔太自在既係,佢地係咩呢?根據MK既講法,佢地要做到好chill呀,chill到要求佢每一個guest都咁chill,甚至係要長期處於一個好hyper既狀態。

呢個亦係我鍾意Warmshowers多過Couchsurfing既主要原因,我唔使應酬呀!

我正式宣佈,土耳其國粹係Rice pudding

當然,你可以話呢個係等價交換,人地俾得地方你住,give左自然有take,佢亦有權揀佢鍾意既客人。冇錯,100%正確,所以我都會chok個ocamp mode出黎同佢地玩,只係可免則免,有得揀,我一定揀Warmshowers。

的而且確,住當地人屋企係可以體驗到當地文化,但對於我呢個長途旅行者黎講,最根本既原來係我想慳錢,呢個係老實mode,唔呃你。要體驗?我留咁撚耐,唔敢話多,但體驗一定唔會少啦!我唔係清高撚,我就好撚誠實既,只係我都會做戲做全套,做一個稱職既guest,唔會俾佢覺得我住緊免費酒店。

呢一個係基本禮貌,但亦聽過同見過有d人係連戲都唔交,大家唔好學,入得呢個network,用得佢提供既野,就要尊重果度既文化,無論你本意係點都好。

所以係我去到英國之後,我再去其他地方旅行,冇左單車光環跟身,用唔到Warmshowers,我都冇用過Couchsurfing,都係住返hostel、airbnb或者酒店。之但係我亦好想回饋返d野去呢個圈子,之後亦有從Couchsurfing同Warmshowers接待過唔同國家既旅行者。

喂好似講遠左,但補充多句啦,係Couchsurfing度,我都有八九成係非常好既經驗,同d host相處得好開心。

左面係host,中間佢朋友,右邊係紐西蘭仔,扮緊耶穌

講返個host,佢曾經有個日本妹老婆,仲有對仔女,似乎離左婚,仔女都跟阿媽返左日本,我唔知係因為佢呢個狀態令到佢屋企人離開佢,定還是係佢屋企人離開佢之後佢就放棄自己?

唔知呢,關我鳩事?
親愛嘅連登巴絲
聽日我要休息一天,冇文發佈,敬請見諒
我地星期日再見!
早抖喇
友仔
隔日追一氣呵成
親愛嘅連登巴絲
我地星期日再見!
早抖喇

唉,又空虛一日
親愛嘅連登巴絲
我地星期日再見!
早抖喇

Sleep is for the weak
親愛嘅連登巴絲
我地星期日再見!
早抖喇

Sleep is for the weak

Sing you to the weak
早幾日寫完俄妹Yana,佢就FB inbox我,原來嚟咗香港
啱啱同佢、小明仲有個Yana帶嚟嘅伊朗佬食飯
早幾日寫完俄妹Yana,佢就FB inbox我,原來嚟咗香港

嚟個俄妹遊香港番外篇

嚟個俄妹遊香港番外篇

冇咩好寫,食餐飯
一次過追,真係好爽。
Between丹爺,依家你仲會唔會有好大嘅心癮想再出走流浪多一次??
一次過追,真係好爽。
Between丹爺,依家你仲會唔會有好大嘅心癮想再出走流浪多一次??

會有嘅,但唔再年輕,顧慮多咗
而家有無文
一次過追,真係好爽。

訓前一推 巴打今年幾多歲?
而家有無文

咪話今日休息,我瞓喇
一次過追,真係好爽。

89年秋天出世,老了

89年秋天出世,老了

我91 追到day18彩雲之南,有排追
返左黎香港?
睇見你係土耳其咁凍,我都感同身受...
因為我而家上左山露營
而家有無文

咪話今日休息,我瞓喇

明明就過左今日
點過海?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞